3.7.2012 16:26

Υπάρχει λύση: να μπει κι εκείνη στα πράγματα

 
Η περίοδος αποσύνθεσης, πρωτίστως των κοινωνικών αξιών και δευτερευόντως του οικονομικού μοντέλου ενός έθνους, διαδέχεται εξίσου μακρές περιόδους παρακμής, καμουφλαρισμένες από την ψευδή εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς. Σ’ αυτές τις περιόδους η ευθύνη είναι συλλογική, αν και φυσικά ο βαθμός της επιμερίζεται με πολλά κριτήρια. Ένα από αυτά είναι το ποιος κλήθηκε την προγενέστερη περίοδο της αποσύνθεσης να τη διαχειριστεί και να την αποτρέψει. Εκείνου η ευθύνη είναι κορυφαία, δίχως να απαλλάσσονται όσοι επέλεξαν εκ του ασφαλούς να παρακολουθούν και όχι να συνδιαμορφώνουν.
Όλο και πιο πυκνά στη Χίο τελευταία η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων, έχοντας πια διαπιστώσει το τέλμα και την απειλή που προέρχεται από αυτό για τα όνειρα της, αρχίζει να εκφράζει την αγωνία της ως που μπορεί να φτάσει. Στην ουσία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, την επίγνωση ότι κάτι έχει πάει στραβά όλα τα προηγούμενα χρόνια κι είναι απαραίτητο να αλλάξει. Δυνατές, προς το παρόν, είναι οι ρίζες της αμφιβολίας και της δυσπιστίας ότι είναι εφικτό ένα καλύτερο αύριο κι εδώ είναι απαραίτητη η ωρίμανση του δεύτερου σταδίου.
Η νέα γενιά καλόμαθε στις γονικές παροχές και φαντάζει αδύνατη να πιάσει τον ταύρο της ζωής από τα κέρατα. Όσο διστάζει, όσο το αποφεύγει, απομακρύνει εν τέλει τις αλλαγές που η ίδια προσδοκά, καθώς πολύ δύσκολα θα τις επιχειρήσουν όσοι συμβίωσαν σε έναν τρόπο διοίκησης και εξέλιξης του τόπου με τα κριτήρια αξιών της εποχής που αφήνουμε πίσω μας.
Θα το πω απλά: η εικόνα της χώρας και του νομού θα αλλάξει τη μέρα που οι νέοι του αποφασίσουν εκείνοι να ορίσουν την τύχη τους. Να καταθέσουν τον υγιή προβληματισμό τους από θέσεις εξουσίας, σκορπώντας ένα νέο πνεύμα γύρω μας, ανατρεπτικό, αποτελεσματικό. Τι περιμένουν; Διαπιστώνουν το πρόβλημα, ας αναλάβουν και να το επιλύσουν. Με τη συμμετοχή σε κάθε κοινό, τον πολιτιστικό σύλλογο, την αθλητική ομάδα, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τη μη κυβερνητική οργάνωση, τον επαγγελματικό φορέα, την αυτοδιοίκηση, τη Βουλή. Ειδικά για την τελευταία η Χίος διαθέτει, λογικά, το χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο. Ας το εκμεταλλευτούν οι νέοι μας, ως απόδειξη ότι ο κόσμος του νησιού επιβραβεύει τη νεανική διάθεση συμμετοχής κι ας αφήσουν κατά μέρους τους δισταγμούς. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ