28.5.2013 9:50

Θυμιανά, η διοικητική πρωτεύουσα της Χίου

Συνήθως τα γραπτά μου περιστρέφονται γύρω από γενικά θέματα που – κατά το μάλλον και ήττον – αφορούν τη Χίο (και κάποτε τον Βροντάδο, τα Καρδάμυλα ή την Αιγνούσα – σπανιότερα). Σήμερα θα ασχοληθώ με τα… Θυμιανά, χωρίς να ξέρω την ιστορία τους, την οποία περιμένω να γράψει (για να τη μάθουμε κι εμείς) κάποιος από τα άτομα που αναφέρω πιο κάτω  (για τα οποία άτομα γράφω δυο λόγια για τον καθένα, χωρίς να γνωρίζω το ακριβές CV, το ακριβές βιογραφικό δηλαδή, ζητώντας εκ των προτέρων τη συγνώμη τους για κάποιες πιθανές «γκάφες» που συνη¬θίζω να κάνω).
Ξεκινάω λοιπόν, γράφοντας κατ’αλφαβητική σειρά για να μην πα¬ρεξηγηθώ:
Δαμίρης Ανδρέας: Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ασφαλείας Χίου. Εδώ γράφω για τον ΑΝΘΡΩΠΟ και όχι για τον επιστήμονα του οποίου δεν γνω¬ρίζω το βιογραφικό.
Τον κ. Δαμίρη λοιπόν τον γνώρισα προ 5ετίας περίπου (Δεκέμβριο του 2008) στο Πανηγύρι της ΧΩΡΙΟΚΚΛΗΣΙΑΣ του τόπου μας (Χωριοκκλησιά: Ο Κεντρικός Ιερός Ναός μεταξύ των Ιερών Ναών που εορτάζουν στη «χάρη» του ιδίου Αγίου. Ο Ιερός Ναός λοιπόν του Αγ. Νικολάου Βροντάδου Χίου, περιοχή Νησί, είναι ο Ναός που εθιμικώ δικαίω εορτάζει εκεί «παλαιόθεν» το Π.Ν. – Β.Ν. παλαιότερα – μαζί με το Εμπορικό Ναυτικό και τους ψαρά¬δες του τόπου μας! Επιτέλους ας το… εμπεδώσουμε όλοι μας!...). Έκτοτε, τις σπάνιες φορές που τον βλέπω, η σχέση μας είναι ζεστή και ανιδιοτελής και από ό,τι μαθαίνω τιμά την αποστολή του κρατώντας συγχρόνως την αξιοπρέπειά του!...
Μιλώντας πρόσφατα μαζί του για τα «πάθη» των προσφύγων και για τα έκτροπα που πολλάκις προκαλούν, μου εκμυστηρεύθηκε ότι και ο ίδιος δεν θα ήξευρε πού θα έφτανε αν έβλεπε τα παιδιά του να υποφέρουν νηστικά κι εξουθενωμένα!
Κοτσακάς Αντώνης: Το ποιος είναι ο Αντώνης, οι περισσότεροι το γνωρίζουν καλύτερα από εμένα. Εγώ τον πρωτογνώρισα ως πολιτικό πρό¬σωπο και ως Υπουργό Αιγαίου. Αυτό που γνωρίζω από πρώτο χέρι είναι ότι ο Αντώνης ΔΕΝ υπήρξε κομματόσκυλο (παρά τον «τίτλο» που οι πολι¬τικοί του αντίπαλοι θέλουν να του «κολλήσουν»). Είναι ένα άτομο χαμη¬λών τόνων, το οποίο στην εκτίμηση και αντιμετώπιση των μη πολιτικών φίλων του, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά του «πιστεύω». Είναι από τους ολίγους πολιτικούς που (μαζί με τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά) μάλλον έχασε οικονομικά παρά κέρδισε από την πολιτική! (Με αυτά που μαθαί¬νουμε καθημερινά αυτό το γεγνός φαίνεται απίστευτο… κι όμως αληθινό!)
Μιχαηλίδης Σταύρος: Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Ο γνωστός σε όλους μας, το «μαμούνι» που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον βρίσκεις από κάτω… Τι να πρωτογράψω: επιτυχημένος Λιμενικός Αξιωματικός, καλός οικογε¬νειάρχης (αυτό έπρεπε να το γράψω πρώτο, διότι πολλοί «επιτυχημένοι» έχουν καταστρέψει τις οικογένειές τους για την καριέρα τους), επιτυχη¬μένο «κοινωνικό κύτταρο» – πολιτευτής, Δημοτικός Σύμβουλος κλπ. – επι¬τυχημένος Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και επιτυχημένος αρθρογράφος (τα άρθρα του έχουν βάθος και προβληματίζουν τον ανα¬γνώστη).
Κουράγιο κ. Ναύαρχε, έχεις ανεβάσει τη Χίο μας… περιμένουμε κι άλλα από σένα!...
Σκανδάλης Γεώργιος: Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Λιμενάρχης Χίου. Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, στο πόστο του, στο γραφείο του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, μέρα και νύχτα! Είναι εργασιομανής και τελειομανής, και έχει κατορθώσει να μην έχει παράπονα ούτε από τους προϊσταμένους του, ούτε από τους υφισταμένους του… (Κύριε Λιμενάρχα, συγχώρα με που δεν πέρασα να σου ευχηθώ τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, αλλά έγινα… παππούς και.. επροηγείτο η εγγόνα μου!...).
Τελειώνοντας θα αναφέρω ότι τα Θυμιανά έβγαλαν και… Μητρο¬πολίτη, τον αείμνηστο Ιωακείμ Στρουμπή. Ο Βροντάδος άργησε λίγο, αλλά τώρα έχουμε Βρονταδούση Μητροπολίτη Χίου (Ψαρών και Οινουσών – παλαιότερα λέγαμε και Πάσης Ιωνίας) τον Σεβασμιότατο (και αγαπητό μας) κ. Μάρκο (βέβαια και η Καλιμασιά έβγαλε… Πατριάρχες, αλλά αυτή είναι άλλη μεγάλη ιστορία).

Υ.Γ.: Ευχαριστώ τον κ. Κώστα Μεσολογγίτη, που είναι Θυμιανούσης και Τεχνολόγος στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του «Δρομοκαϊτείου» για τη βοήθεια που μου προσέφερε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ