30.5.2012 17:08

Ζητείται πλοίαρχος για το πλοίο «ΕΛΛΑΣ»

Οκτώ χρόνια πριν, ο καπετάν Κώστας, ευθυτενής και επιβλητικός, έδινε από τη γέφυρα τα πρώτα παραγγέλματα για το σαλπάρισμα του πλοίου “ΕΛΛΑΣ”:
-Βίρα την άγκυρα....Πρόσω ολοταχώς !!
Οι αξιωματικοί και οι ναύτες πλώρης και πρύμης αλλά και ο τιμονιέρης σάστισαν. Το καράβι δεν είχε φουνταρισμένη άγκυρα... Για να φύγει από το ντόκο, έπρεπε να λύσει κάβους. 'Άσε που ποτέ δεν βγαίνεις από λιμάνι με “πρόσω ολοταχώς”...
Οι ναυτικοί μας ξέρουν.
Με συστολή και ευγένεια, οι υφιστάμενοι διόρθωσαν τα άστοχα παραγγέλματα του καπετάνιου. 'Ήδη είχαν καταλάβει ότι ήταν όχι μόνο πρωτάρης αλλά και άσχετος.
'Έμαθαν ότι βρέθηκε να πλοιαρχεύει απλά και μόνο γιατί ήταν ανιψιός ενός μακαρίτη παλιού καπετάνιου τον οποίον γνώριζε και αγαπούσε πολύ ο πλοιοκτήτης. Ο τελευταίος κράτησε τον καπετά Κώστα στο πλοίο πέντε ολόκληρα χρόνια. Είχε μάθει βέβαια τα “καμώματά του”.
Είχε μάθει π.χ. ότι μεσοπέλαγα, το «πρόσω ολοταχώς» το άλλαζε σε «κράτει» και αμέσως μετά σε “ανάποδα” και ξανά “πρόσω ολοταχώς”, λες και έπαιζε με τηλεκατευθυνόμενο πλεούμενο παιχνιδάκι όπως έκανε πιτσιρικάς στη σπιτική τους πισίνα.
Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση δεν πήγαινε άλλο.  Άσε που ξέσπασαν μπόρες και φουρτούνες σε θάλασσες και ωκεανούς. Ο πλοιοκτήτης, φανερά δυσαρεστημένος, αποφάσισε να αλλάξει καπετάνιο. Διάλεξε ένα γνωστό του, γόνο μεγάλης ναυτικής οικογένειας. Παππούς και μπαμπάς είχαν καπετανέψει για πολλά χρόνια.
Ο καπετάν Γιώργης-έτσι τον έλεγαν το νέο πλοίαρχο- ανέλαβε το πλοίο «ΕΛΛΑΣ» βάζοντας δικό του πλήρωμα τόσο στη γέφυρα όσο και στη μηχανή και στην κουβέρτα. Οι επιλογές του φανέρωσαν γρήγορα το “κουσούρι” του. Το δίπλωμα του πλοιάρχου ήτανε “ευεργετικό”!!!
Το είχε πάρει χάρη στο βαρύ όνομα και τις επιρροές της μεγάλης οικογένειας. Οι αδυναμίες και άλλα κουσούρια, φανερώθηκαν μόλις ξέσπασε η μεγάλη φουρτούνα.
-“ Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” έλεγαν σοφά οι πρόγονοι.
Δυστυχώς, ο καπετάν Γιώργης, ήτανε καλός μόνο στην κωπηλασία με κανό σε θάλασσα γιαούρτι. Πέρασαν δυο χρόνια δύσκολα για καπετάνιο, πλήρωμα αλλά κυρίως τον πλοιοκτήτη. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο.
Ο ίδιος ο καπετάν Γιώργης ζήτησε αντικαταστάτη, δηλώνοντας παραίτηση.
Ο αντικαταστάτης, ο καπετάν Λουκάς, αποδείχθηκε παραπάνω από καλός. 'Έδειχνε σπάνιες ικανότητες τις οποίες αναγνώριζαν ακόμη και οι δύστροποι ναυλωτές και ασφαλιστές.
Το καράβι “ΕΛΛΑΣ”, μεθοδικά και με μαεστρία, έφθασε σχεδόν να μπει σε ασφαλές λιμάνι. Λίγο πριν τη μπούκα, κάποιοι άνεργοι καπετάνιοι που καραδοκούσαν, έπεισαν τον πλοιοκτήτη ότι είναι πια καιρός να επιλέξει νέο μόνιμο κυβερνήτη. Ο πλοιοκτήτης τους άκουσε. Είχε ήδη κάνει το λάθος της ζωής του.
Για να επιλέξει τον “καλύτερο” ζήτησε να δει πολλούς και να τσεκάρει τα προσόντα τους. Στον ιδιότυπο διαγωνισμό προσήλθαν πολλοί. 'Έδειξαν να ξεχωρίζουν ελαφρώς δύο. Ο καπετάν Αντώνης, με αρκετή προϋπηρεσία, έχει γνώσεις από γέφυρα. 'Όμως, η ναυτική πιάτσα τον θεωρεί «γκαφατζή» και αυτοκαταστροφικό, εγωιστή και αγύριστο κεφάλι.
Ο άλλος, ένας νεαρός ονόματι καπετάν Αλέξης, έχει λευκό φυλλάδιο...Προϋπηρεσία σε γέφυρα πλοίου μηδέν. Στον πλοιοκτήτη, δείχνει ένα δίπλωμα κυβερνήτη μικρού ιστιοπλοϊκού σκάφους!! Του αραδιάζει και διάφορα ναυτικά παραγγέλματα για να δείξει ότι κάτι σκαμπάζει από θάλασσα και καράβια.
Στο μεταξύ, το πλοίο “ΕΛΛΑΣ” είναι έτοιμο να αποπλεύσει για μακρινά, άγνωστα και φουρτουνιασμένα πέλαγα. Πέρα από το πλήρωμα, τους επιβάτες αλλά και τον ίδιο τον πλοιοκτήτη, θα μεταφέρει φορτίο εύφλεκτο, ικανό, από ένα λάθος, να τινάξει το καράβι στον αέρα σκορπώντας θανατικό και όλεθρο.
Ο πλοιοκτήτης ήδη βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Ποιόν από τους υποψήφιους να διαλέξει για το πιο κρίσιμο ταξίδι; Ποιόν να εμπιστευθεί μετά από τόσες λανθασμένες επιλογές;
'Έξω από το γραφείο του, στο δρόμο του λιμανιού, ένα μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο ρολάρει αργά κορνάροντας δαιμονισμένα.
Στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, μια αυτοκόλλητη επιγραφή τραβά την προσοχή του: «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ».
Ο πλοιοκτήτης, διαβάζει μηχανικά τις λέξεις και ασυναίσθητα κάνει το σταυρό του.
-«Ο Θεός βοηθός» σιγοψυθιρίζει μέσα του ο δύστυχος.
Δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση και πρωτοφανή απόγνωση.
Μια ξαφνική σκοτοδίνη του κλείνει τα μάτια κι ένα βαρύ συναίσθημα πλακώνει την καρδιά του. Ούτε καν αντιλαμβάνεται κάποιους που τρέχουν  να τον κρατήσουν όρθιο προτού σωριαστεί στο δάπεδο.
Η 17η Ιούνη πλησιάζει.
Είναι η μέρα που το πλοίο «ΕΛΛΑΣ» θα πρέπει να σαλπάρει, με άγνωστο προορισμό.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ