7.6.2018 9:55

«Το Άλας της γης» …και η ανακάλυψη της Αμερικής

Αφιερώνεται στη μνήμη

του αειμνήστου συναδέλφου Πάνου Α. Πανούση

 

 

Ξεφυλλίζοντας το πανέμορφο φωτογραφικό Αγγειοχειρουργικό Λεύκωμα (1990-2000) το οποίο βρήκα τελείως τυχαίως μέσα στα χαρτιά και τα βιβλία μου, εις τα οποία προσπαθώ να βάλω κάποια τάξη (έργο Πάνου Π. Πανούση), βλέπω φωτογραφίες από κάποια επιστημονικά συνέδρια και κοινωνικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας αλλά και άλλων Εταιρειών, εις τις οποίες εκδηλώσεις συμμετείχε και η ΕΑΕ με τον άλφα ή βήτα τρόπο.

Εκεί λοιπόν σε αυτές τις φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν στιγμές χαλάρωσης κυρίως, βλέπω συναδέλφους να φωτογραφίζονται κρατώντας το… τσιγάρο τους!…Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα σκεφθείτε: «Καλέ τι μας λέει ο κ. Τριπολίτης;… Μήπως και… ανακάλυψε την Αμερική;».Και απαντώ:Εγώ δεν ανακάλυψα την Αμερική, ούτε το ότι πολλοί εκ των συναδέλφων καπνίζουν! Την Αμερική την ανακάλυψε βεβαίως-βεβαίως (όπως έλεγε και ο αείμνηστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) ο Κολόμβος, όπως (βεβαίως-βεβαίως, γράφω κι εγώ) και το κάπνισμα! Ναι, και το κάπνισμα!Πράγματι όταν ο Κολόμβος και το «τσούρμο»[1] του πάτησαν στη γη της Αμερικής – ή αυτό το έδαφος που στην αρχή νόμιζε ότι ήταν η Αμερική – οι ιθαγενείς[2] κρατούσαν κάτι καλάμια, σαν πίπες, από τις οποίες έβγαινε καπνός (και μην ξεχνάτε βέβαια την πίπα της ειρήνης που κάπνιζαν όταν έκαναν ανακωχή στις μεταξύ τους συρράξεις).

Ε, δεν ήθελαν και πολύ οι σύντροφοι του Κολόμβου, οι ναυτικοί, να μεταφέρουν αυτήν την κακή συνήθεια και στις πατρίδες τους! Δεν γράφω «πατρίδα» τους, διότι το πλήρωμα ήταν… πολυεθνικό, είχε και… Χιώτες!!! Γράφω τη φράση «κακή συνήθεια» διότι εκτός από τη νικοτίνη, η οποία ανήκει εις τας «ουσίας προκαλούσας εθισμόν», όλη η άλλη διαδικασία δεν είναι παρά μία κακή συνήθεια.

Και έχω προσωπική εμπειρία, προσωπικό βίωμα, αν προτιμάτε. Όταν κατά τη «θητεία» μου ως ναυτικός (10ετία του ’50 με είχε πάρει ο πατέρας μου μαζί του), πέσαμε σε κυκλώνα μέσα στον Ινδικό Ωκεανό, …σώθηκαν τα τσιγάρα διότι η διάρκεια του ταξιδιού μας πολλαπλασιά­στηκε. Το πλήρωμα τότε, τύλιγε εφημερίδες και… κάπνιζε! Κανένας δεν πέθανε…, πολλοί είχαν νεύρα, και αρκετοί… το έκοψαν!...

Και επανέρχομαι στον τίτλο, στο «άλας της γης». Είναι γνωστές σε πολλούς από τους αναγνώστες, οι συμβουλές που έδιδε ΕΚΕΙΝΟΣ στους μαθητές Του. Τους έλεγε λοιπόν: «Προσέχετε να δίδετε το καλό παράδειγμα διότι τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα σε εσάς! Εσείς είστε το άλας της γης!Εάν το αλάτι "μωρανθεί" (χαλάσει, αλλοιωθεί, μουχλιάσει) με τι θα αλατίζουμε;»

Και συνεχίζω με το λεύκωμα.Όπως προανέφερα, σε πολλές φωτο­γραφίες οι συνάδελφοι καπνίζουν. Και είναι γνωστό ότι και άλλοι «επαγ­γελματίες»[3] καπνίζουν, παρά το γεγονός ότι το σχήμα τους, ο ρόλος τους στην κοινωνία δεν το επιτρέπει (ιερείς, δικαστές κ.α.). Όμως εγώ περιορί­ζομαι στους γιατρούς. Δεν είναι λογικό να συμβουλεύομε τους ασθενείς «να κόψουν το κάπνισμα» και να προσθέτομε το «μη βλέπεις εμένα που κρατάω τσιγάρο». Το κάπνισμα είναι βλαβερό, είναι θανατηφόρο πολλές φορές, και βέβαια πάντα είναι ενοχλητικό και ανθυγιεινό, ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία «δέχονται» (αναπνέουν) τον καπνό των διπλανών τους, χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν!

Από αριστερά: Κάποια άγνωστη κυρία. Κατόπιν: Κ. Κατσένης, Δ. Παπαδημητρίου, Π. Δημακάκος, Α. Κατσαμούρης, Π. Πανούσης και Σ.Κ. (πρόσωπο καλυμμένο), ο κύριος με το τσιγάρο! Χώρος: το Σαλόνι του Πολεμικού Μουσείου. Χρόνος: 1996. Θέμα: Ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιματολογικών, Αγγειακών και Ανοσολογικών Διαταραχών της Αναπαραγωγής του Ανθρώπου.

 
 

[1]     Βλ. Γλωσσάρι.

[2]     Βλ. Γλωσσάρι.

[3]     Δεν συμφωνώ με τον όρο «επαγγελματίας».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ