27.8.2018 9:54

Τέλος μνημονίων αλλά ο αργός θάνατος της χώρας συνεχίζεται

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα νησί ( την Ιθάκη) με ιδιαίτερο συμβολισμό, για να αναγγείλει στον ελληνικό λαό το πέρας της τρίτης και ιδιαίτερα οδυνηρής δανειακής σύμβασης που γνώρισε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό το τρίτο μνημόνιο, το οποίο έχει μείνει στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως μνημόνιο της αριστεράς, ήταν μη αναγκαίο και προήλθε εξαιτίας των διαπραγματευτικών ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης,  το καλοκαίρι του 2015, που κατέληξε τελικά να δώσει  γη και ύδωρ στους δανειστές.

Η Τρίτη δανειακή σύμβαση ή τρίτο μνημόνιο συνοδεύτηκε με εξοντωτικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλοίωσε τον όποιο κοινωνικό ιστό είχε απομείνει, ισοπέδωσε τις εργασιακές σχέσεις, εξάντλησε την φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων και συμπληρώθηκε με την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται ο πρωθυπουργός της χώρας, που κανονικά θα έπρεπε να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, αφού αλλοίωσε τη βούληση του ελληνικού λαού, αγνοώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επιπρόσθετα δεν έχει το δικαίωμα να αποποιείται των ευθυνών του για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια αφού το  μεγαλύτερο μέρος του κόμματος και της κυβέρνησης του το αποτελούν τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, τα άτομα δηλαδή που έχουν μεγάλη ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως και να έχει το αφήγημα του είναι ξεπερασμένο, γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση της οικονομίας της χώρας που είναι απείρως χειρότερη από ότι ήταν πριν. Το χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο και έχει ανέλθει στα 345,4 δισ. ήτοι στο 180,8 % του Α.Ε.Π, όταν το 2010 ήταν μόλις στο 129%. Η δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα δεν είναι εφικτή αφού τα τελευταία είναι προϊόν φορολογίας, πράγμα που οι έλληνες πλέον δεν αντέχουν να εκπληρώσουν με τα υπάρχοντα εισοδήματα. Η επιτήρηση θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμα και  μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Το 50% των δανείων που χορηγήθηκαν από τον ESM θα αποπληρωθούν ύστερα από 41 χρόνια ήτοι το 2059, γεγονός που θα εξακολουθήσει να κρατά χρεωμένες και τις επερχόμενες γενιές ελλήνων.

Τα εθνοκτόνα μνημόνια και η λιτότητα που επιβλήθηκε επέφεραν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 25%. Σήμερα παρακαλούμε ο τουρισμός και η ναυτιλία, ο τριτογενής δηλαδή τομέας της οικονομίας μας, να φέρουν κάποια δισεκατομμύρια στη χώρα μας για να μπορέσει το κράτος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αφού μεταποίηση και βιομηχανία δεν υφίστανται πλέον γιατί είτε έβαλαν λουκέτο η μετακόμισαν στις γειτονικές χώρες.

Η νεολαία μεταναστεύει για εξεύρεση δουλειάς και εξασφάλιση επιβίωσης, οι επιστήμονες μας, που τόσα λεφτά δαπάνησε το κράτος για να τους εξασφαλίσει πανεπιστημιακή μόρφωση, γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό και φεύγουν μαζικά. Τελικά όπως λένε οι στατιστικές θα συρρικνωθούμε πληθυσμιακά και θα γίνουμε χώρα γερόντων.

Δεν θέλω να συμμεριστώ την άποψη του προέδρου του γερμανικού χρηματιστηρίου, απλά την αναφέρω, που σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ελληνικό κανάλι είπε ότι «τα μνημόνια στην Ελλάδα δεν πέτυχαν τον στόχο τους, η ανάπτυξη που ήταν το ζητούμενο δεν επετεύχθη και φοβάμαι ότι η χώρα θα αναζητήσει πάλι πακέτα διάσωσης».

Η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο 3ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών είναι χαρακτηριστική και απαντάει ευθέως στο κ. Πρωθυπουργό «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του»

                                                          

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ