4.7.2019 19:16

Τι θα κάνουμε την Κυριακή στη Χίο;

Σκέφτηκα πολύ για το τι θα κάνω την Κυριακή. Και τελικά αποφάσισα να πάω να ψηφίσω. Και ας λένε πολλοί φίλοι ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε.

Γιατί, λέει είναι όλοι ίδιοι. Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι για την «κρίση» μιλάνε. Επειδή έχουμε κρίση θα επιλέξω κάποια σχολή στη Χίο, που ευτυχώς είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου.

Σκέπτομαι όμως πόσοι συμμαθητές μου θέλουν να σπουδάσουν εκτός Χίου και δεν έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν. Σκέφτομαι πόσοι γονείς συμμαθητών μου είναι άνεργοι ή αμείβονται με χαμηλό μισθό και καλούνται να υποστηρίζουν τις σπουδές των παιδιών τους. Βλέπω συμμαθητές μου να επιλέγουν σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση δίχως να τους ενδιαφέρουν στην πραγματικότητα.

Πολλές οικογένειες στηρίζονται στα εισοδήματα των γιαγιάδων και των παππούδων για τις σπουδές οι οποίοι υπήρξαν θύματα της κρίσης και τους κόψανε τη σύνταξη όπως και στον δικό μου παππού. Αναρωτήθηκα λοιπόν, μέχρι πότε θα πληρώνω εγώ την «κρίση» των μεγαλύτερων;

Τι μπορώ να κάνω για να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου; Και ποιος μπορεί να με ακούσει και να τον ακούσω και εγώ; Γιατί τελικά τη συζήτηση για υπερπλεονάσματα δεν την βλέπω να αφορά την καθημερινότητα τη δική μου αλλά και κανενός άλλου νέου.

Θέλω να σταθώ στα πόδια μου και να μη με ζούνε ούτε οι γονείς ούτε το επίδομα ανεργίας. Και στη Σχολή που θα περάσω θέλω να αποκτήσω ουσιαστικές γνώσεις, να έχω επιστημονικές και επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα σε ένα ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Έψαξα, άκουσα, έμαθα. Και γνώρισα έναν νέο άνθρωπο. Που γύρισε στον τόπο μας και μιλάει εδώ και καιρό για το πώς πρέπει να γίνει η Χίος. Ζήτησα να γνωρίσω το Νότη Μηταράκη και το δέχτηκε αμέσως. Μιλήσαμε για όλα. Μου είπε ότι σπούδασε στο εξωτερικό και ότι δούλεψε για πολλά χρόνια σε μεγάλες εταιρείες. Και μου είπε ότι τα παράτησε όλα, γιατί ένιωσε ότι έπρεπε να γυρίσει πίσω να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί, όταν ξέσπασε η κρίση.

Τον ρώτησα, τι μπορεί να κάνει αυτός για μένα και τι μπορώ να κάνω εγώ για αυτόν. Μου εξήγησε ότι το νησί χρειάζεται σχέδιο. Πρώτα να έρθουνε δουλειές εδώ στον τόπο μας. Για τους νέους. Και στη στεριά και στη θάλασσα. Εκεί όπου η Χίος μπορεί: στη μαστίχα και γενικότερα στη γη, στον τουρισμό, στη ναυτιλία.

Αλλά και να δώσουν κίνητρα στους νέους, αν έχουν μια ιδέα που μπορεί να περπατήσει, να την εφαρμόσουν. Οι πολιτικοί πρέπει να συνεργαστούν για να αλλάξουν όπου χρειάζεται οι νόμοι. Πρέπει να μειώσουν τους φόρους, να ξεμπλοκάρουν όλα τα έργα που μια ζωή αεροδρόμιο και λιμάνι ακούμε αλλά δε βλέπουμε. Για να γίνουν όλα αυτά μου είπε κάποιος πρέπει να είναι στην Αθήνα και να φωνάζει και να τρέχει για να τα πετύχει.

Κάπου εκεί άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Γιατί ήδη ήξερα ότι ο Νότης τέσσερα χρόνια τώρα έτρεχε και φώναζε στη Βουλή για όλα τα θέματα της Χίου. Για τις ελλείψεις στα σχολεία, για τα προϊόντα μας, για το μεταναστευτικό, για τις υποδομές μας. Και προσφέρθηκα, από την πλευρά μου να τον βοηθήσω να συνεχίσει να είναι αυτή η φωνή για τη Χίο. Γι αυτό την Κυριακή, θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία και Νότη Μηταράκη. Στο κάτω-κάτω το εκλογικό κέντρο είναι πέντε λεπτά παράκαμψη για την παραλία. Και καλώ όλους τους νέους να κάνουν το ίδιο.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ