15.10.2013 17:30

Συνολική αξιοποίηση του κεντρικού λιμένα ή κατασκευή νέου στο αεροδρόμιο;

Μέχρις ότου ο δήμαρχος κ. Π. Λαμπρινούδης εμφανίσει στην κρίση των μηχανικών,  των φορέων και των πολιτών της Χίου  το κομβικό έγγραφο του  Ε.Μ. Πολυτεχνείου του 2005, που αναφέρεται στα τεχνικά προβλήματα και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζουν τα εισερχόμενα πλοία όταν πνέουν  ισχυροί Β.Α άνεμοι στο νέο  λιμάνι και λόγω τρέχουσας επικαιρότητας, η στήλη θα ασχοληθεί με τα του κεντρικού λιμένα  Χίου.

Προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής  Τουριστικής  Προβολής του Δήμου κ.Κ Μούνδρος προκληθείς από  τα Μ.Μ.Ε. να τοποθετηθεί απέναντι στα  τραγελαφικά γεγονότα  το καλοκαιριού (πολύωρη ορθοστασία σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες των επισκεπτών μας) που μας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αναγνώρισε ότι: Πρέπει να αξιοποιηθεί  το κτίριο της παλιάς ιχθυόσκαλας και να συνδυασθεί με το παρακείμενο κτίριο του τελωνείου ώστε  να απαλειφθούν  όλα τα πιο πάνω δυσμενή.

Να σημειωθεί ότι οι Ποδηλάτες Χίου είχαν δεχθεί  ανάλογα παράπονα τόσο στη Σμύρνη, όσο και στην εδώ μετάβαση του ζεύγους των Ποδηλατών Σμύρνης την εβδομάδα που πέρασε.

Συγκεκριμένα: Οι Τούρκοι ποδηλάτες διερωτώντο, πώς είναι δυνατό ένα κτίριο  όπως η παλαιά ιχθυόσκαλα  να παραμένει κλειστό και αχρησιμοποίητο;

Την ίδια  μέρα, (Παρασκευή 11/10) ο κ. Δήμαρχος  και πρόεδρος Δημ. Λιμ. Ταμείου κ. Π. Λαμπρινούδης δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη μεταξύ άλλων, ότι θα  τοποθετηθούν  40 πήλινοι πίθοι με λουλούδια στο λιμάνι, 15 παγκάκια, εξωτερική τέντα στο χώρο του τελωνείου, αλλαγή των καγκέλων και κάποιες εξυπηρετήσεις για τα εισπλέοντα και σταθμεύοντα μικρά πλοία (θαλαμηγοί- κότερα).

Όσο για την παλαιά ιχθυόσκαλα, θα την δώσει  στα καταστήματα  αφορολογήτων ειδών μιας και πλησιάζει  η έγκριση της Μ.Π.Ε. βάσει της οποίας θα γίνουν και τα πεζοδρόμια της νότιας  προκυμαίας.

Στην απορία της δημοσιογράφου κ. Χρ. Ψυλλή διευκρίνισε ότι έχει ληφθεί απόφαση  από την υπό τον κ. Στ. Κάρμαντζη Λιμενική Επιτροπή την οποία ο ίδιος θα  υλοποιήσει.

Η πιο πάνω βούληση και θέση του κ. Δημάρχου γεννά τα πιο κάτω ερωτήματα:

Α) Υπάρχει κανένας μπούσουλας (μελέτη ανάπτυξης) για το κεντρικό μας λιμάνι που να έχει χωροθετήσει  τις θέσεις  για κάθε σημερινή και αυριανή δραστηριότητα δηλ. που θα σταθμεύουν τα πλοία  της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας, οι θαλαμηγοί, τα ιστιοφόρα, η κυκλοφορία στο λιμάνι τη μέρα  ή τη νύχτα και ειδικότερα  ο τρόπος προσέγγισης με αυτοκίνητο των πλοίων της ακτοπλοΐας και δημιουργία καταστημάτων αφορολογήτων ειδών τη στιγμή που τα ομοειδή τους καταστήματα στην αγορά στενάζουν οικονομικά;.

Β) Πως και με ποιο τρόπο θα εξυπηρετηθεί  η μαρίνα και πως το ΤΑΙΠΕΔ θα περιορίσει  το ενδιαφέρον του κατά 15 στρέμματα  στη λιμνολεκάνη, παίρνοντας ανάλογη έκταση  ανατολικά στις προσχώσεις του νοτίου λιμενοβραχίονα.

Γ) Βάση ποιας συνολικής μελέτης θα γίνουν,  μόνιμες ελαφρές κατασκευές στη νότια προκυμαία  ώστε να αλλάξει στο καλύτερο από αισθητικής και λειτουργικής άποψης και να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται οι πεζοί μαζί με τους επιχειρηματίες και πελάτες τους, στις σημερινές θέσεις των πεζοδρομίων και των καθισμένων;

Δ) Εάν σκοπεύει ή λιμενική επιτροπή  να ολοκληρώσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό  (πρόταση Στ. Μιχαϊλίδη), ώστε με τα διαθέσιμα χρήματα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας να τον  χρηματοδοτήσει δίδοντας έστω και καθυστερημένα δίδοντας μια μεγάλη ανάσα ζωής στο νησί, ή θα αδιαφορήσει εσκεμμένα στοχεύοντας  για νέο λιμάνι στο Βιολογικό που πρέπει  να έχει καταλάβει ότι ούτε εφικτό, ούτε  σκόπιμο, ούτε ορθό είναι.

Η στήλη περιμένει τοποθέτηση επί των Κ.Α.Ε από το κ. Δήμαρχο τον κ. Στ. Κάρμαντζη, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Χίου, από τους ενδιαφερόμενους  να διεκδικήσουν τον Δήμο ή την Περιφέρεια και από κάθε άλλο  που θα θιγεί από τα ομοειδή εμπορεύματα  που θα πωλούν τα Κ.Α Ειδών ή ενδιαφέρεται  γενικότερα για  το μέλλον αυτού του τόπου.

 

*Από τη μόνιμη στήλη του Δ. Μυλωνάδη στον "π": Δημιουργίας λόγος- αντίλογος

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ