6.3.2017 17:25

Τα πρόσωπα και η εργασία καταξιώνουν, όχι το αξίωμα και ο τίτλος

Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε, από ορισμένους πολίτες και αιρετούς, το ερώτημα εάν καταργούνται ή όχι κάποιες <<αντιδημαρχείες>>, με αφορμή την χρονική μας είσοδο στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

                  Για όσους δεν γνωρίζουν, <<αντιδημαρχείες>> δεν υπάρχουν. Υπάρχουν Αντιδήμαρχοι οι οποίοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού (πλειοψηφίας) κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, και συνεπικουρούν τον Δήμαρχο, σε όποια και όσα καθήκοντα εκείνος κρίνει, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του. Το αυτό ισχύει και όταν είναι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπου τους ανατίθενται και πάλι αρμοδιότητες, επιμέρους θεμάτων, που ανήκαν στον Δήμαρχο και εκχωρούνται σ΄ αυτούς από τον ίδιο.

                  Συνεπώς, λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες εάν κάποιος θα ονομάζεται Αντιδήμαρχος ή Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ή Πρόεδρος ενός Νομικού Προσώπου ή οτιδήποτε παρεμφερές. Το ζητούμενο είναι, όποιος αναλάβει, ότι αναλάβει, να μπορεί να το φέρει σε πέρας και να μπορεί στο τέλος να παρουσιάσει έργο ή έστω να προβάλλει κάποια πράγματα που δρομολογήθηκαν ή επιχειρήθηκαν απ΄ αυτόν.

                  Έτσι, δεν υπάρχουν <<αντιδημαρχείες>> και δεν πρέπει να ΄΄αγχώνει΄΄ κάποιους το άκουσμα ότι αλλάζουν οι αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων κατά καιρούς.

                  Επί παραδείγματι, στον τομέα της Παιδείας, στο Δήμο Χίου, τα τελευταία 2,5 χρόνια παρήχθη ένα τεράστιο έργο, από τον Δήμαρχο, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, τα υπηρεσιακά στελέχη (Δ/ντες, Τμηματάρχες και υπαλλήλους) των αρμόδιων Δ/νσεων (Πρόνοιας & Παιδείας, Τεχνικών Υπηρεσιών) αλλά και των λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών.

                  Επιγραμματικά θα αναφέρω μόλις λίγα, από τα πάμπολλα, που έγιναν (μόνο στον τομέα της Παιδείας) και ειδικότερα: Ενοικιάστηκαν χώροι για τρία (3) Νηπιαγωγεία, έλαβαν άδεια καταλληλότητας δυο Νηπιαγωγεία (που λειτουργούσαν επί πολλά έτη δίχως αυτή), ολοκληρώθηκε η πτέρυγα του Ανδρεάδειου Γυμνασίου Βροντάδου, περατώθηκαν και παραλήφθηκαν οι πτέρυγες στα Γυμνάσια Καλαμωτής και Καλλιμασιάς, το 1ο Γυμνάσιο Χίου (με τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις απαιτήθηκαν). Επισκευάστηκαν και αναβαθμίστηκαν πλήρως τα δυο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που ανήκουν στο τμήμα Παιδείας (Καρδαμύλων και ΑμεΑ στον Κοφινά), καλύφθηκαν οι κενές θέσεις του ΚΔΑΠ ΑμεΑ (με εξειδικευμένο προσωπικό και προσωπικό υπηρεσιών ψυχικής υγείας), διπλασιάστηκαν από το Δήμο Χίου τα προγράμματα δια βίου μάθησης (μέχρι την ημερομηνία που το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία τους πανελλαδικά), παρέχοντας εκπαιδευτικές γνώσεις σε περίπου 1.000 συμπολίτες μας ετησίως (επί 2 εκπαιδευτικά έτη), εξοπλίστηκε -με γενναία δωρεά Ιδρύματος- με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό το σύνολο των 97 σχολείων της νήσου Χίου.

                  Δεν μπορώ να λησμονήσω το γεγονός ότι, τόσο οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κατά το πρώτο έτος της δημοτικής θητείας κ.κ. Δημήτριος Ψώρας και Νικόλαος Στείρος, όσο και ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος κ. Αλέξης Καρίβαλης, εργάστηκαν επί εκατοντάδες εργατοώρες, δίχως κανένα οικονομικό ή άλλο προσωπικό όφελος, για να κατορθώσουν να κλείσουν-ολοκληρωθούν οι οικονομικοί Απολογισμοί των σχολείων της Χίου και να υποβληθούν Απολογισμοί πέντε (5) ετών ! Δηλαδή της περιόδου 2011-2015. Ομοίως, την αγωνία τους για την εξόφληση των λογαριασμών του ΟΤΕ και άλλων δαπανών, που παρέλαβαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Για τη διευθέτηση αρκετών θεμάτων των σχολείων που αφορούσαν τις Τράπεζες, το Ι.Κ.Α., τη Δ.Ο.Υ.

                  Σημαντικότατη υπήρξε η επιπλέον χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από χρήματα αποκλειστικά του Δήμου Χίου. Όσες φορές ζητήσαμε επιπλέον χρήματα για τα σχολεία, από τον κ. Δήμαρχο, ουδέποτε μας το αρνήθηκε. Ακόμη, η κάλυψη του κόστους χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος από το Δήμο και η διαδικασία της μεταφοράς των παροχών-μετρητών στο όνομα των Σχολικών Επιτροπών, όπως ο Νόμος ορίζει.

                  Η νομιμοποίηση πολλών κυλικείων- καντίνων Σχολείων, που μέχρι πρότινος είχαν πρόβλημα λειτουργίας. Και πάλι προχωρά, και πάλι συνεχίζεται η διαδικασία αυτή.

                  Η τακτική και εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η δημιουργία Ομάδας Συμβουλευτικής Γονέων, η δημιουργία Μητρώου Συλλόγων Γονέων στο Δήμο (διαδικασία σε εξέλιξη), η απεμπλοκή στην ίδρυση και κατασκευή του νέου κτιρίου του Νηπιαγωγείου του Αγίου Μηνά στο Νεοχώρι (που ήδη κατασκευάζεται και θα παραδοθεί πριν το τέλος του 2017 από τον πρ. Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων-ΟΣΚ), οι παρεμβάσεις και επισκέψεις στον ΟΣΚ. Επίσης, η ανάθεση εκπόνησης τριών (3) μελετών, με χρήματα αποκλειστικά του Δήμου Χίου, στην ΕΤΑΧ, για να ΄΄ωριμάσουν΄΄ ως πρόταση και να υποβληθούν στην αναμενόμενη προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να κατασκευαστούν στην πόλη της Χίου τρία (3) Νηπιαγωγεία.   

                  Επίσης, η μέριμνα για το Ειδικό Σχολείο. Η ανανέωση των Συμβάσεων παραχώρησης του κτιρίου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Νοσοκομείο (τα σχολεία λειτουργούσαν στον ΄΄αέρα΄΄ από τον Ιούλιο του 2013 και υπήρχε σημαντική οφειλή προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΧ) και η εξόφληση των οφειλών. Τέλος, η διαρκής πίεση προς τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) για την εκπόνηση Μελέτης για το νέο διδακτήριο της Ειδικής Εκπαίδευσης-Αγωγής στη Χίο. Αλλά και η συμβολή του Δήμου, στην εισήγηση της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Χίου,  για την υποβολή πρότασης αναφορικά με την ίδρυση στη Χίο Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου (Ε.Ε.Γ.) που –όπως όλα δείχνουν– θα λειτουργήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα δώσει διέξοδο σε πλείστα όσα παιδιά.

                  Η άψογη συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

                  Κανένας τομέας στο Δήμο δεν έχει μείνει ανενεργός. Παντού υπάρχουν παρεμβάσεις θετικές, παντού υπάρχει έργο σε εξέλιξη.

                  Στον τομέα της Παιδείας, η προσπάθεια συνεχίζεται. Συνεχίζεται με τη συνδρομή ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων, οι οποίοι αφιλοκερδώς και έχοντας μεράκι και όρεξη για δουλειά, προσφέρουν σε έναν χώρο ευαίσθητο, που δεν χωρούν αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, έναν χώρο που αφορά το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και του νησιού, της πατρίδας μας.

                  Στον τομέα της Παιδείας, στο Δήμο Χίου, υπάρχουν -και θα εξακολουθούν να υπάρχουν- Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας οι οποίοι χειρίζονται -και θα χειρίζονται- τα θέματα της αρμοδιότητας τους με τον καλύτερο τρόπο.

                  Όλα τα υπόλοιπα αφορούν μόνον τίτλους βαρύγδουπους και κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση.-

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ