21.10.2019 20:16

Τουρκία, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και η Χώρα μας

Aπό τις αρχές του 2.000, οι  ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο μεταλλάχτηκαν, ο πόλεμος έγινε τρισδιάστατος, οι τακτικοί στρατοί αντιμάχονται τους άτακτους,  και μισθοφόροι ανέλαβαν το βρώμικο παιχνίδι, οι αγώνες μεταφέρθηκαν  στις πόλεις, οι άμαχοι έγιναν ο πρώτος στόχος, η Υ/Α του Ο.Η.Ε σε ρόλο «ηδονοβλεψία»  και οι ΜΚΟ το μακρύ χέρι των ισχυρών.

Σε αυτό το  Επιχειρησιακό περιβάλλον, οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις αναδιάταξαν την προτεραιότητα των στόχων τους και ανέλαβαν τον πρωτεύοντα ρόλο αφενός να κάμψουν τη θέληση των λαών για αντίσταση  και αφετέρου  να  δώσουν διπλωματική ισχύ στις κυβερνήσεις τους αφαιρώντας έργο από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι, για πρώτη φορά στις Ψ.Ε γίνεται   μνεία   για αναλώσιμους λαούς.

Σε αυτή τη μετάλλαξη των συγκρούσεων η Τουρκία δεν έμεινε αμέτοχη, πολύ έγκαιρα αναβάθμισε  τη Πτέρυγα των Ψ.Ε. σε πρώτο πυλώνα ισχύος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύοντας την με ένα  προϋπολογισμό  ίσον  σχεδόν  με αυτόν των υπολοίπων δυνάμεων, υιοθετώντας την Αρχή του Πολέμου «Πετυχημένος, είναι ο στρατηγός που θα νικήσει τον εχθρό του χωρίς πόλεμο»,  Ζουν Σου  5ος π.Χ αιώνα

Στη πτέρυγα των Ψ.Ε των Τουρκικών Ε.Δ. υπάγονται:

 • Το Κρατικό Πρακτορείο Anadolοu με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια.
 • Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και τα κρατικά ΜΜΕ.
 • Το Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας  & το Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας  (TUBITAK).
 • Η ανάπτυξη  και προώθηση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
 • Η σχεδίαση και διαχείριση   των μειονοτήτων εντός και εκτός Τουρκίας και τέλος
 • Η διαχείριση των Προσφύγων και Μεταναστών τόσο εντός της χώρας της, όσο και στην Ε.Ε.

Από επίσημα στοιχεία, η Τουρκία το 2015 απώλεσε από τον τουρισμό της περίπου 14 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα της από τη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης και το λαθρεμπόριο καυσίμων σε συνεργασία με τον  ISIS, ξεπέρασαν τα 35 δις ευρώ.

Σήμερα η Πτέρυγα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας,  χρηματοδοτεί:

 • Τη Προπαγάνδα  για τις γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ.
 • Διεθνή Συνέδρια, Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, Κυβερνήσεις, Προσωπικότητες και ΜΜΕ.
 • Έδρες Τουρκικών Σπουδών, σε μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια.
 • Τα πλοιάρια που μας μεταφέρουν από τα νησιά μας στις απέναντι αγορές τους.
 • Τις ΜΚΟ και μέσω αυτών υπό μορφή δωρεών, τοπικούς παράγοντες, κατοίκους ή συλλόγους καθώς και αλληλέγγυους με ελαφρά εθνική συνείδηση.

Οι Ψ.Ε. στα πεδία των διεκδικήσεων είναι το ποιο φονικό όπλο, καταστρέφει, προσωπικότητες, κοινωνίες και χώρες. Η Τουρκία στο τομέα αυτό πρωτοπορεί έναντι της χώρας μας η οποία βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση όπως και σε άλλα   εθνικά θέματα.

Για τα νησιά μας, από το 2012 οι Ψ.Ε. της Τουρκίας, εφήρμοσαν ένα καλοστημένο Σχέδιο. Πριν αρχίσουν οι μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, φρόντισαν να προσελκύσουν στη χώρα τους ως πρόσφυγες τα «μεγάλα πορτοφόλια» και επιφανείς επιστήμονες τους οποίους και παραχώρησαν άσυλο.

Στη συνέχεια διευκόλυναν με απ ευθείαν πτήσεις, να μετακινηθούν κυρίως προς Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία και πάλι «μεγάλα πορτοφόλια» προκειμένου να καμφθεί η πολιτική αντίδραση των χωρών αυτών.

Από το 2014, όταν τελείωσαν τα «μεγάλα πορτοφόλια», φρόντισαν να δημιουργήσουν κατά μήκος της Τουρκοσυριακής μεθόριου ένα ανθρώπινο τείχος με 2,5 εκατ. απελπισμένων τους οποίους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εκδιώκοντας τους Κούρδους από τη βόρεια  Συρία.

Από το 2015, άρχισαν να προωθούν μαζικά στην Ελλάδα πρόσφυγες από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα με παράλληλη χρηματοδότηση αρκετών ΜΚΟ, οι οποίες κατάφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.

Από το 2017, με το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, μη έχοντας «απόθεμα» προσφύγων από τη Συρία, στράφηκαν στη μετακίνηση πληθυσμών από τις Αφρικανικές χώρες προκειμένου να διασπάσουν τη κοινωνική συνοχή της Ελλάδος και όχι μόνο.

Από τις αρχές του 2019, αλλάζουν τακτική, στοχεύουν στο συναίσθημα των νησιωτών μας και αρχίζουν να προωθούν κυρίως από το Αφγανιστάν οικογένειες με πολλά παιδιά με σκοπό, αφενός να εντείνουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα και αφετέρου μέσα σε αυτούς να ενσωματωθούν οι οικογένειες των 85.000 περίπου Τζιχαντιστών που προωθούνται προ τη χώρα μας. Εάν η Τουρκία επιτύχει και σε αυτό, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη συνέχεια.

Ερώτημα,  τι πέτυχαν οι Ψ.Ε. της Τουρκίας έναντι στη χώρα μας;

Διαχρονικά πέτυχαν:

 • Να απεμπολήσουμε από το 1996 τις βραχονησίδες των Ιμίων.
 • Να αφομοιώσουμε την ιδέα ότι, υπάρχουν  Γκρίζες Ζώνες και αμφισβητούμενα νησιά.
 • Να αποδεχόμαστε τη μειωμένη Εθνική Κυριαρχία και τα  «αφύλακτα» σύνορα.
 • Να προωθούν κατά το δοκούν χιλιάδες λαθρομετανάστες.
 • Να διασπούν τη κοινωνική μας συνοχή.
 • Να Δυσφημούν  τα νησιά και τη χώρα μας.
 • Να πλήττουν τον Τουρισμό και την Οικονομία μας.
 • Να Καλλιεργούν  την ηττοπάθεια και τη θέληση για «μηδενική»  αντίσταση.  
 • Να μας κρατούν  Όμηρους του φόβο και της αβεβαιότητας.
 • Να γίνουμε «κλεπταποδόχοι» κομμάτι στην αλυσίδα του δουλεμπορίου τους ήτοι, «παραγωγή» προσφύγων, διακίνηση, κατανάλωση - ενσωμάτωση.
 • Να καλλιεργούν το έδαφος για την αυτοδιάθεση των «μειονοτήτων τους» σε Θράκη και τώρα στα Δωδεκάνησα.
 • Να μας προετοιμάζουν  στην ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Κατόπιν των παραπάνω, η στρατιωτική μου δεοντολογία μου επιβάλει να παραδεχθώ ότι, οι Ψ.Ε. της Τουρκίας έχουν όραμα και στόχους»,  εκτιμώ  ότι ο χρόνο υλοποίησης αυτών θα είναι μέχρι το 2023.

Τους μελετάμε, τους γνωρίζουμε, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Από εμάς απαιτείτε, σοβαρότητα, εθνική συναίνεση και πολιτική βούληση,  όσο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη.

Λευτέρης Παπαϊωάννου

Υποστράτηγος ε.α

Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού,

Ασφάλειας & Διαχείρισης Κρίσεων

τ. καθηγητής στη Πτέρυγα Ψ.Ε της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ