Άποψη

13/10/15 9:51

τελ. ενημ.: 13/10/15 9:51

Τελικά υπάρχουν κάποιοι που να ενδιαφέρονται και να νοιάζονται γι αυτό τον τόπο;

Τον Ιούλιο που μας πέρασε έλαβε χώρα μία καταγγελία από μέρους μου μέσω της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ , που είχε θέμα τα τρία παλαιά σπίτια που έπεσαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα, και έκλεισαν τον δρόμο πίσω από το Ιερό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό των Αρμολίων. Τότε είχαν περάσει ήδη εξ μήνες από το γεγονός. Μιλήσαμε με τον κ. Δήμαρχο τον μήνα Αύγουστο αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξαν όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, και την πρόσβαση στην οδό.

Το καλοκαίρι στο χωριό μας έγιναν πολλές εκδηλώσεις, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, και πολλοί από αυτούς αντικρίζοντας το θλιβερό, και απαράδεκτο θέαμα  έκαναν σχόλια του τύπου «τι κρίμα να γκρεμίζονται σπίτια στον παλαιό οικισμό» ή «γιατί δεν συντηρούνται και εγκαταλείπονται» ή «γιατί δεν καθαρίζεται ο δρόμος και δεν αποκαθίσταται η κυκλοφορία» κλπ.

Οικίες που δεν ξαναχτίζονται, οικίες με ιδιαίτερη και σπάνια αρχιτεκτονική, που άντεξαν στους αιώνες, οικίες που με λίγη συντήρηση ώστε να μην τα διαβρώνει το νερό της βροχής θα άντεχαν άλλα τόσα χρόνια. Η νοοτροπία των περισσότερων τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν να κατασκευάζουν σύγχρονα-μοντέρνα σπίτια έξω από το χωριό (σύνδρομο νεοπλουτισμού το λέω εγώ) και να μετατρέπουν τα πατρογονικά παλαιά οικήματα στον παραδοσιακό οικισμό σε αποθήκες, σταύλους, ή ακόμα χειρότερα να τα εγκαταλείπουν εντελώς στο έλεος των στοιχείων της φύσης και του τιμωρού χρόνου, συμπληρώνοντας δεικτικά κάποιοι από αυτούς «εδώ πρέπει να μπει μπουλντόζα και να τα φέρει όλα κάτω» ή «τι τα θέλουμε τα παλιόσπιτα» κλπ. Με την τελευταία άποψη συμφωνούν και κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί του Δήμου μας, οι οποίοι αν δεν έβρισκαν αντίσταση θα είχαν ισοπεδώσει αρκετά από αυτά αλλοιώνοντας την όψη του χωριού μας.

Φτάνοντας λοιπόν στον μήνα Σεπτέμβριο από τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες σιγή ως και αδιαφορία για το επίμαχο ζήτημα, προφανώς θα σκεπτόντουσαν «δεν βαριέσαι φτάνει που το πρόβλημα δεν είναι στην πόρτα μας» προφανώς κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα οικήματα-σπίτια αυτά άντεξαν τόσους αιώνες γιατί το ένα στηρίζει το άλλο, και τώρα με τον επερχόμενο χειμώνα και τις βροχοπτώσεις του ο κίνδυνος νέων καταρρεύσεων πολλαπλασιάζεται.

Για καλή μας τύχη όμως μέσα στην πανθομολογούμενη αδιαφορία των υποτίθεται υπευθύνων υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, ενδιαφέρονται για το χωριό μας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμολουσίων Αττικής « Ο Άγιος Δημήτριος» με τη δραστήρια και ευαισθητοποιημένη Πρόεδρό του κ. Δέσποινα Ρικανιάδη και με την συνδρομή του Δ.Σ του συλλόγου ανέλαβαν την πρωτοβουλία για μία σειρά εργασιών όπως τη διάνοιξη του κλειστού δρόμου, το ξεμπάζωμα και καθαρισμό των πεσμένων οικιών, τη στήριξή τους, των οποίων οικιών οι τοίχοι συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό που χαιρόμαστε όλοι στις θεατρικές παραστάσεις στην πλατεία κάθε καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών γίνεται με τα χέρια, από έμπειρους τεχνίτες που μερικές φορές λειτουργούν σαν τους αρχαιολόγους στις ανασκαφές, με σεβασμό και αγάπη στην κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

 

Προσωπικά θέλω να συγχαρώ την κ. Δέσποινα Ρικανιάδη, για την ευαισθητοποίηση της, την άμεση λήψη πρωτοβουλιών, και το εν γένει θετικό αποτέλεσμα των ενεργειών της στην άμεση αποκατάσταση της εικόνας και λειτουργίας του χωριού μας.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση