8.7.2013 14:57

Υπέρβαση μήπως αποκτήσουμε μαρίνα

Η περίεργη έως «αμαρτωλή» περίπτωση της λεγόμενης ‘’Μαρίνας Χίου’’ είναι γνωστή. Επί χρόνια αποτελεί πρόκληση προς όλους μας προκαλώντας, δικαίως, αγανάκτηση και πικρόχολα σχόλια. Όλες οι κατά καιρούς απόπειρες αποπεράτωσης αυτού του στοιχειωμένου έργου απέβησαν άκαρπες. 
Πρόσφατα, ο πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. κ. Κωστής Μουσουρούλης, έχοντας ιδίαν αντίληψη του όλου θέματος, δημοσιοποίησε πρότασή του που, κατ’ αρχάς, δείχνει ενδιαφέρουσα.
Με πειστικά επιχειρήματα υποστηρίζει ότι για να βρεθεί σοβαρός επενδυτής που θα δεχθεί να αναλάβει την ευθύνη και το οικονομικό κόστος αποπεράτωσης αυτού που ονομάζεται ‘’Μαρίνα Χίου’’, ώστε να την εκμεταλλευθεί για κάποια χρόνια, θα πρέπει να του προσφερθεί η δυνατότητα, υπό τύπον ‘’πακέτου’’, να αξιοποιήσει και να συνεκμεταλλευθεί και το νότιο τμήμα του Κεντρικού Λιμένα Χίου για τον ίδιο σκοπό. Δηλαδή, ως Μαρίνα μεγάλου μεγέθους γιωτ τα οποία, η Μαρίνα στο Νοσοκομείο, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, δεν μπορεί να δεχθεί.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση αυτής της πρότασης πρέπει να θεωρηθούν αναμενόμενες και εν μέρει δικαιολογημένες.
Από τη μία διότι, μέχρι στιγμής, αγνοήθηκαν πλήρως οι τοπικοί φορείς (Δήμος Χίου, Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Περιφερειακή Ενότητα Χίου) και από την άλλη διότι στο όλο θέμα φαίνεται να εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Κάνοντας, ίσως για πρώτη φορά μια γενναία υπέρβαση, οι αιρετοί της Χίου, πρέπει να βρουν τρόπο για ειλικρινή συνεννόηση και σύμπλευση.
Ας παρακάμψουν τα τυπικά στοιχεία του όλου θέματος κι ας δουν την ουσία αυτού.
Η Χίος, για να επιτύχει στοιχειωδώς την πολυπόθητη ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, χρειάζεται συγχρόνως και άνετη Μαρίνα.
Αν όντως βρίσκεται επενδυτής και δη Έλληνας (αυτό το τονίζω), που δέχεται να αποπερατώσει με δικά του έξοδα τη στοιχειωμένη ‘’Μαρίνα’’ στο Νοσοκομείο, με μόνο όρο την παραχώρηση και αξιοποίηση – εκμετάλλευση του νότιου τμήματος του Λιμανιού μας, ας μην καθυστερούμε τη θετική απάντηση.
Τα ξόβεργα, έλεγαν οι πρόγονοι, τα στήνεις όταν περνούν πουλιά. Μετά είναι αργά. Αν όντως θέλουμε λύση στο πολυετές πρόβλημα, αν όντως δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλές λύσεις, ας μην καθυστερούμε. Είναι πανεύκολο να μας κουνήσουν οι πιθανοί επενδυτές το μαντήλι λέγοντάς μας ‘’έχει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια’’. Τέτοιου είδους αποφάσεις πράγματι είναι δύσκολες. Είναι βέβαιο ότι δεν θα τύχουν καθολικής ένθερμης αποδοχής. Όλο και κάποιοι θα βρεθούν, καλόπιστα ή κακόπιστα, να ασκήσουν κριτική.
Όμως, επιτέλους, ας ξεκολλήσουμε από το τέλμα της απραξίας που κατατάσσει τη Χίο τελευταίο τουριστικό προορισμό πανελλαδικά.
Χρειάζονται αποφάσεις ‘’ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ’’. Διαφορετικά θα έχουν χίλια δίκια να αναθεματίζουν οι επιγενόμενοι όλους όσους διαχειριστήκαμε προ ετών ή διαχειρίζονται σήμερα τα κοινά μας πράγματα.
Τα παιδιά μας, τα άνεργα παιδιά της Χίου, αναμένουν να δουν φως στο τούνελ της κατάμαυρης ανεργίας που τρώει τα σωθικά μικρών και μεγάλων. Ας αποδείξουν οι αιρετοί μας ότι, όντως νοιάζονται για αυτούς.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ