27.3.2013 18:35

Τα Αναπτυξιακά ατού της Χίου (β μέρος)

Σε προηγούμενο άρθρο μου έγινε αναφορά στα “συν και πλην” της Βόρειας Χίου καθώς και στα αναπτυξιακά “ατού” αυτής της μαραζωμένης περιοχής.
Σήμερα θα επικεντρωθούμε στην Κεντρική και Νότια Χίο, τμήματα του νησιού μας ευδιάκριτα μεταξύ τους και τελείως διαφορετικά από το Βόρειο τμήμα αυτού.
Αν τη Νότια Χίο χαρακτηρίζουν κυρίως η μοναδικότητα της μαστιχοκαλλιέργειας και η ύπαρξη σχετικά ζωντανών Μεσαιωνικών Οικισμών, η Κεντρική Χίος έχει στα υπέρ της μεγάλο όγκο πληθυσμού, τις πύλες εισόδου (λιμάνι, αεροδρόμιο), τις Διοικητικές και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες, το πολύ καλό εμπορικό τμήμα και τον κύριο όγκο της ξενοδοχειακής υποδομής. Από τα “συν” αυτά, δυστυχώς, προκύπτουν ουκ ολίγα αρνητικά που επιτείνει η έλλειψη σχεδίου πόλης και τέτοια είναι, ο τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος, η ηχορύπανση, η έλλειψη επαρκών δημόσιων χώρων και η άναρχη λειτουργία της αγοράς.
Παρ' όλα αυτά, τα αναπτυξιακά “ατού” είναι τόσα και τέτοιας μορφής που, κατά παλαιά χαρακτηριστική φράση επιφανή επισκέπτη της Χίου, μόνο ως “θεϊκά δώρα” μπορεί να εκληφθούν. Ο ίδιος, στις λίγες μέρες που έμεινε στο νησί μας, τα εντόπισε και,αντικειμενικά, μου τα είχε απαριθμήσει:
-Πέτρα Ομήρου, Νέα Μονή, Ανάβατος και Αυγώνυμα, Κάμπος, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, μαστίχα και προϊόντα αυτής, Βιβλιοθήκη Κοραή, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και -όσο και αν φανεί παράξενο-Προκυμαία Χίου! Εγώ σήμερα προσθέτω όσα ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει και να βιώσει:
-Το Κάστρο της Χίου, τα Μουσεία μας (αρχαιολογικό, ναυτικό, λαογραφικό Καλλιμασιάς, το μόλις αποπερατωθέν Ιατρικό και το υπό ανέγερση Μουσείο Μαστίχας), τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα, τη ναυτική παράδοση, τις ιδιαίτερες γεύσεις φαγητών και μεζέδων.
Βέβαια, τα τελευταία (φαγητά-μεζέδες αλλά και γλυκά-ποτά) τα τίμησε δεόντως-όπως άλλωστε και κάθε επισκέπτης μας- αναγνωρίζοντας ότι η Χίος διαθέτει θαυμάσια και ποιοτικά άριστη κουζίνα την οποίαν συνυπηρετούν όχι μόνο καλοί επαγγελματίες του χώρου αλλά η συνέχιση παραδοσιακών συνταγών και η βεβαιωμένη ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση των χιακών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που καθιστούν τα χιακά γλυκά και ποτά ποιοτικά ανώτερα πολλών ομοίων τους που παράγονται σε άλλα μέρη της Πατρίδας μας, γι αυτό και κάθε επισκέπτης, φροντίζει να τα προμηθευτεί όχι μόνο προς ιδίαν χρήση αλλά και ως δώρα για φίλους και συγγενείς.
'Ολα τα παραπάνω-και βεβαίως άλλα που το περιορισμένο του χώρου δεν επιτρέπει να καταγραφούν-αποτελούν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ και ΘΕΪΚΑ ΔΩΡΗΜΑΤΑ προς το νησί μας. Τόσες πολλές ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες συγκεντρωμένες σε τόσο μικρό χώρο, δεν απαντά κανείς σε κανένα άλλο μέρος. Κι' όμως εμείς, ίσως επειδή αυτές έχουν καταστεί μέρος της καθημερινότητάς μας, ελάχιστα τις έχουμε εκτιμήσει και εκμεταλλευθεί. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους. Αιρετούς και πολίτες. Θέλετε αποδείξεις για του λόγου το αληθές;
-Νοιάζεται άραγε κανείς για την ολοκλήρωση των αναστηλώσεων σε Ανάβατο και Νέα Μονή;
-Ενδιαφέρεται κανείς για υπογείωση ΟΛΩΝ των δικτύων και την αποκατάσταση προσόψεων κτιρίων στους Παραδοσιακούς μας Οικισμούς;
-Κάτι πάει να γίνει στο Κάστρο, στον Κάμπο, στην Πέτρα του Ομήρου. Λέμε “μπράβο” και χειροκροτάμε. 'Ομως τίθεται το ερώτημα:
-'Ολα αυτά γίνονται επί τη βάσει ενιαίου, σοβαρού και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού ώστε να έχουν αντοχή στο χρόνο, να αποδώσουν τα μέγιστα και να υπόκεινται στη σοφή αρχή του “κόστους-οφέλους”;
'Οπως έγραφα και στο προηγούμενο άρθρο, τα χρήματα που θα μας διατεθούν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα την επταετία 2014-2020 θα είναι λιγότερα και θα χορηγηθούν υπό πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να “πιάσουν τόπο”. Αυτό προϋποθέτει επαρκή και έγκαιρη προετοιμασία, από τους τοπικούς Φορείς.
Τα πιθανά σενάρια για τα επόμενα χρόνια είναι από απαισιόδοξα έως πολύ αισιόδοξα. Αν δεν διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία, αν η Ευρώπη αντέξει τον ιδιόμορφο παγκόσμιο οικονομικό και νομισματικό πόλεμο που ήδη διεξάγεται και αν η Ελλάδα δεχτεί μεγάλες και μικρές “επενδυτικές ενέσεις” ξένες και Ελληνικές τότε ένα καλύτερο μέλλον θα προκύψει για τις επόμενες γενιές. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει και η Χίος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τον στόχο αυτόν μπορούμε και πρέπει να υπηρετήσουμε ΟΛΟΙ ανεξαρτήτως των επι μέρους διαφορών μας. Επιτέλους, ας μας ενώσει αυτός ο μεγάλος στόχος. Είναι καθήκον μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ