24.7.2017 17:02

Τα αμπέλια θένε αμπελουργούς και τα καράβια ναύτες

Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ Χίου- μη τεχνικός- ανέλαβε να υποστηρίξει τις επιλογές (;) της ΔΕΥΑΝΧ να προχωρήσει σε εγκαταστάσεις μονάδων αφαλάτωσης χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες δημοσιοποίησης – ενημέρωσης, στα αρμόδια όργανα του Δήμου (Επιτροπή Διαβούλευσης- Επιστημονικές Ημερίδες).

Γεννιούνται τα πιο κάτω εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή:

-          Γιατί η ΔΕΥΑΝΧ που διαθέτει πλήρη τεχνική υπηρεσία με τεχνικό διευθυντή – πολιτικό μηχανικό- επέλεξε ένα από τα μέλη του Δ.Σ. να ενημερώσει για απόλυτα τεχνικό και οικονομικό θέμα;

-          Η μέση ετήσια βροχή του Σταθμού των Καρδαμύλων για 21 χρόνια (102,71εκ) έναντι των 50,2εκ. της Κύπρου.

-          Η Κύπρος έχει μεγαλύτερο πληθυσμό της Χίου κατά 15 φορές (750.000) και 2,5εκ. τουρίστες!

-          Οι ετήσιες απορροές των πηγών Ναγού, Ρήνας και Δελφινιού υπερβαίνουν οπωσδήποτε τα 6εκ. κυβικά μέτρα νερού και φθάνουν πολύ συχνά τα 10εκ. 

-          Λησμόνησε (;) να αναφέρει, ποιο είναι το κόστος του κυβικού μέτρου αφαλάτωσης και το ύψος της μέχρι σήμερα επιδότησης (γιατί δεν θα είναι για πάντα).

-          Έγιναν συγκριτικές μελέτες κόστους- οφέλους για την περίπτωση συλλογής και μεταφοράς των επιφανειακών νερών από το Σαραπιό και της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης με ή χωρίς επιδότηση;

-          Συνυπολογίστηκε ότι υπάρχει από δεκαετίας νέος πλαστικός αγωγός διαμέτρου 30εκ. από το Σαραπιό μέχρι την πόλη;

Η συλλογή των επιφανειακών νερών δεν είναι προσωπική επιλογή ή εμμονή της στήλης, αλλά έχει προταθεί από σημαντικούς υδρογεωλόγους (Β. Παρασχούδης)  που κλήθηκαν και μελέτησαν τις δυνατότητες του νησιού μας και κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα – προτάσεις προς την Πολιτεία (Λιμνοδεξαμενή Σαραπιού).

Εξάλλου, όπως ομολογήθηκε και στο σημείωμα, η Κύπρος λόγω και τουρισμού, πρώτα αξιοποίησε τα επιφανειακά νερά της με φράγματα που κατασκεύασε και μετά συμπλήρωσε τις ελλείψεις με την αφαλάτωση.

Δεν είναι σχήμα λόγου ότι το νησί μας έχει σημαντικές βροχοπτώσεις και αντίστοιχα επιφανειακά νερά. Όσο για τις σκοπιμότητες (πολιτικές- προσωπικές) και τις εικασίες «καφενείου» μόνο από ανιστόρητους στα θέματα των νερών μπορούν να υποστηρίζονται.

Υ.Γ. Η στήλη ευχαριστεί την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου και ιδιαίτερα τους κ.κ. Μ. Γκολέμη – Σ. Καραολάνη για την χορήγηση των υδρομετρικών στοιχείων των τελευταίων 21 ετών. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ