16.5.2012 10:24

Συνδυασμένα πακέτα από Ρωσία και Ουκρανία μέσω Θεσσαλονίκης

Πριν λίγες ημέρες η θεσσαλονικιά και ιδιαίτερα αγαπητή εδώ στη Χίο αεροπορική εταιρία, Astra Airlines παρέλαβε το ένα από 2 αεροσκάφη, Airbus A320 το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο αεροσκάφος του στόλου της μαζί με τα 2 Avro RJ100.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα χρώματα  όπου το σκούρο μπλε κυριαρχεί, ενώ πέρα από το όνομα και το λογότυπο της εταιρίας, στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, αναγράφεται η ιστοσελίδα του μεγαλύτερου tour operator που φέρνει τουρίστες από τις χώρες τις Πρώην Σοβιετικής Ένωσης του Mouzenidis Group, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα εξυπηρετεί τις πτήσεις του συγκεκριμένου οργανισμού.
Πριν μερικούς μήνες με την ιδιότητα του μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, επισκέφτηκα τα γραφεία του συγκεκριμένου tour operator επ’ ευκαιρία επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση που είχα με την υπεύθυνη προγραμματισμού έκανα την πρόταση ότι ως Επιτροπή ενδιαφερόμαστε να ανοιχτούμε στις χώρες τις Πρώην Ανατολικής Ευρώπης μέσω της δρομολόγησης πτήσεως charter τουλάχιστον από την Ουκρανία που βρίσκεται πιο κοντά και υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί κατάλληλος τύπος αεροσκάφους για το αεροδρόμιο της Χίου.
Η απάντηση όπως αναμενόταν ήταν από επιφυλακτική έως αρνητική για διάφορους λόγους. Καταρχήν η υπεύθυνη του Mouzenidis Group, ενός ελληνικού κατά βάση τουριστικού οργανισμού δεν γνώριζε που πέφτει η Χίος στο χάρτη. Μάλιστα μου έφερε έναν χάρτη της Ελλάδας για να της δείξω που βρίσκεται το νησί μας! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολυδάπανης τουριστικής προβολής της Χίου. Τι να τα κάνεις τα δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για «επιτυχημένες» παρουσίες σε εκθέσεις, για φιλοξενίες δημοσιογράφων κλπ λες και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι προβολής της Χίου πιο αποτελεσματικοί, όταν δεν έχεις τουλάχιστον καταφέρει το αυτονόητο, να γνωρίζουν οι τουρίστες και κυρίως οι tour operators που βρίσκεσαι. Στην προοπτική δρομολόγησης charter από την Ουκρανία μια χώρα με συνεχώς αυξανόμενη αποστολή τουριστών στην Ελλάδα, ήταν κάθετα αντίθετη αφού με βάση το υπάρχον επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης του τόπου το οποίο μελέτησε πολύ προσεχτικά, χωρίς all inclusive, χωρίς 5στερα ξενοδοχεία και άλλες υποδομές η Χίος δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις. Ως μοναδικό παράθυρο ελπίδας μου αντιπρότεινε να δημιουργηθούν συνδυασμένα πακέτα μέσω Θεσσαλονίκης, δηλαδή όσοι ενδιαφερθούν να μεταβούν με απευθείας πτήση charter στη Θεσσαλονίκη και έπειτα να μεταβούν στη Χίο μέσω της Astra Airlines, κάτι το οποίο άρχισε να γίνεται όπου για τους πελάτες του από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το Mouzenidis Group λανσάρει 4ήμερες εκδρομές για Χίο σε τιμές πολύ χαμηλές και συγκεκριμένα στα 265 ευρώ για μετακίνηση και διαμονή σε κάποια ξενοδοχεία της Χίου. Θετική ή αρνητική εξέλιξη; Σίγουρα καλύτερο από το τίποτα.
Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Αφορμή στάθηκε ένα δελτίο τύπου του Δήμου Χίου σχετικά με την επίσκεψη ενός ρωσικού καναλιού στο νησί μας. Μπορεί τα πακέτα αυτά να αποτελούν ένα πολύ μικρό άνοιγμα στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, όμως η ανακοίνωση ότι η επίσκεψη ενός τηλεοπτικού συνεργείου για λόγους που δεν έχουν σχέση με την τουριστική προβολή, αλλά για τα γυρίσματα ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για το ρόλο της Ρωσίας τον καιρό της Οθωμανικής περιόδου  και της Επανάστασης του 21 και μάλιστα για παραμονή ορισμένων ωρών ότι είναι μια προσπάθεια ανοίγματος της Χίου σε νέες αγορές, είναι κάπως υπερβολική παρόλο που η Επιτροπή Τουρισμού έχει τη διάθεση τουλάχιστον για ουσιαστικό άνοιγμα σε νέες αγορές.
Για να ανοίξουν νέες αγορές και μάλιστα του επιπέδου της Ρωσίας ή της Ουκρανίας που μέχρι στιγμής βρίσκονται σε 4-5 μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας χρειάζεται πολύς δρόμος…Προς το παρόν ας βολευτούμε στους λίγους τουρίστες που θα μας έρθουν μέσω της Astra.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ