7.8.2023 13:07

“ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΟΙ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ” - Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους ναυτικούς του Βροντάδου

Όλο και πλησιάζουμε προς την Πέμπτη 17 Αυγούστου, οπότε έχει προγραμματισθεί να γίνει η εκδήλωση του “Σωματείου Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου στην πλατεία “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” με ώρα έναρξης 7:30 μ.μ.

Η εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στους Βρονταδουσίους ναυτικούς, “ζώντας τε και κεκοιμημένους”, θα αρχίσει με Τρισάγιο που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος και θα συνεχισθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα πλαισιώσει την προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο. Αυτό περιλαμβάνει διηγήσεις 25 ναυτικών του τόπου μας. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση έργων Βρονταδουσίων καλλιτεχνών.

Το ίδιο βράδυ θα πρωτοκυκλοφορήσει και θα διατεθεί στο κοινό, το βιβλίο, ναυτικού περιεχομένου, του οποίου την επιμέλεια έκδοσης είχε ο γράφων το παρόν, με τη συγγραφική συνδρομή περίπου πενήντα (50) Βρονταδουσίων, ναυτικών και στεριανών, "ζώντων τε και κεκοιμημένων" με τίτλο "ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΟΙ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ".

Στις 200 και πλέον σελίδες του, "στολισμένες" με 190 περίπου φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα διαβάσει ιστορικά στοιχεία περί της σχέσης Βροντάδου-Εμπορικής Ναυτιλίας γραμμένα από τους:

- Μακαριστό παπά Μάρκο Βασιλάκη, τους συντ/χους εκπαιδευτικούς κ. Γεώργιο Καλλίτση και κ. Ιάκωβο Μπριλή, τον Δ/ντή του ΕΠΑΛ Βροντάδου κ. Μιχαήλ Τσατσαρώνη και τη νομικό κ. Δέσποινα Ηλ. Μπαχά, η οποία είχε γράψει ένα ενδιαφέρον κείμενο όταν ήταν μαθήτρια Λυκείου.

Στις σελίδες του βιβλίου, πέρα από τους Βρονταδούσικους Εφοπλιστικούς Οίκους και τα Ταφικά Μνημεία που σχετίζονται μ΄αυτούς, είναι καταχωρημένα περί τα 700 ονόματα Βρονταδουσίων ναυτικών, που άλλοι εξ αυτών χάθηκαν σε ναυάγια κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή μετά από αυτόν, άλλοι σώθηκαν όντας “τυχεροί”, ενώ άλλοι έκαναν λαμπρή ναυτική καριέρα ως απόφοιτοι του Ναυτικού Λυκείου Βροντάδου, της Σχολής Πλοιάρχων Οινουσσών και των Σχολών Μηχανικών και Ασυρματιστών Χίου.

Ξεχωριστά κεφάλαια αναφέρονται α) στο ιστορικό φιλοτέχνησης και στα αποκαλυπτήρια του "ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ" την 17ην Αυγούστου 1958, β) στο ιστορικό ίδρυσης των "Σωματείων Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου", γ) της Σχολής Μηχανικών Χίου, δ) του Ναυτικού Μουσείου Χίου και ε) του Ναυτικού Γυμνασίου-Λυκείου Βροντάδου, ενώ δεν λείπουν τα ηθογραφικά, λαογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με το ναυτικό επάγγελμα και τους ναυτικούς.

Ένα ιδιαίτερο, συγκινητικό και μεγάλου ενδιαφέροντος κεφάλαιο, αποτελούν οι διηγήσεις δεκάδων ναυτικών, μεγάλης ηλικίας, που διηγούνται τραγικά περιστατικά ή και ευτράπελα γεγονότα από την προσωπική ναυτική τους εμπειρία. Τα κείμενα αυτά, πλαισιώνουν και άλλα, αποβιωσάντων Βρονταδουσίων που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια και παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική και πρόθυμη χορηγία του “Ιδρύματος Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα” (Ναυτικό Μουσείο Χίου), τα δε συγγραφικά δικαιώματα, ο γράφων το παρόν, τα έχει παραχωρήσει πλήρως στο ¨Σωματείο Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου” το οποίο και θα διαθέσει το βιβλίο στο κοινό.

Ραντεβού λοιπόν το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου στην πλατεία "ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ" Βροντάδου, προς απόδοση τιμής στους συντοπίτες ναυτικούς, "ζώντας τε και κεκοιμημένους".

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ