7.6.2018 18:32

Τελικά μας «δουλεύουν» όλους ψιλό γαζί

Το τι ακριβώς έγινε στη δίκη με την «Οικόπολις» και τη διαμάχη της με τον Δήμο Χίου νομίζω μπορεί να το διαβάσει κανείς στον ηλεκτρονικό Τύπο της ημέρας μέσα από αξιόπιστα ρεπορτάζ τόσο του «π» όσο και των συναδέλφων που κάλυψαν την υπόθεση.

Θέλω να παραμείνω σε 2-3 βασικά σημεία. Οι δικαστικές αίθουσες αποτελούν για έναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο το πεδίο όπου μπορεί να ξετυλίξει όλα του τα επιχειρήματα προκειμένου μέσα από τη δικονομική διαδικασία να αντικρούσει όλα όσα του καταμαρτυρούν τρίτα πρόσωπα και να επιλύσει τις διαφορές μαζί τους.

Υπό αυτή την έννοια σήμερα η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, τουλάχιστον για τον «π» που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να αναδείξει τα κακώς κείμενα της ανακύκλωσης στη Χίο είχε ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα με αγωνία όλα εκείνα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου να αντικρούσει αφενός τον φωτογραφικά διαπιστωμένο ισχυρισμό του «π» ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν οδηγούνται σύμμεικτα στη ΒΙ.ΑΛ. και άρα η ανακύκλωση γίνεται στην πηγή, αφετέρου να πείσει τους πολίτες ότι η ανακύκλωση αποτελεί ένα εγχείρημα που γίνεται με σοβαρότητα και χρίζει επιπλέον στήριξης.

Με έκπληξη στην πορεία της δίκης διαπίστωσα τα εντελώς αντίθετα. Και εξηγούμαι:

  • Η δίκη ξεκίνησε χωρίς κανένα μάρτυρα από την πλευρά του Δήμου Χίου. Αν δεν υπήρχε η κα. Εισαγγελέας να διατάξει την παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλέκου Γαϊτάνου τότε δεν θα υπήρχε καμία αντίκρουση των ισχυρισμών της «Οικόπολις».
  • Έχοντας υπόψη τα όσα ιδιαιτέρως μου είχε πει σε πρόσφατη συνομιλία μας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης, τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών και την κατάπτυστη παρέμβαση του Αλ. Γαϊτάνου περί ιδιοτελών δημοσιευμάτων, θα περίμενα ειδικά από τον τελευταίο να διαψεύσει με στοιχεία προς όφελος του Δήμου, το φωτορεπορτάζ του «π» που έδειχνε το ίδιο απορριμματοφόρο να συλλέγει ανακυκλώσιμα από διαφορετικούς κάδους. Έγινε κάτι τέτοιο; Απεναντίας όλοι οι μάρτυρες πιστοποίησαν ότι στη ΒΙ.ΑΛ. υπήρχαν σύμμεικτα ανακυκλώσιμα υλικά και οικιακά απορρίμματα στον ίδιο χώρο.
  • Όλες τις προηγούμενες ημέρες είχα κατακλειστεί από τηλεφωνικές παρεμβάσεις από υπαλλήλους και αιρετούς του Δήμου, ότι τα υλικά που οδηγούνται στη ΒΙ.ΑΛ. έχουν καθαρότητα 95% προς 5%. Δηλαδή 95% είναι καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά που οδηγούνται στη ΒΙ.ΑΛ. σε 3 ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο) και 5% είναι τα σκουπίδια. Παρά την παράκλησή μου να μου δώσουν αυτά τα χαρτιά, αυτό δεν έγινε ποτέ. Πίστευα ότι αυτά τα έγγραφα θα προσκομιστούν στο Δικαστήριο. Απεναντίας ούτε σε αυτή την περίπτωση έγινε κάτι τέτοιο.
  • Ειπώθηκε ότι ένας καθηγητής ονόματι κ. Λέκκας, τον οποίο ο Αλέκος Γαϊτάνος χαρακτήρισε ειδικό επιστήμονα έχει κάνει αυτοψία στη ΒΙ.ΑΛ. και έχει διαπιστώσει ότι τα ανακυκλώσιμα που η «Οικόπολις» χαρακτηρίζει ως απόβλητα, στην ουσία είναι ανακυκλώσιμα που έχουν αξία και άρα η εταιρεία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Του ζητήθηκε η έγγραφη αυτοψία του κ. Λέκκα η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Του ζητήθηκε ως Διευθυντής της Υπ. Καθαριότητας να θυμηθεί όχι ακριβή ημερομηνία αλλά έτος ή μήνα που ο κ. Λέκκας έκανε την αυτοψία και ούτε πάλι απάντησε κάτι…
  • Περίμενα με αγωνία το τι θα καταθέσουν οι μάρτυρες. Αν δηλαδή οι εκπρόσωποι των έγκυρων υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική ή Διεύθυνση Περιβάλλοντος διαπίστωσαν κάτι διαφορετικό από αυτό που ανέδειξε το ρεπορτάζ του «π» στον χώρο της ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΑΛ.. Ο μεν Πυροσβέστης έκανε λόγο για ανακυκλώσιμα μαζί με οικιακά απορρίμματα, αυτό δηλαδή κατέγραψε και ο «π», η δε Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο.

Και κάπως έτσι μετά από 2-3 ώρες Δίκης έμεινα με την απορία για το τι τελικά απέδειξε στο Δικαστήριο η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, πέρα από την αίσθηση ότι τελικά μας «δουλεύουν» όλους ψιλό γαζί.

Υ.Γ.: Περιττό να πω ότι δεν έχω αξίωση από τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις να ζητήσουν ένα συγγνώμη έστω και κατ’ ιδίαν. Και είναι λογικό να μην έχω αξίωση από αυτούς που το 2012 σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο έβριζαν χυδαία αιρετούς και αρχές, αποδομώντας την υπαρκτή ανάγκη για ένα δομημένο κράτος και δομημένες υπηρεσίες, αυτές δηλαδή που σήμερα τάχα υπερασπίζονται. Χαίρετε κύριοι...

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ