30.3.2017 13:38

Τι πρέπει να περιέχει η δημαρχιακή βαλίτσα στο πήγαινε και στο έλα

Εκεί, ένα οχτάμηνο πριν τις εκλογές, θυμούνται οι περισσότεροι δήμαρχοι να … γνωριστούν καλύτερα με την ελληνική παροικία των ΗΠΑ. Ευνόητοι οι λόγοι. Ο τωρινός δήμαρχος ίσως αποτελέσει την εξαίρεση. Της έχει χτυπήσει την πόρτα δύο φορές κι ίσως το κάνει και τρίτη.

Δεν πάει να πει αυτό, φυσικά, ότι η επίσκεψη, επειδή δεν υποκρύπτει προεκλογικές σκοπιμότητες, είναι αυτόματα επιτυχής. Το αποτέλεσμα της ζυγίζεται κάθε φορά στον έλεγχο των αποσκευών, στη βαλίτσα. Και στο πήγαινε και στο έλα.

Πηγαίνοντας η βαλίτσα πρέπει να είναι ασήκωτη, γεμάτη προετοιμασία. Ο δήμαρχος – και κανονικά το επιτελείο που πρέπει να τον συνοδεύει – οφείλουν να έχουν φορτώσει συγκεκριμένους στόχους.

Τι προσδοκά κανείς απ’ τον πετυχημένο και διακεκριμένο Χιώτη ομογενή; Να αξιοποιηθεί ο νόστος του με επιχειρηματική δραστηριοποίηση του στη Χίο. Κουτόχορτο φυσικά οι ομογενείς δεν μασάνε. Έχουν πλήρη επίγνωση της ελλαδικής πραγματικότητας κι ακόμα περισσότερο της χιακής. Ορθώς λοιπόν ο δήμαρχος δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις, αυτόματα θα κατατάσσονταν στην κατηγορία όσων επιχειρούν να τους εκμεταλλευτούν.

Οι χορδές των ομογενών, όμως, ειδικά όταν στόχος είναι η επένδυση, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ερεθιστούν. Η μεταφορά στη βαλίτσα του δημάρχου της σκληρής επιχειρηματικής μας πραγματικότητας αυτοτελώς δεν μπορεί να πετύχει το στόχο. Η Χίος πάσχει από σοβαρή επιχειρηματικότητα. Έχει αναξιοποίητο σχεδόν όλο το πλούσιο φυσικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό της δυναμικό. Για την ακρίβεια το βλέπει χρόνο με το χρόνο σε μια διαρκή υποτίμηση. Αυτές οι ευκαιρίες ποτέ δεν παρουσιάστηκαν, ως μελλοντικοί στόχοι, στους ομογενείς μας. Να γαργαλίσουν τη βαθιά επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρώα γη το δικό τους αντίδωρο.

Ελλιπαβαρής έφτασε λοιπόν η βαλίτσα στο New York. Μακάρι να ζυγιστεί υπέρβαρη στην επιστροφή της. Σ’ αυτή, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχει φορτωμένη τη διαβεβαίωση της ομογένειας ότι και φέτος το καλοκαίρι και όσα καλοκαίρια χρειαστούν μέχρι η Χίος να διέλθει την προσφυγική κρίση η ομογένεια θα είναι παρούσα, αντισταθμίζοντας, όσο μπορεί, τις απώλειες των άλλων επισκεπτών μας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ