11.1.2018 9:50

Τα ουσιαστικότερα λάθη του κ. Μάρκου

Διαπιστευτήρια στους εκκλησιαστικούς κύκλους είχε δώσει και προ της χειροτονίας του ο κ. Μάρκος. Οι πάντες γνώριζαν ότι, παρά την ιεραρχική του εξέλιξη από νεαρή ηλικία, εμπνέονταν από τα συντηρητικά ρεύματα εκκλησιαστικής σκέψης. Πολύ δύσκολα θα ριζοσπαστικοποιούσε τις αντιλήψεις του από την ώρα που το θυμιατό αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Ίσως, λοιπόν, ο ντόρος που γίνεται κάθε φορά που βγαίνει στην επιφάνεια μια συντηρητική προσήλωση του Επισκόπου μας είναι δυσανάλογος της πραγματικής του αξίας. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσει το ποίμνιο  ότι με αυτές τις αντιλήψεις θα πορευτεί υποχρεωτικά για κάποιες δεκαετίες, τόσο το καλύτερο. Είναι σαν να ελπίζουν οι πιστοί των Καλαβρύτων ότι αίφνης ο Αμβρόσιος θα αλλάξει μυαλά.

Εμένα πάλι άλλα λάθη του κ. Μάρκου με ενοχλούν περισσότερο. Η αδιαμαρτύρητη στάση της κοινωνίας στις βασικότερες «κοσμικές» επιλογές του είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία της Χιακής Εκκλησίας. Πέρα από το πνευματικό και το φιλανθρωπικό έργο της – επί των οποίων δύσκολα κανείς θα ψέξει τον Επίσκοπο μας – η Εκκλησία της Χίου έχει άμεση εμπλοκή με την τοπική ανάπτυξη. Διαχειρίζεται, κατ’ αποκλειστικότητα, τα μισά μνημεία του νησιού, και άτυπα συνδιαχειρίζεται, μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολλά άλλα.

Οι επιλογές των τελευταίων ετών ως προς τις … κοσμικές παρεμβάσεις της είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα στοιχίσουν απότομα την απώλεια κάποιου ή κάποιων θρησκευτικών θησαυρών. Ο άξονας προτεραιοτήτων της δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη της τη χρονική αναγκαιότητα παρεμβάσεων αλλά να προσδιορίζεται, όπως και κατά το παρελθόν, στην σφοδρή ανθρώπινη επιθυμία του εκάστοτε Επισκόπου να εδραιώσει τη φήμη του στο διηνεκές.

Να το πω πιο απλά: ποιος θα μνημονεύει τα επόμενα χρόνια τον κ. Μάρκο, αν βάλει καθοριστικά τη σφραγίδα του για τη διάσωση, για παράδειγμα, της Μονής Μουνδών; Σύντομα θα λησμονηθεί η καίρια παρέμβαση του. Θα μείνει όμως μόνιμα χαραγμένη η πρωτοβουλία του να μετατρέψει ένα πρώην τραπεζικό ακίνητο σε ιερατικό εντευκτήριο, σε θρησκευτική βιβλιοθήκη, όπως θα συμβεί και επισήμως εντός ολίγων μηνών στην πρώην Εμπορική του Βροντάδου.

 

Για την αναγκαία συντήρηση των μονών, κάποιες από τις οποίες κυριολεκτικά καταρρέουν, η ανησυχία στην Ιερά Μητρόπολη είναι λιγότερη από ότι για τη … Μάρκεια Ιερατική Βιβλιοθήκη ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, στο μέλλον εννοείται. Η ματαιοδοξία είναι στοιχείο έμφυτο στον άνθρωπο κι ο εκάστοτε Επίσκοπος άνθρωπος είναι, μην το λησμονούμε ούτε εμείς, ούτε όσοι, βεβιασμένα, κατά πάγια πρακτική, συμβάλουν να φουσκώνουν τα μυαλά του.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ