23.11.2017 11:36

Τώρα που μείναμε μόνοι μας, να αναμετρηθούμε και με την πραγματικότητα;

 

Να τα πούμε τώρα, που δεν δίνουμε την ικανοποίηση σε κανέναν να μας κατηγορήσει εύκολα ως υπονομευτές της παναιγιακής προσπάθειας διατήρησης των κεκτημένων.  Ποιών κεκτημένων στα αλήθεια; Η φιλοσοφία καθιέρωσης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Ελλαδικού χώρου ήρθε με αποκλειστικό σκοπό να εξισορροπήσει την πρόσθετη δαπάνη του μεταφορικού κόστους. Λογικά, όταν καταμετρήθηκε, υπολογίστηκε ότι η μεταφορά των κάθε λογής εμπορευμάτων επιβαρύνει το κόστος τους στα νησιά γύρω στο 7% της τελικής τους τιμής.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρέχονταν η δυνατότητα στους εμπόρους να πωλούν με το ίδιο ποσοστό κέρδους ομοειδή εμπορεύματα με τους αντίστοιχους επαγγελματίες της λοιπής νησιωτικής χώρας, καθώς το τελικό κόστος τιμής στον καταναλωτή έφτανε ανεπηρέαστο από την αναγκαία προσθήκη μεταφορικού κόστους.

Ούτε στα υπόλοιπα νησιά εφαρμόστηκε, ειδικότερα πάντως για τη Χίο, που το ζήσαμε στο πετσί μας, πιστεύει αληθινά κανείς ότι οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές συνέβαλαν στην ισορροπία των τιμών της αγοράς μας με τις τιμές αγορών της ηπειρωτικής χώρας;

Εκατοντάδες συμπατριώτες μας έχουν αδιαμφισβήτητο μέγεθος σύγκρισης. Μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ Χίου και Αθήνας, ανοίγουν το πορτοφόλι τους για παρόμοιες αγορές άλλοτε εδώ κι άλλοτε στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Η διαπίστωση πανθομολογούμενη. Παρά την ύπαρξη μειωμένων φορολογικών συντελεστών η ζημιά στην τσέπη τους, όποτε ψωνίζουν από τη Χίο, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Από προϊόντα του χωραφιού, ως καύσιμα και πρώτες ύλες και κυρίως σε ένδυση και υπόδηση οι τοπικές τιμές ξεφεύγουν, καταπίνουν … αμάσητο το κεκτημένο του 7% μειωμένων φόρων.

Είναι επίπτωση του κύκλου μιας μικρότερης οικονομίας; Είναι η καταχρηστική εκμετάλλευση ενός μέτρου ανακούφισης του καταναλωτή, που τελικά ουδέποτε αξιοποιήθηκε ως τέτοιο; Οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, πέρα από την ανάληψη (σωστών) πρωτοβουλιών για την προάσπιση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, οφείλουν κάποτε μια πειστική εξήγηση σε όλους μας. Γιατί μέχρι σήμερα το μέτρο του νησιωτικού ΦΠΑ δεν έχει λειτουργήσει επ’ ωφελεία και του ίδιου του νησιώτη. Ποιες άλλες παθογένειες της οικονομικής μας ζωής εξαφανίζουν το μοναδικό ευεργέτημα του να ζεις σε νησί της χώρας. Δεν νομίζουν ότι έφθασε η ώρα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ