17.1.2014 21:06

Συγχρονισμένοι κερδίζουν

Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρχίζει και αποκτά η συζήτηση γύρω από τη συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων. Ανέκαθεν εξάλλου η περίοδος πριν και κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής διαδικασίας ανάβει κάπως τα «αίματα». Είμαι βέβαιος ότι ο κύκλος των ενδιαφερομένων δεν έχει κλείσει. Για την ακρίβεια… δεν έχει ανοίξει καν, πέραν των δεδομένων συνδυασμών που διέθεταν και διαθέτουν κομματικές αποχρώσεις.
Βασικό συστατικό της εκλογικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η αφύπνιση. Οι πολίτες που πάθαιναν φλύκταινα με τα κοινά, σιγά σιγά επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία και στο τοπικό γίγνεσθαι. Άλλοι επειδή τώρα διαπιστώνουν τα σωρευμένα αδιέξοδα ετών, άλλοι επειδή αντιλαμβάνονται τις αναγκαιότητες της εποχής για  πιο μαζικές, πιο ενεργές ομάδες πολιτών, άλλοι επειδή πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα της προσφοράς, συζητούν και συνομολογούν την αναγκαιότητα για ευρείες παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας.
Υπάρχει όμως μια παγίδα στη διαδικασία. Η διαφορετικότητα, η νεωτερικότητα και η αφύπνιση των ομάδων των πολιτών δε μπορεί πέραν από τις δεδομένες διαπιστώσεις και τα επιχειρήματα να ρίχνει στο τραπέζι ως «όπλα» όρους αντεκδίκησης. Δεν αποκαθηλώνεται ο όποιος αντίπαλος με φτωχά και λαϊκίστικα επιχειρήματα του τύπου «έρχεται η κατάρρευση του συστήματος», «όλα τα λαμόγια που διοικούσαν ή διοικούν» και άλλα παρόμοια.  Αυτά είναι για τους αποκλειστικά άσχετους.

Οι όροι που πρέπει να τεθούν κατά τη γνώμη μου είναι απλοί.
1. Ανασυγκρότηση των τοπικών δυνάμεων (κοινωνικών, επιχειρηματικών, εθελοντικών, εργατικών, επιστημονικών κα.)
2. Σε βάθος εξέταση του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε
3. Χάραξη νέας αφετηρίας σε συνδυασμό με την εκτέλεση μόνο των απόλυτα αναγκαίων για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών
4. Άμεση κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού 5ετίας με γνώμονα τις πραγματικές ελλείψεις και σε συνάρτηση με τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα.
5. Πλήρης επανασχεδιασμός υπηρεσιών, δομών, φορέων, με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική διευκόλυνση των δημοτών και με βάση την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται σε όλο τον προηγμένο κόσμο.

Σαφώς και ανάμεσα στα παραπάνω παρεισφρέουν δεκάδες άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. 
Κλειδί κατά την άποψή μου είναι οι ευρείες συνεργασίες.
Βρισκόμαστε στην εποχή που όλοι θέλουν, λίγοι τολμούν και ακόμη πιο λίγοι μένουν στο τέλος για να δουλέψουν. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες των προκλήσεων.
Ζητούμενο λοιπόν πρέπει να είναι η ουσία και όχι η επιφάνεια. Η πρόοδος και όχι η συντήρηση. Η ανάπτυξη και όχι η στασιμότητα. Αν αποφασίσουμε να βάλουμε όλοι λίγο νερό στο κρασί μας, να κάνουμε μισό βήμα πίσω στις προσωπικές μας απόψεις μετριάζοντας τις, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ο ιδανικός συγχρονισμός δυνάμεων ικανός να φέρει σε πέρας οτιδήποτε μπει στο στόχαστρό του.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ