7.4.2017 17:02

Θα ήταν πιο πειστικό το «είναι όλα άσπρα»;

«Αναρωτήθηκα ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη εκεί μέσα από αντικαταθλιπτικά χάπια βλέποντας το πρωτοσέλιδο του «π» την Τετάρτη», μου είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου αιρετός. Και εκείνος κι όσοι δικαίως πιστεύουν ότι κινούν τα νήματα της ζωής μας, δια των πράξεων ή των παραλείψεων τους, εισέπραξαν το μελαγχολικό, η αλήθεια, πρωτοσέλιδο ως καθρέφτη αποτυχίας τους. Μα, αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος. Ένα ισχυρό σοκ συνειδητοποίησης πως τίποτα δεν πάει καλά στον τόπο μας.

Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα: ένα πρωτοσέλιδο «είναι όλα άσπρα» θα ήταν πιο πειστικό κατά τους αιρετούς μας; Την απάντηση των πολιτών στο ίδιο ερώτημα πιο καλά να μην τη γνωρίζουν.

Στη λογική του μέτρου υπάρχουν και οι διαβαθμίσεις στην κλίμακα μεταξύ άσπρου και μαύρου. Υπάρχει το γκρι σε διάφορες αποχρώσεις. Θα ήμασταν κατάφορα άδικοι αν δεν αναγνωρίζαμε τις προσπάθειες. Γίνονται, πολλές εκ των οποίων μάλιστα μελετημένες.

Το μέγεθος των προβλημάτων όμως, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του νησιού, ως αποτέλεσμα της απόφασης των ισχυρών να το ορίσουν διάδρομο της μεταναστευτικής πορείας προς την Ευρώπη, κάνει τις κινήσεις, που σε άλλες εποχές θα έμοιαζαν σημαντικές, να φαντάζουν αμελητέες.

Τούτο αδυνατούν να το κατανοήσουν οι έχοντες την ευθύνη διοίκησης του τόπου. Ο ένας θεωρεί επιτέλεση του καθήκοντος αν λυθεί το χωροταξικό της «ημέρας παραγωγού» - που πρέπει κι αυτό να λυθεί - κι ο άλλος αν θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στο Κολέγιο, που πρέπει επίσης να μεταφερθούν.

Εν τω μεταξύ, όμως, το νησί αδειάζει από νεανικό γηγενή πληθυσμό και γεμίζει από πρόσφυγες. Κυβέρνηση και Ευρώπη το στοχοποίησαν κι αντί για αντίδωρο του πετούν χοντρό δούλεμα. Η υπόλοιπη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα βιώνει ένα φρενήρη ρυθμό προετοιμασίας καλοκαιρινής ανάκαμψης κι εδώ απειλούνται στο σύνολο τους οι προερχόμενες από τον τριτογενή τομέα θέσεις εργασίας. Όταν πια φτάσουμε στο σημείο μηδέν τι να την κάνουμε την «ημέρα παραγωγού» ή το νέο διοικητήριο; Ποιους ακριβώς θα αφορά;

Το «είναι όλα μαύρα» δεν μπήκε πρωτοσέλιδα για να μειώσει προσπάθειες. Μπήκε με στόχο, μέσα από την  υπερβολή του, να σοκάρει. Να λειτουργήσει ως ένα δυνατό ταρακούνημα σε όσους δεν αντιλαμβάνονται πως η περίοδος δεν σηκώνει κανενός είδους χειροκρότημα αν πρώτα δεν λύσουμε το κορυφαίο ζήτημα: πως η Χίος θα βγει αλώβητη μέσα από τον κυκεώνα που βιώνει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ