10.10.2019 15:00

Θετικές και αρνητικές διαπιστώσεις για περιφερειακά ζητήματα

Τις τελευταίες ημέρες, διατρέχοντας την επικαιρότητα, γίναμε κοινωνοί ζητημάτων, που άπτονται της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλοτε προκάλεσαν θετικά μηνύματα στο κοινό, άλλοτε αρνητικά.

                Καταρχήν, με χαρά διαπιστώσαμε ότι, ο Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κων/νος Μουτζούρης αγαπά ιδιαίτερα και τιμά τη Χίο, όσο κανένας μέχρι σήμερα αιρετός Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου. Βρίσκεται στο νησί μας σχεδόν κάθε 20 ημέρες, όρισε από τη Χίο 3 Αντιπεριφερειάρχες  (και παραλίγο να είχε το νησί μας την ύψιστη τιμή να έχει και τον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου από τους αιρετούς της…), ενώ το βασικότερο όλων -που τον διακρίνει σε πολιτική ποιότητα, σε σχέση με την αλαζονική συμπεριφορά της προκατόχου του- είναι το γεγονός ότι, ήδη εξέδωσε Απόφαση με την οποία εκχωρεί μια  σειρά αρμοδιοτήτων, που ο ίδιος είχε, στον επιχώριο Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντ. Μπουγδάνο (που και αυτός, με τη σειρά του, αγωνίζεται όσο μπορεί και κατέχει τα θέματα της Περιφέρειας επαρκώς λόγω εμπειρίας). Και μόνο από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι ηλίου φαεινότερο ότι, στάθηκε συνεπής ως προς την απόδοση αυτονομίας και αυτοτέλειας στις διοικητικές πράξεις, τις οποίες ανέκαθεν θεωρούσαμε ότι πρέπει να έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, σε συνεργασία βέβαια και συνεννόηση πάντοτε με τον Περιφερειάρχη. Κάτι που προεκλογικά είχε υποσχεθεί στους Χιώτες και τήρησε.

                Από την άλλη, αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Μέριμνας, ο οποίος –από ότι φαίνεται– ενεργεί αυτόβουλα και δίχως καμία συνεργασία και προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις που, ενδεχομένως, εκθέσουν την Περιφέρεια. Πριν από λίγες εβδομάδες, ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έσπευσε να καλέσει τα τοπικά Μ.Μ.Ε και να ΄΄εξαγγείλει΄΄ (;) ότι θα δημιουργήσει στη Χίο στέγη για 30 άστεγους συμπολίτες μας. Εάν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μέριμνας ήθελε να είναι συνεπής με όσα λέει και όσα σκοπεύει να κάνει (άραγε θα κάνει;;;), έπρεπε να έχει μελετήσει τι σκέπτεται και να έχει ζητήσει τη συμβουλή και τη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων Περιφέρειας και Δήμου οι οποίοι χειρίζονται τα ζητήματα αυτά επί σειρά ετών. Έτσι, εάν ρωτούσε θα μάθαινε ότι: α) άστεγος χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όχι μόνο αυτός που δεν έχει στέγη διαβίωσης, αλλά και αυτός που έχει στέγη διαβίωσης-κατοικίας αλλά στερείται της κάλυψης των βασικών βιοτικών του αναγκών (ρεύμα, νερό, τρόφιμα, κλπ). Συνεπώς, δεν υπάρχουν στη Χίο 30 άστεγοι, όπως διατείνεται σε κάθε δήλωσή του. β) Η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι εγγεγραμμένοι στην κατηγορία αυτή τυγχάνουν Ρομά-αθίγγανοι, γ) για να ιδρυθεί μια τέτοια δομή θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τον οποίο να υποδείξουν το τοπικό συμβούλιο της πόλης και να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεπώς, όσες δηλώσεις έκανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης περί μετατροπής του κτιρίου του πρώην ΄΄Κοκκάλειου΄΄ Μαιευτηρίου Χίου σε χώρο δομής αστέγων συμπολιτών, προσκρούουν και στην κοινή γνώμη, αλλά και στην κείμενη Νομοθεσία. Επιπλέον, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας υπεισέρχεται σε ΄΄ξένα αμπέλια΄΄, δηλαδή αρμοδιότητες του Δήμου Χίου, τα στελέχη του οποίου επισκιάζει με τη στάση του.

                Θα περιμέναμε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Μέριμνας, να ασχοληθεί και να καταπιαστεί με ζητήματα της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα:

  1. Να φροντίσει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο χώρο του καταυλισμού της ΒΙΑΛ (απορρίμματα, λύματα, εμβολιασμοί, κλπ), καθώς και στους αντίστοιχους καταυλισμούς Λέσβου και Σάμου.
  2. Να τεθεί επικεφαλής μιας καμπάνιας παύσης του καπνίσματος σε κλειστούς -δημόσιους και μη- χώρους. Να ανακοινώσει επίσημα και δημόσια ποιες κυρώσεις επέβαλλε για την μη εφαρμογή του μέτρου μέχρι σήμερα.
  3. Να ελέγξει την καταλληλότητα της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων  και των διαθέσιμων προς πώληση προϊόντων στους μαθητές.
  4. Να συνεργαστεί με το Νοσοκομείο Χίου και τον Δήμο για την ενίσχυση (σε οικονομικούς πόρους, προϊόντα και ανθρώπινο δυναμικό) του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Χίου.
  5. Να συνδιοργανώσει με τον Δήμο Χίου εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ναρκωτικών. Ομοίως, με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, διαλέξεις στο κοινό (με έμφαση στα χωριά), γύρω από θέματα πρόληψης, υγείας, ασθενειών, κλπ.
  6. Να μεριμνήσει για την ενίσχυση του συσσιτίου της Ι. Μητροπόλεως Χίου, που σιτίζει καθημερινά περί τα 500 άτομα στη Χίο.
  7. Να μεταβεί και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Ψαρά, Οινούσσες, Λέσβο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους-Κορσεούς) και να καταθέσει μια εμπεριστατωμένη και συνολική πρόταση για την κοινωνική πολιτική στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν είναι Αντιπεριφερειάρχης Χίου, είναι Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο. Εάν εμείς απεμπολήσαμε πολιτικά την προηγούμενη Περιφερειάρχη είναι διότι αγνόησε παντελώς τη Χίο. Η προηγούμενη Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας δεν μας επισκέφθηκε πότε και δεν ζήτησε ποτέ τη γνώμη μας ή τη συνεργασία μας για οτιδήποτε. Μην πράξει και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης τα ίδια με τα υπόλοιπα νησιά, στα οποία έχει την αρμοδιότητα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας.     
  8. Τέλος, να σταματήσει να προβάλλει στα ΜΜΕ οτιδήποτε του έλθει στο μυαλό και δίχως καμία συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τους πολιτικούς σε τοπικό (αλλά και παραταξιακό, στο ΄΄Άλμα Ανάπτυξης΄΄) επίπεδο.  Η δε ακατάσχετη επιστολογραφία, την οποία προτάσσουν πολλοί αιρετοί, δεν λύνει προβλήματα, ούτε συνιστά ενεργό δραστηριότητα. Δήλωσα και στον απολογισμό μου –ως απερχόμενος Αντιδήμαρχος Πρόνοιας– στις 29 Αυγούστου ε.ε., ότι, έπειτα από συντονισμένη μελέτη και συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας, στη Χίο χρειάζεται ένα μεγάλο πλυντήριο ρούχων, που πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τους εμπερίστατους συμπολίτες μας. Στον ίδιο χώρο πρέπει να υπάρχουν λουτήρες, που θα απασχολήσουν προσωπικό και θα λειτουργούν με τη συνδρομή της δημοτικής Πρόνοιας και της Εκκλησίας. Εκεί, ας επικεντρωθεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ας αφήσει τις δηλώσεις που, στο τέλος της θητείας του, θα παρουσιαστούν για τη συνέπεια λόγων και έργων (εάν ξαναζητήσει την ψήφο του Χιώτη πολίτη….!!!), ώστε να διαπιστωθεί τι από αυτά έγινε !-
Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ