10.5.2014 16:34

Θαλάσσιος τουρισμός, άγνοια ή αδιαφορία

 

 

Στη περίμετρο του νησιού μας υπάρχουν 19 λιμενικά καταφύγια. Η κομβική θέση της Χίου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δομές θα έπρεπε ήδη να έχει φέρει το νησί μας στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης του θαλάσσιου τουρισμού.

Στη Χίο του 2014 δυστυχώς ακόμα η τοπική αυτοδιοίκηση αγνοεί πλήρως αυτούς τους όρους. Ο φορέας τουριστικής προβολής του Δήμου Χίου, παρά τις ευκαιρίες που είχε στο παρελθόν, αρκέστηκε στον συμβουλευτικό του χαρακτήρα και δεν αξιοποίησε το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό, με γνώσεις και εικόνες που διαθέτει η Χίος της ναυτοσύνης. 

Το νότιο τμήμα του κεντρικού λιμένα Χίου, ιδανικού για την τουριστική αξιοποίηση παρέμεινε ανενεργό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που προσφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Η μαρίνα της Χίου έγινε γνωστή διεθνώς ως η ΄μαρίνα φάντασμα΄ του ανατολικού Αιγαίου. 

Το πανέμορφο λιμανάκι της Λαγκάδαςπαρόλο που κάθε Κυριακή σφίζει από τούρκικα σκάφη, παραμένει τόσα χρόνια αναξιοποίητο, χωρίς να έχει πλέον ούτε  κρίκους για την πρόσδεση των σκαφών, με αποτέλεσμα αυτά να δένουν επάνω στα παγκάκια και στους στύλους φωτισμού. 

Το τουριστικό καταφύγιο που ολοκληρώνεται στα ΛιμνιάΒολισσού, στερείται πλήρως οποιουδήποτε σχεδιασμού αξιοποίησης και διαχείρισης.

Το λιμανάκι του Λιθίουέχει αποκλειστική χρήση αλιευτικού καταφυγίου, παρά την επέκταση του. 

Το Εμπορείος παραμένει αναξιοποίητο, η Βοκαριά δεν έχει το απαιτούμενο βάθος, το λιμάνι της Αγ. Ερμιόνης έχει αδιευκρίνιστη χρήση και πολλά άλλα παραδείγματα. 

Η απέναντι πλευρά του Αιγαίου αναπτύσσεται ραγδαία, δημιουργώντας νέες μαρίνες, προσφέροντας τις δικές μας φυσικές ομορφιές, αναπτύσσοντας το δικό τους θαλάσσιο τουρισμό. Προσπάθειες συνεργασίας πέφτουν στο κενό ελλείψει επίσημου φορέα διαχείρισης.  

 Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί το όχημα εξόδου από την οικονομική κρίση, όπως έγινε τόσο σε ελληνικά νησιά όσο και σε πολλά μέρη της μεσογείου.  Το σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών προσφέρεται για το λεγόμενο island hoping.Νησιά όπως Σύμη, Ρόδος, Κως, Σκιάθος, Σκόπελος, εισέρχονται ήδη στη δεύτερη δεκαετία αξιοποίηση αυτού του είδους τουρισμού. Οι μαρίνες που κατασκευάστηκαν σε αυτά τα μέρη, γέμισαν άμεσα με εταιρείες αξιοποίησης τουριστικών σκαφών και ανέπτυξαν μία συνεχή ροή κόσμου από Μάρτιο μέχρι και Νοέμβριο. Στη συνέχεια ακολούθησαν νησιά όπως Πάτμος, Λέρος, Αγαθονήσι, Σκύρος, Σάμος, Ύδρα κ.α. τα οποία χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των προηγούμενων μπήκαν άμεσα στη διεθνή τουριστική αγορά και αξιοποίησαν τα πλεονεκτήματα τους. 

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, τι χρειάζεται ένα νησί για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του και να αναπτύξει το θαλάσσιο τουρισμό; 

  • Οργανωμένη λιμενική υποδομή ή μαρίνα
  • Χερσαίο χώρο συντήρησης σκαφών
  • Φορέα προώθησης των λιμενικών υποδομών για την γνωστοποίηση τους στις διεθνής αγορές

Χρησιμοποιώντας αυτές τις τρεις παραμέτρους μπορεί ένα νησί να ενεργοποιήσει τον θαλάσσιο τουρισμό. 

  • Εταιρείας εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής δραστηριοποιούνται στον νησί
  • Ένα εντελώς διαφορετικών target group τουριστών ενεργοποιείται.
  • Φυσικές ομορφιές, προσβάσιμες από στεριά και θάλασσα αξιοποιούνται. 
  • Τονώνεται άμεσα  η τοπική αγορά
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας καθώς όλα τα επαγγελματικά σκάφη παραμένουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και χρίζουν φύλαξης, συντήρησης κ.λ.π.
  • Άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών ως εναλλακτικής πύλης εισόδου τουριστών.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή δε κατάφερε μέσω του επίσημου φορέα που ήταν το λιμενικό ταμείο, να αξιοποιήσει την περιουσία της. Δε μπόρεσε να σχεδιάσει την απαιτούμενη ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού.  Αρκέστηκε στην κατασκευή πεζοδρομίων, την τοποθέτηση γλαστρών, και στο πότισμα των φυτών. Τα 19 λιμενικά έργα που βρίσκονται στη περίμετρο του νησιού, χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους τα προηγούμενα έτη χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόβλεψη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού. 

Η συγκυρία μας αφήνει το περιθώριο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Ας είμαστε το τελευταίο νησί που θα μπει στο τρένο ανάπτυξης του θαλασσίου τουρισμού, αρκεί να μπούμε. 

Σε αυτές τις εκλογές έχεις επιλογή για την αλλαγή, πάρε Πρωτοβουλία την επόμενη ημέρα, μαζί θα δώσουμε τις λύσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ