27.2.2013 14:35

Τα πρώτα αποτελέσματα της μύνησης: 28 ευρώ χαράτσι από την Olympic Air

Εδώ και κάποιους μήνες ο Δήμος Χίου αποφάσισε να διεξάγει έναν «ανένδοτο» απέναντι στα ακριβά εισιτήρια της Olympic Air, μόνο που τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, είναι άκρως αντίθετα από αυτά που θα ανέμεναν οι διάφοροι «ημέτεροι» «σύμβουλοί» του.

Η αρχή έγινε με τις περίφημες υπογραφές, οι οποίες από 300 περίπου που ήταν στον ιστότοπο του Δήμου, μέσα σε μια νύχτα έγιναν….5.000 ακριβώς (ούτε εκατοστό έτσι για ξεκάρφωμα). Το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν τους δικαίωσε, αλλά το κακό ήταν διπλό, αφού όχι μόνο η Ο.Α. αύξησε την αμέσως επόμενη μέρα τις τιμές των εισιτηρίων, αλλά μείωσε δραματικά τις πτήσεις κατά 3, ενώ τη θερινή περίοδο ετοιμάζει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις με μείωση των πτήσεων κατά 7! Και τελευταία πτήση από τη Αθήνα στις 5 το απόγευμα.

Μετά από αυτές τις «αποτελεσματικές» ενέργειες προστέθηκαν και οι μηνύσεις για  να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε στις αερομεταφορές της Χίου. Συχνοί επιβάτες που ταξιδεύουν με μίλια, συνήθως πλήρωναν μόνο τους κλασσικούς φόρους που από Χίο είναι 15,45 ευρώ (GR+YQ) και 34,39 ευρώ από Αθήνα (GR+YQ+WP+WQ). Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι φόροι από Χίο έγιναν 30,50 ευρώ και από Αθήνα 49,14! Σε τηλεφώνημα που έκαναν κάποιοι από αυτούς, που είναι γνώστες των υφιστάμενων αεροπορικών φόρων, ο υπάλληλος της Olympic Air δικαιολόγησε ότι τα 14 ευρώ που προστέθηκαν σε κάθε διαδρομή (σύνολο 28 ευρώ μετ’ επιστροφής), είναι ένας νέος φόρος που χρησιμοποιείται ως επίναυλος καυσίμων! Ακόμα δε στέγνωσε το μελάνι από την «πομπώδη» ενέργεια του Δήμου και του Δικηγορικού Συλλόγου, με την άσκηση μηνύσεων, και η Ο.Α. προσέθεσε στα ήδη ακριβά εισιτήριά της ένα νέο χαράτσι, που αυξάνει όλους του ναύλους και όχι μόνο αυτούς των μιλίων, με συνολικά 28 ευρώ σε ένα ταξίδι Χίο – Αθήνα με επιστροφή. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, μόνο για τους φόρους ένας ταξιδιώτης πληρώνει:

 

Για το σκέλος Χίος – Αθήνα:

  • 12,00 ευρώ φόρο GR που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο
  • 4,45 ευρώ φόρο ασφάλειας YQ που εισπράττει η Olympic Air
  • 14, 05 ευρώ επίναυλος καυσίμων YR που εισπράττει η Olympic Air

Σύνολο: 30,50 ευρώ

 

Για το σκέλος Αθήνα – Χίος:

  • 12,00 ευρώ φόρο GR που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο
  • 4,45 ευρώ, φόρο ασφαλείας που εισπράττει η Olympic Air
  • 18,64 ευρώ, φόρους WP,WQ για συντήρηση και πληρωμή προσωπικού Αερολιμένα   Αθηνών
  • 14,05 ευρώ, επίναυλος καυσίμων YR που εισπράττει η Olympic Air

Σύνολο 49,19 ευρώ

Συνολικά απαιτούνται  79,69 ευρώ μόνο για τους φόρους. Την ίδια ώρα η Aegean στους προορισμούς που πετάει χρεώνει συνολικούς φόρους μετ’ επιστροφής,  51,69 ευρώ, 28 ευρώ λιγότερα, αφού δεν έχει επιβάλλει αυτό το χαράτσι που η ΟΑ, εξωφρενικά δικαιολογεί ως επίναυλο καυσίμων. Αυτό το νέο χαράτσι στα αεροπορικά ταξίδια είναι τελείως αδικαιολόγητο. Τον καιρό της αύξησης του πετρελαίου τόσο η κρατική Ο.Α., όσο και η Aegean, είχαν επιβάλλει επίναυλο καυσίμων 2 ευρώ και τώρα, χωρίς καμία αύξηση των τιμών του πετρελαίου, επιβάλλεται επίναυλος 14 ευρώ!

Ως μοναδική εξήγηση μπορούμε να πούμε ότι η επιβολή αυτή έγινε μια μόλις μέρα, κατά διαβολική σύμπτωση, μετά την πανελλαδική διάσταση που έλαβε η πρωτοβουλία του Δήμου και του Δικηγορικού Συλλόγου για την άσκηση μηνύσεων πάνω στην τιμολογιακή πολιτική μιας καθαρά ιδιωτικής εταιρίας. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η τακτικές του Δήμου τόσο στο θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων, όσο και στο ζήτημα του τουρισμού, όχι μόνο είναι ανούσιες και πρόχειρες, αλλά έχουν επικίνδυνα και καταστροφικά αποτελέσματα για το νησί μας και την κοινωνία του. Με πυροτεχνήματα δε λύνονται τόσο σοβαρά προβλήματα και το ακόμα πιο λυπηρό, πέραν της επιπλέον επιβάρυνσης των επιβατών, που προήλθε ως αντίδραση της Ο.Α. στις μηνύσεις, είναι ότι παρασύρθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος  ο οποίος θα έπρεπε να ψάξει πολύ καλά ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει λύση για ένα τέτοιο ζήτημα μέσω της δικαστικής οδού και μάλιστα στα όρια της Ελλάδας. Ποιο θα είναι το επόμενο αποτέλεσμα των πυροτεχνημάτων του Δήμου; Μήπως η απόσυρση της Ο.Α. από τη γραμμή; Τίποτα δεν αποκλείεται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ