Απόψεις

20/1/20 9:24

τελ. ενημ.: 20/1/20 9:27

Τα νησιά μας απέναντι στην «αλαζονεία της εξουσίας»

Το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι των νησιών  Λέσβου, Χίου και Σάμου, θα βρεθούμε στους δρόμους.

Θα φωνάξουμε ειρηνικά αλλά με πάθος “ΩΣ ΕΔΩ” - “ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...”

Θα αντιπαραθέσουμε την ανησυχία και τους φόβους μας, την οργή και το θυμό μας, στη γνώριμη “αλαζονεία της Εξουσίας”.

Πάντα στο παρελθόν, μακρινό και κοντινό, οι εκφραστές της Κεντρικής Εξουσίας που δεν είχαν απέναντί τους ισχυρές Αντιπολιτεύσεις, φανέρωσαν σημάδια  της “πολιτικής ασθένειας” που ακούει στο όνομα “αλαζονεία”.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Και επιδρά αρνητικά στα νησιά μας και στις ζωές και το μέλλον των κατοίκων τους.

Είναι πανθομολογούμενο ότι, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς το παρόν, “ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ”. Αυτό φανερώνουν και πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις. Μόνος τομέας στον οποίον χωλαίνει απελπιστικά και άρα αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” της, είναι, (και κατά τις δημοσκοπήσεις), το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι συνεχείς παλινωδίες με τον ορισμό διαφορετικών υπευθύνων Υπουργών και κυρίως η, προ ημερών, επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο, μόλις προ εξαμήνου, είχε καταργηθεί, είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι, τουλάχιστο στον Τομέα αυτόν, η σημερινή Κυβέρνηση όντως βάδιζε (και μάλλον βαδίζει ακόμη) “ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ” με μόνο οδηγό το γνώριμο “ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ”.

Ακολουθώντας, σχεδόν κατά γράμμα, την ιδεοληπτική, αποτυχημένη και αδιέξοδη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη “κατάφερε το ακατόρθωτο”:

-Να χάσει συνολικά την εμπιστοσύνη των νησιωτών του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως όμως των χιλιάδων ψηφοφόρων της σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Είναι ενδεικτικό ότι, ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμά να βγει δημόσια και να υπερασπισθεί σθεναρά την ασκούμενη πολιτική στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Μια εξήγηση είναι ότι αυτό γίνεται από τον φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους.

Κατά μία άλλη-ίσως πιο σωστή- δεν μπορούν να στηρίξουν κάτι που βλέπουν ότι “πάσχει”.

Και αν αυτό συμβαίνει με τους αναποτελεσματικούς Κυβερνητικούς χειρισμούς, κάτι άλλο είναι που προκαλεί μεγαλύτερη θλίψη και ταυτόχρονα ανησυχία:

-Είναι τόσο αδύναμες και “άσφαιρες” (προς το παρόν), οι, επί του θέματος, αντιπολιτευτικές φωνές των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ), ώστε να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επαύξηση της “αλαζονείας της Εξουσίας”.

  Μια αλαζονεία που “πετά κατάμουτρα” σε μας τους ακρίτες της Ανατολικής Παραμεθορίου τη φράση-πρόκληση Υπουργών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού:

-“Ο σχεδιασμός για τα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. θα υλοποιηθεί άμεσα και στο ακέραιο!!!”

Προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη την, επί χρόνια, ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ των νησιωτών έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αθροιστικά από τις συνεχείς (επί δεκαετίες) Τουρκικές απειλές, από τη δεκάχρονη πρωτοφανή οικονομική κρίση αλλά και την πεντάχρονη πίεση επί των κοινωνιών μας του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

  Ακούγεται πολύ λογικό και είναι αναγκαίο να κλείσουν τα κολαστήρια (για αλλοδαπούς και ντόπιους) της Μόριας, της ΒΙΑΛ και της Σάμου. Είναι όμως τελείως παράλογο να επιδιώκουν να τα μεταφέρουν σε άλλα μέρη των ακριτικών νησιών μας αντί να αποσυμφορήσουν αυτά, καταπατώντας ετσιθελικά ακόμη και εκκλησιαστική περιουσία (περίπτωση Αίπους).

  Λόγοι Εθνικής ασφάλειας, λόγοι κοινωνικής ειρήνης και συνοχής αλλά και αναπτυξιακοί λόγοι, επιβάλουν να μη λειτουργούν στα νησιά μας μεγάλες Δομές, χιλιάδων εγκλείστων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

   Μπορεί οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΜΕΣ να προσφέρουν εργασία και χρήμα (λίγο ή πολύ) σε κάποιους νησιώτες, μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εκάστοτε Κυβερνώντες να κάνουν προσλήψεις (ίσως και ρουσφετολογικές), όμως, αυτά, ως “τοπικά” και “κομματικά κέρδη”, είναι ασήμαντα και απειροελάχιστα έναντι της ΜΕΓΑΛΗΣ ΖΗΜΙΑΣ που, σταδιακά, προκαλείται στην αναγκαία προσπάθεια αναπτυξιακής και δημογραφικής ανάταξης των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

  Είναι υποχρέωση όλων μας, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών, αιρετών και απλών πολιτών, να δώσουμε το παρόν στη συγκέντρωση της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Χίου, ώστε, ταυτόχρονα με τους συμπάσχοντες αδελφούς-γείτονες της Λέσβου και της Σάμου, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση τα αυτονόητα που έχουμε στερηθεί επί χρόνια:

-Ασφάλεια συνόρων, κοινωνική ειρήνη και έργα ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν “σταθερές και καλά αμοιβόμενες” θέσεις εργασίας στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

  Ραντεβού λοιπόν στο Βουνάκι με ένα στόχο, μιά επιδίωξη, ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ που πρέπει να ακουσθεί:

-Αφήστε τα παιδιά μας να ζήσουν ΕΔΩ.... “ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΩΧΝΕΤΕ....”

-Αφήστε τα εγγόνια μας να δημιουργήσουν ΕΔΩ.... “ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΩΧΝΕΤΕ...”!!

-Αφήστε να διατηρήσουμε “το ηθικό ακμαίο και το φρόνημα υψηλό...”

  Το έχουμε ανάγκη ως ΑΚΡΙΤΕΣ. Το υπαγορεύει το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ σε καιρούς δύσκολους.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση