4.12.2012 18:08

Υπάρχει άγρυπνο μάτι;

 
Η κοινή γνώμη έχει εύλογα στραμένη της προσοχή της στην επαναγορά των ομολόγων που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Εκεί όπως είναι προφανές πλέον μετατοπίζονται όλες οι ελπίδες για την λήψη της βοήθειας των δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για την σωτηρία της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Δ.Ν.Τ.
Οι πλέον ψύχραιμοι παρατηρητές της κατάστασης της χώρας κρούουν καμπανάκι κινδύνου, όχι σε ότι αφορά στην οικονομική ανάκαμψη αλλά σε ότι αφορά στην εθνική ασφάλεια. Και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο η χώρα μας μπαίνει σε μια περίοδο όπου αποδεικνύεται ευάλωτη στον εξωτερικό κίνδυνο.
Για να γίνω πιο σαφής. Όσοι αναγιγνώσκουν τον ευρωπαϊκό τύπο διακρίνουν το τελευταίο διάστημα πόσο ευάλωτος γίνεται ο Νότος της Ευρώπης. Δεκάδες τα παραδείγματα που χρίζουν λεπτομερής και διπλωματικής ανάλυσης.
Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα.
Μια τούρκικη κανονιοφόρος αλωνίζει κυριολεκτικά στο Αιγαίο και το υπ. Εξωτερικών σπεύδει να υποβαθμίσει το γεγονός.
Ένα πετρελαιοφόρο ιρανικών συμφερόντων μεταφέρει πετρέλαιο και παρότι περνάει από τη Σύρο αιτούμενο ανεφοδιασμό, όταν δίνεται διαταγή για έλεγχο στο Λιμεναρχείο, φεύγει και χάνεται στο Αιγαίο.
 Ο αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση της Ε.Ε. ετοιμάζεται να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την F.Y.R.O.M. κάτι για το  οποίο φαίνεται να είναι σύφωνο το Βερολίνο αλλά και η Βρετανία.
 Παράλληλα με τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανοίγει «δουλειές» στη Βόρεια Ήπειρο την οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, περιγράφει ως «περιοχή» προς διεκδίκηση της Αλβανίας.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον σαφέστερο τρόπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται όχι μόνο μπροστά στην οικονομική της επιβίωση αλλά και στην διπλωματική. Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την αποκλειστική ενασχόληση της κυβέρνησης με τα οικονομικά ζητήματα, ο συνοριακός συρφετός των κρατών (Τουρκία, F.Y.R.O.M., Αλβανία) προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανοίξει νέα ζητήματα.
Δεν γνωρίζω αν ο «διπλωμάτης» κατά τα άλλα Δημ. Αβραμόπουλος αποτελεί το άγρυπνο μάτι της ελληνικής διπλωματίας... Ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι στα εθνικά ζητήματα απαιτείται μια συνεχής, λαϊκή αν το θέλετε, επαγρύπνηση διότι είμαστε πληγωμένοι πανταχόθεν. Οικονομικά, κοινωνικά, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ο Έλληνας υποφέρει. Και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να «τελειώσεις» κάποιον, παρά όταν είναι πληγωμένος. Υπάρχουν άραγε τα αντισώματα εκείνα στην κυβένρηση να δει σφαιρικά τι συμβαίνει γύρω της;
Οι καιροί ου μενετοί... 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ