19.5.2017 10:57

Τρεις μήνες σύνταξης, μια μέρα απόφασης

Οι σκέψεις αραδιάζονται στο χαρτί πριν τη σύγκληση της μονοθεματικής συνεδρίασης του χθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιες λεπτομέρειες, ωστόσο, φωτίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να αποφασίσουν για το πιο κρίσιμο θέμα του τόπου μας οι αιρετοί.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή χρειάστηκε περίπου ένα μήνα προκειμένου να συγκροτηθεί και σχεδόν τρεις μήνες προκειμένου να συντάξει το πόρισμα της. Ενδιάμεσα οι πιέσεις του προσφυγικού στην κοινωνία του νησιού ισχυροποιούνταν και οι πάντες – πλην συμμετεχόντων δημοτικών συμβούλων – εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την πολύ αργή ολοκλήρωση του πορίσματος.

Το ίδιο το πόρισμα αιτιολόγησε τον απαιτούμενο μακρύ χρόνο σύνταξης του. Είναι η πιο πλήρης, μέχρι στιγμής, εργασία θεσμικού φορέα επί του θέματος, με τις δεδομένες ιδεοληπτικές ανισότητες ως προς τη σύνταξη του. Εκτενής αναφορά των θέσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, όπου υπερθεματίζεται η ανάγκη δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου, και πλήρης αποσιώπηση κάθε αντίθετης επιχειρηματολογίας, όπως εκφράστηκε από την Παγχιακή ή το Σύλλογο των Νερομύλων.

Ξεπερνώντας κανείς κι ορισμένες ορατές αντιφάσεις εντός του σκελετού των προτάσεων, στέκεται στην επίσπευση των χρόνων για τη λήψη απόφασης που παρέχεται σε δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις. Τετάρτη πρωί γίνονταν τα τελευταία … μερεμέτια τροποποιήσεων, Πέμπτη απόγευμα το πόρισμα τίθονταν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

Χρονικό περιθώριο σχεδόν 24 ωρών για τους συμβούλους να το εξετάσουν και τις παρατάξεις να ομογενοποιήσουν τη θέση τους. Το δεύτερο δυσκολότερο του πρώτου. Η τόσο άμεση επίσπευση ψήφισης του απαντά, εν μέρει, στη λαϊκή απαίτηση να ξεμπερδεύουμε, μοιάζει όμως περισσότερο ως επιχείρηση να μην δοθεί επαρκής χρόνος ανάλυσης του. Ούτε καν στις δημοτικές παρατάξεις.

Ειδικότερα δυσκολεύει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία, από την πρώτη στιγμή, ήταν εμφανής η διπλή τάση της. Υπέρ της στήριξης μιας οικουμενικής πρότασης κι υπέρ της λογικής η δημοτική αρχή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που άναψε. Μέσα σε ελάχιστες ώρες πόσο να γεφυρωθούν οι δυο αυτές απόψεις;

Μακάρι να βγω ψεύτης, φοβάμαι όμως ότι η τόσο γρήγορη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συμβάλλει στον τελικό στόχο μιας ενισχυμένης λήψης απόφασης, σχεδόν ομόφωνης, με τους κλασσικούς αριστερούς αστερίσκους.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ