1.2.2017 20:00

Τώρα πια η συζήτηση γίνεται σε άλλη βάση

Μέχρι τώρα ο ήχος ήταν … μονοφωνικός. Τα κυβερνητικά ηχεία, εγχώρια και ευρωπαϊκά, αναμετέδιδαν ότι είναι αδύνατη η αποσυμφόρηση των νησιών. Έθετε, δήθεν,  σε κίνδυνο τη Συμφωνία. Ποια Συμφωνία, δηλαδή, μια Κοινή Δήλωση την οποία ουδέποτε υπέγραψε η χώρα μας. Μας είχαν ψήσει κιόλας πως επρόκειτο για «εθνική γραμμή». Βλέπετε τη Ν.Δ. να αντιδρά;

Από σήμερα πια η συζήτηση γίνεται σε άλλη βάση. Το να δεχτεί ο Λεβέντης, ο Κουτσούμπας ή ο Θεοδωράκης την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης δεν τρέχει κάστανο. Είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον προθάλαμο της εξουσίας, μπορούν να πουν οτιδήποτε και φόρο να μην πληρώσουν. Το να γίνει αποδεκτό όμως το αίτημα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, έχει τη διαφορετική του βαρύτητα.

Σε ένα εύπλαστο πολιτικό πεδίο αύριο – μεθαύριο είναι πολύ πιθανόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. να κληθεί να αναλάβει ευθύνες. Μια δική του θέση υπέρ της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών θα συνοδεύει τη θητεία του ως δέσμευση. Πως βρίσκει διαρκώς ενώπιον της η κυβέρνηση την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;

Προσοχή σε κάτι: ο Μητσοτάκης ως αρχηγός της Ν.Δ. εμφανίζεται και είναι ορκισμένος εχθρός του λαϊκισμού. Έχει προσέξει να μην ξεφύγει απ’ το στόμα του ούτε η παραμικρή υπόνοια κίνησης που θα την βρει μπροστά του. Δεν θα έπαιζε με ευκολία στα ζάρια μια υπόθεση με εθνικό αντίκτυπο για να κάνει τα γλυκά μάτια σε 5 δημάρχους και τον Πατούλη.

Την Παρασκευή μεταβαίνει στη Μυτιλήνη σε μια καθοριστική για τη Ν.Δ. επίσκεψη. Ουσιαστικά θα προσδιορίσει με ευκρίνεια την θέση της στο προσφυγικό.

Η δημιουργία ενός διακομματικού μετώπου ενίσχυσης του αιτήματος των νησιών, με συμμετοχή της Ν.Δ., απογυμνώνει την κυβερνητική και πιθανά ευρωπαϊκή τακτική. Το υπόλοιπο –πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι η «εθνική γραμμή» δεν υπηρετείται ούτε από την υποτέλεια στις πιθανές επιθυμίες Ευρώπης και Τουρκίας, ούτε με τον ρόλο του κομπάρσου με μια Συμφωνία που πρωτίστως εμάς αφορά.

Από σήμερα κυβέρνηση, Μουζάλας και Αβραμόπουλος είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι. Κι η επιμονή των 5 δημάρχων να … τρέξουν παντού το αίτημα των νησιών γεύεται την πρώτη μεγάλη δικαίωση. Πλέον το ρολόι του χρόνου μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσει η διαμόρφωση μιας διαφορετικής εικόνας των νησιών με τη σημαντική επιβάρυνση απ’ τις προσφυγικές ροές. Με τους κυβερνομουζάληδες υπόλογους για το μαρτύριο, την κινδυνολογία και τα ψέματα στους νησιώτες εδώ και ένα χρόνο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ