29.6.2017 17:43

Τι ακριβώς δεν έχει καταλάβει η κ. Ευρώπη;

Στην Κίμωλο, στους Λειψούς, στα Ψαρά ή στις Οινούσσες κατέληγαν πρωτύτερα κινήσεις καλής χειρονομίας από διακρατικούς οργανισμούς ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κάλυπταν, ουσιαστικά, το μεγάλο κενό ανταπόκρισης των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν στην πράξη τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Η βοήθεια τους σπάνια κατευθύνονταν στα πιο ισχυρά νησιά. Στον πιο αδύναμο κατέληγε.

Προχθές η Πρεσβεία του Ισραήλ παραχώρησε δυο monitors κι ένα holderστο Νοσοκομείο της Χίου. Η απόφαση κατάληξης της ετήσιας «καλής πράξης» των Ισραηλινών δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Η Χίος δέχεται την οξεία πίεση της προσφυγικής κρίσης, οι δομές του νησιού χρήζουν υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Μέχρι σήμερα κυβέρνηση και Ευρώπη ενισχύουν τα κυρίως θύματα, τους πρόσφυγες. Παράπλευρα ενισχύεται κι όλο το ... κακό συναπάντημα. Μια ολόκληρη βιομηχανία αδρά αμειβόμενης αλληλεγγύης. Δεν έχει πέσει σεντς για τα θύματα – κομπάρσους, τους κατοίκους των νησιών, όσους δηλαδή βιώνουν η ζωή τους να αλλάζει δραματικά από την επιβάρυνση της κατευθυνόμενης επιλογής απ’ τα μέρη τους να διέλθει το μεταναστευτικό κύμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έρχεται το Ισραήλ και υποδεικνύει στην Ευρώπη (και την κυβέρνηση) την παράλληλη ευθύνη τους. Τα νησιά «πρώτης γραμμής», για να θυμίσω την ορολογία του ίδιου του πρωθυπουργού δεν έχουν δει, μέχρι στιγμής, την παραμικρή κατανόηση για το ρόλο τους. Ακόμα και το λεγόμενο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά, που εδώ και 6 μήνες αναμασά η κυβέρνηση, συντάχθηκε με τρόπο που στο τέλος η αμέτοχη στην προσφυγική κρίση Ρόδος θα επωφεληθεί περισσότερο από τη Χίο, τη Σάμο ή τη Λέσβο. Κοροϊδία «πρώτης γραμμής».

Γιατί τα νησιά δεν επωφελούνται στο παραμικρό από τα αντισταθμιστικά αντίμετρα δυο χρόνια τώρα; Γιατί οι εκπρόσωποι τους τώρα θυμήθηκαν να το παίξουν ... υπεράνω. Η νέα θεωρία που διακινούν είναι ότι δεν πρέπει εξαιτίας του προσφυγικού να ζητάμε κάτι επιπλέον, το διεκδικούμε για τα ... περσινά ξινά σταφύλια της νησιωτικότητας. Κι έρχεται στα μέρη μας η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κι αντί να την πάρουμε να την γυρίσουμε στη Σούδα, τη σεργιανίζουμε στο Μουσείο Μαστίχας με φιλοφρονήσεις και δωράκια!

Οι εκφραστές του δόγματος «τα αντίμετρα είναι επαιτεία» θα ήταν ακέραιοι με τη θεωρεία τους αν προχθές έλεγαν στην πρέσβειρα του Ισραήλ «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Ή πιο παλιά στο Δήμο της Μαγιόρκα, «ευχαριστούμε δεν έχουμε ανάγκη τη βοήθεια σας». Τότε όμως, ήξεραν να ποζάρουν στις φωτογραφίες. Να διεκδικήσουν σθεναρά από εκεί που πρέπει είναι, μέχρι στιγμής, ανίκανοι. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ