3.3.2015 17:11

Τα πεταμένα χιλιάρικα χωρίς εξήγηση

Δυο τρεις αναφορές που έφθασαν στον «π» για διάφορα ζητήματα που παραμένουν «ανοικτά» ήρθαν και μας θύμισαν την σπατάλη σε φούμαρα και κορδέλες δίχως αντίκρισμα σε κάθε τομέα, από την αυτοδιοίκηση μέχρι την αρχαιολογία.

Όταν δεν υπάρχει ένας γενικός μπούσουλας που να ορίζει ποια ακριβώς ενέργεια (έργο, υποδομή) χρειάζεται ο τόπος, πόσο θα κοστίσει και τις έσοδα θα επιφέρει στο μέλλον ή ακόμη καλύτερα, πόσες θέσεις εργασίας θα προκαλέσει, είναι εύλογο να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπου την πάρει που λέμε, απλά και μόνο για να δικαιολογήσει ο κάθε φορέας, ο κάθε αιρετός, η κάθε υπηρεσία το ρόλος της. Και υπάρχουν παραδείγματα όπως υπάρχουν και υπεύθυνοι.

Η παρατήρηση του Φραγκούλη Κυλαδίτη για το ψαροκάικο «Στυλιανός» που βρίσκεται στο Γούβι ανταποκρίνεται πλήρως σε εκείνο που θα λέγαμε «πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Κάποιος τότε, νομίζω ο Κ. Μούνδρος, είχε την ιδέα να βάλει το καΐκι στο Γούβι για να τιμάται κατά κάποιο τρόπο (που προφανώς ο Κώστας είχε στο μυαλό του) η αλιευτική παράδοση του Βροντάδου, που ήταν κατά τύχη και εκλογική του βάση.

Ξοδεύτηκαν χρήματα, φτιάχτηκε το σκάφος, φωταγωγήθηκε για τα εγκαίνια που είχαν νταούλια και ζουρνάδες και έκτοτε... το καΐκι «Στυλιανός» σαπίζει και ρημάζει χωρίς να αποτελεί σε καμία περίπτωση σημείο αναφοράς. Να προσδιορίζει κάτι βρε αδερφέ...  Όμως τα λεφτά ξοδεύτηκαν και σήμερα κανείς δεν ρωτά τον Κώστα Μούνδρο τι είχε δει ο άνθρωπος και προκάλεσε αυτή την ενέργεια που πήγε στράφι... Γεια χαρά....

Πριν μερικά χρόνια προφανώς σε κάποιο άλλο τραπέζι άλλοι αιρετοί αποφάσισαν ότι σε έναν τόπο με χλωρίδα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν απαραίτητη η παρουσία Βοτανικού Κήπου! Γνωρίζετε πόσες χιλιάδες ευρώ έχουν πέσει... στον Κήπο του Αιγαίου (sic) προκειμένου σήμερα να μην ενδιαφέρεται γι’ αυτόν ούτε η Κοινότητα των Νενήτων που υποχρεώθηκε να μεριμνά για τη φροντίδα του; Πόσοι έχετε πάει; Και πόσοι από εσάς που θα πάνε στο μέλλον θα βρείτε αυτό το έργο άξιο αναφοράς;

Δεκάδες παραδείγματα αποδεικνύουν καθημερινά τεράστια λάθη, απίστευτα έξοδα και μεγάλες δαπάνες για πράγματα που ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και ενημέρωσης, αλλά απλώς εντάχθηκαν κάπου και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται επειδή κάποιος ή κάποιοι το θεώρησαν σωστό. Όμως με την τραγικότητα στιγμών που περνά σε οικονομικό επίπεδο η χώρα αυτά δεν έχουν πλέον θέση σε κανένα προϋπολογισμό. Κανείς δεν απολογήθηκε για λάθος επιλογές, κανείς δεν λογοδότησε για εκατομμύρια που έπεσαν σε έργα και δαπάνες με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Τώρα απλά καλούμαστε ντε και καλά να βρούμε λύσεις για την βιώσιμη λειτουργία όλων των παραπάνω. Δεν μπορείς να τα κλείσεις, δεν μπορείς να τα χαλάσεις ούτε και να τα εξαφανίσεις. Απλά πληρώνεις. Κι όσο οι αιρετοί αρνούνται να τοποθετήσουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και να μετρήσουν ξεκάθαρα τις αστοχίες σε τούτο τον τόπο, τόσο η κοινωνία θα στέκεται κοπτικά απέναντί τους, όσο τίμιοι, όσο πρόθυμοι κι όσο διαφανείς επιθυμούν να παρουσιάζονται.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ