29.4.2014 14:58

Σύγχρονη καραμέλα η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση είναι η σύγχρονη καραμέλα της σημερινής άθλιας συγκυβέρνησης της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των κομμάτων σας, που έφτασαν την ανεργία στο 28%, έκοψαν μισθούς και συντάξεις στο 40%, εξαθλίωσαν την ελληνική οικογένεια, έκλεισαν χιλιάδες μικρομάγαζα και την ίδια στιγμή  στήριξαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους τραπεζίτες, βιομήχανους , εφοπλιστές χρηματιστές και τους λοιπούς αναξιοπαθούντες καπιταλιστές. Αυτά τα λέμε για να γίνει κατανοητό , ποιος είναι αυτός που μας αξιολογεί, που κόπτεται για την απόδοσή μας, την αποτελεσματικότητά μας. Είναι σαν να βάζεις έναν νταβαντζή , να σου μιλά για την αξία της ζώνης παρθενίας!!!

Αλήθεια από πού προέρχονται όλα τα παραπάνω; Ας δούμε μια μόνο αράδα από της έκθεση του ΟΟΣΑ που ολοκληρώθηκε το 2011 για την εκπ/ση  και στον πρόλογο αναφέρει « Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μη βιώσιμη δομή του κόστους του συστήματος και τη μη αποδοτικότητα …για να καταλήξει σε μέτρα όπως …η κατάργηση ή συγχώνευση μικρών και μη αποδοτικών μονάδων και σε άλλο σημεία η αλλαγή προς τα πάνω της αναλογίας μαθητών / εκπαιδευτικών.

Με το νόμο 4250/26-3-14 “Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις”, που ψήφισε πρόσφατα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Δυστυχώς έχει συμμάχους και εντός των πυλών την πλειοψηφία της ΠΟΕ –ΟΤΑ με τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές της, την πλειοψηφία των δημάρχων στην  ΚΕΔΕ που αντί να ζητούν απόσυρση του νόμου ζητούν δίμηνη αναβολή για να κερδίσουν χρόνο , ώστε μετά να επιτεθούν σύσσωμοι εναντίον των εργαζομένων.

Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης, η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις.

Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν.

Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.

Θέλουν να καταργούν τμήματα και Δ/νσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους-οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα διασώζονται και θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης οι πιστοί υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής.

Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, οφείλονται στη δικιά της πολιτική, στη δικιά της επιλογή.

Στους δήμους η εφαρμογή της αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει το οριστικό τέλος για το δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικά κρίσιμων δομών.

Ο δήμος μας λειτουργεί αυτή τη στιγμή με εργαζόμενους λιγότερους από όσους απαιτούνται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των υπηρεσιών πχ σκουπίδια. Στην πράξη οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν τα 100 άτομα, αν πάρεις υπόψη σου τις πραγματικές ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς, στις τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Οι ελλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έβαλαν νομοθετικά εμπόδια στην πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και επέλεγαν, ακόμα και όταν υπήρχε η δυνατότητα, εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρίας και να “νοικοκυρέψουν” τα οικονομικά του δήμου. Έτσι φτάσαμε στην πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, με συμβάσεις έργου στον Αθλητισμό - Πολιτισμό, στην καθαριότητα των σχολείων, παλαιότερα και στην καθαριότητα του δήμου και του πρασίνου. Φτάσαμε στα stage, τις ΜΚΟ και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ των 430 ευρώ για πεντάμηνη οχτάωρη εργασία χωρίς άδεια.

Σήμερα στους  εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία που εργάζονται στο δήμο μας και στα νομικά του πρόσωπα επιχειρείται με την αξιολόγηση οι 30-50 (15%) να τεθούν σε κατάσταση νέας εργασιακής ομηρίας. Μάλιστα στην εφαρμοστική εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στο δήμαρχο να επιλέξει ποιες υπηρεσίες θα αποτελέσουν τη δεξαμενή αυτών των εργαζομένων.

Ας δούμε λίγο τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών δεν ξεπερνά τους 20 εργαζόμενους.  Η καθαριότητα τους 50 αν δεν κάνω λάθος. Οι κηπουροί τους 6. Η τεχνική υπηρεσία τους 10. Μπορεί δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή, επιλέγοντας μία ή και περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες για τη χαμηλή αξιολόγηση, ουσιαστικά να τις διαλύσει οδηγώντας τες στην ιδιωτικοποίηση.

Οι συνέπειες για τις κρίσιμες κοινωνικές δομές, όπως γίνεται αντιληπτό, θα είναι δραματικές. Η ανταποδοτικότητα που έχει γίνει πια κοινή πρακτική θα διευρυνθεί, το κόστος των υπηρεσιών θα αυξηθεί και η ποιότητά τους θα υποβαθμισθεί.

Ουσιαστικά, οι δημότες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα κέρδη και τις επενδύσεις των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, με νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση απορρίπτουμε το νομοθετικό πλαίσιο της “αξιολόγησης”, απορρίπτουμε την “ανθρωποφαγία” που θέλουν να επιβάλουν μεταξύ των εργαζομένων.

Ζητάμε από το δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν ΤΩΡΑ  ότι δεν θα υπογράψουν τη απόφαση που απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση.

Πάνω από όλα ζητάμε από τους δημότες μας  τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για να παραμείνουν οι κρίσιμες κοινωνικές δομές του δήμου μας δημόσιες.

Απορρίπτουμε το νομοθετικό
πλαίσιο της "αξιολόγησης", απορρίπτουμε την
"ανθρωποφαγία" που θέλουν να επιβάλλουν, μεταξύ των εργαζομένων και με
μαζικές, συλλογικές διαδικασίες απαιτούμε:

-
να καταργηθεί ο νόμος 4250/14

-
να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που
επιβάλλει ο ν. 4250/14

-
να μην δεχτεί κανένας προϊστάμενος να
συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, στη βαθμολογία με ποσόστωση, που οδηγεί σε
απολύσεις εργαζόμενων

-
να μην συμμετέχει κανένας εργαζόμενος σε
αυτοαξιολόγηση

-
να μην γίνει καμιά απόλυση, καμιά
διαθεσιμότητα

 Ζητάμε, με την ψήφο τους να καταδικάσουν , να μαυρίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παντού και στους δήμους και στις περιφέρειες και στην Ευρωβουλή, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ ανεξαρτήτως αν φέρονται ως δεξιά, σοσιαλδημοκρατικά ή δήθεν αριστερά.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ