13.1.2016 17:50

Το τρίπτυχο της επιτυχίας: ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε κυβερνητικές δηλώσεις, σε κεντρικά Μ.Μ.Ε. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις  κ.λ.π.  (1)μία λέξη κυριαρχεί τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια σαν αντίδοτο στην εθνική, τοπική και προσωπική, οικογενειακή και ηθική κρίση αξιών και εισοδημάτων.

 Η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ… Σήμερα θα προσπαθήσουμε- σε τοπικό επίπεδο- να καταδείξουμε πως την εννοούμε ή πως θα έπρεπε να την εννοούμε, με απλά λόγια. Μία πρώτη προσέγγιση θα ήταν η συνολική παραγωγή του τόπου σε ιδέες, μελέτες, έργα, υπηρεσίες, περισσότερα και μεγαλύτερα από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται κάποιο  περίσσευμα, σε ετήσια βάση.  Μία δεύτερη προσέγγιση θα ήταν η συναπόφαση για τον τρόπο επανεπένδυσης του περισσεύματος, ώστε να γεννιέται και νέο περίσσευμα από αυτό.  Εξυπακούεται ότι ένα μέρος του περισσεύματος πρέπει να καλύπτει τις απαραίτητες κοινωνικές ανάγκες όλων και ιδιαίτερα των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,  για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση τους , (προβλήματα υγείας, τραυματισμών, εκ γενετής μειονεκτήματα κ.λ.π).

 Αυτόματα δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα.  Πως συλλαμβάνεται, επεξεργάζεται, στοχοθετείται  και υλοποιείται ένα πρόγραμμα για ανάπτυξη;  

Κάθε τόπος ψάχνει για τα γενικά και ειδικά προσόντα- πλεονεκτήματα του και των κατοίκων του που έχουν φανεί και διαμορφωθεί από παλιά μέχρι σήμερα και αφορούν τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους είτε αναφέρονται σε φυσικούς πόρους, σε πολιτιστικής κληρονομιάς, σε πόρους φυσικού περιβάλλοντος ή σε δεξιότητες των κατοίκων του, ως αποτέλεσμα επιτυχούς διαχρονικά ενασχόλησης και επαφής με κοντινούς η μακρινούς τόπους π.χ. εμπόριο ναυτιλία,αποδημία κ.α.

Ένα-ένα στην αρχή και όλα μαζί αργότερα, τα καταγράφει, τα επεξεργάζεται, τα αξιοποιεί από πλευράς μεγέθους και αλληλεξάρτησης και συνθέτει ένα επεξεργασμένο συνολικό όραμα- πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης,  καθώς και τον τρόπο και τη σειρά προσέγγισης και υλοποίησης.

Οι πόροι που χρειάζονται για αυτό είναι επί το πλείστο, εθνικοί (σε μικρό  ποσοστό), Ευρωπαϊκοί (σε μεγαλύτερο) και ειδικοί  που άπτονται σε δυνατότητες τοπικών ημεδαπών, ή υπερτοπικών ημεδαπών (Χιωτών που εργάζονται εκτός Χίου ή της διασποράς ευρύτερα) που επιθυμούν για διάφορους λόγους (ποιότητα ζωής σε κλίμα ασφάλειας, μελλοντικών προβλέψεων τηλεργασίας η συμβολής της στην μεταστροφή του τόπου προς το καλύτερο), να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για αυτούς και τα παιδιά τους ώστε να ζήσουν σε σωστότερο, υγιεινότερο και ασφαλέστερο  περιβάλλον.

 Στους τελευταίους, θα μπορούσαν να περιληφθούν συμπατριώτες της ναυτιλίας, απόδημοι του εξωτερικού, επιχειρηματίες του τουρισμού, ειδικοί επιστήμονες  π.χ καλλιτέχνες, προγραμματιστές και άλλοι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών και λοιποί, που έχουν ειδικούς λόγους  και να ζήσουν να εργαστούν σε ένα τόπο που παρά τα όσα παροδικά συμβαίνουν με το μεταναστευτικό, απέδειξε ότι:

 Διαθέτει απεριόριστα αποθέματα ανθρωπιάς, προσφοράς, πολιτισμού, και αντοχής στο πρόβλημα, που άλλοι δημιουργούν, άλλοι εκμεταλλεύονται και άλλοι (ευρώ διοικούντες) αντί μάνα (βοήθειας) μας δίνουν χολή (επικρίσεις).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ