18.3.2021 15:29

Σύμφωνο μετανάστευσης: Εναρμονισμένη "κοινή" πολιτική εξωτερικών συνόρων ή ταφόπλακα της εθνικής κυριαρχίας των νησιών

Τι κοινό έχει η Χίος με το νησί Ναούρου και τη νήσο Ελις;

Τι θα γίνει όταν τελειώσει ο «μήνας του μέλιτος»;

Η επιθετική φύλαξη των συνόρων και η μεταφορά στην ενδοχώρα κάποιων προσφύγων έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εφάμιλλη του «μήνα του μέλιτος» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που τα τελευταία χρόνια πλήττονται σφοδρά από το μεταναστευτικό.

Στη Χίο από 4.000 περίπου αιτούντες διεθνή προστασία και αναγνωρισμένους πρόσφυγες τον Ιούνιο έχουμε αυτή τη στιγμή 1.500περίπου διαμένοντες εντός του ΚΥΤ. Αντικατοπτρίζει όμως αυτή η εικόνα την πραγματικότητα και κυρίως το μέλλον;;

Όποιος νομίζει ότι αυτό θα είναι το μέλλον (1.500 το μέγιστο με μηδενικές ροές) είναι τουλάχιστον αφελής. Αν είναι και τοπικός άρχοντας και ασκων πολιτική εξουσία τότε εκτός από αφελής είναι και επικίνδυνος. Το μέλλον προδιαγράφεται μπρος στα μάτια μας και εμείς εθελοτυφλουμε.Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και οι θηριώδεις δομές αντικατοπτρίζουν τα σχέδια της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για τα νησιά μας. Και οι τοπικοί μας άρχοντες είναι είτε συνυπεύθυνοι γνωρίζοντας τα σχέδια τους είτε αφελείς που δεν τα αντιλαμβάνονται. Και τα δυο καταστρέφουν το νησί μας.

Δε χρειάζεται να είσαι πολιτική ιδιοφυΐα για να καταλάβεις ότι η Ε.Ε. δε σπαταλα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει μια θηριώδης δομή για να φιλοξενήσει 1.500 άτομα.

Ταυτόχρονα αν βλέπεις ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλουν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης σύμφωνα με το οποίο τα νέα ΚΥΤ στα νησιά θα είναι τα μόνα μέρη που θα διαμένουν οι πρόσφυγες-μετανάστες μέχρι να εξεταστεί το άσυλο τους, πρέπει να προβληματιστείς.

Και τίθεται το ερώτημα αν πρόκειται για μια εναρμονισμένη "κοινή" πολιτική εξωτερικών συνόρων ή ταφόπλακα για την εθνική κυριαρχία των νησιών μας?

Ποιος μας εγγυάται την επομένη ότι η γείτονα χώρα δεν θα εργαλειοποιήσει για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό προκειμένου να γκριζάρει νέες ζώνες?

Μας αρκεί μια Ε.Ε. που η αλληλεγγύη της εξαντλείται στην παροχή συμβουλών και βοήθειας στη διαδικασία ασύλου, στην κατασκευή δομών και σε χρηματοδοτήσεις για να συντηρούμε μαύρες τρύπες?

Μας φθάνει που μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα αυτοκτονήσουμε με πιστόλι, μαχαίρι ή σχοινί?

Μας είναι αρκετό να αποτελούμε τον φτωχό συγγενή μιας Ε.Ε. που μας θέλει αποθήκη ψυχών?

Εντός ολίγου (ενδεχομένως?) επανέρχονται οι ροές αλλά αυτή τη φορά χωρίς δυνατότητα μετεγκατάστασης ή εξέτασης του ασύλου τους σε άλλη χώρα ή έστω σε άλλο μέρος αλλά αποκλειστικά στα σύνορα!

Συμπερασματικά δηλαδή ο «μήνας του μέλιτος» θα τελειώσει σύντομα.. Και τότε η Χίος θα αποτελεί μια υπέροχη φυλακή «πρότυπο» στην οποία θα είμαστε όλοι φυλακισμένοι. Τουλάχιστον θα είναι ελληνικό έδαφος σωστά;; Και όμως πιθανόν όχι.. Θα είναι ένα μικτό καθεστώς καθώς σύμφωνα με το  νέο σύμφωνο μετανάστευσης αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται όχι εντός της Ε.Ε. αλλά στα σύνορα και μόνο όταν γίνεται δεκτό το αίτημα τους θα γίνονται δεκτοί στο έδαφος της Ε.Ε.. Άρα τα ΚΥΤ πάνω στα νησιά μάλλον δεν θα είναι σε έδαφος της ΕΕ..

Όσες σημαίες και να βάλουν στα προφίλ τους οι άρχοντες, αληθινός πατριώτης είναι αυτός που ενημερώνει για τους πιθανούς κινδύνους για τη χώρα και την προστατεύει από αυτούς. Όσοι κάθονται άπραγοι σήμερα με τη δικαιολογία πως τάχα «δεν έχουμε άλλη λύση» φέρνουν την καταστροφή για τα νησιά μας,τα οποία αύριο θα είναι φυλακέςαιτούντων άσυλο, αποθήκες βασανισμένων ψυχών και πιθανώς γκρίζες ζώνες..

Νησιά Ναούρου, νήσος Έλις και πλέον εμείς…


*Ναούρου: νησιωτικη χώρα πλησίον της Αυστραλίας: η Αυστραλία έδινε χρήματα στους ντόπιους για να μένουν εκεί οι πρόσφυγες (θυμίζει τίποτα;)

*Νήσος Ελις: νησί στην είσοδο των ΗΠΑ, όπου παρέμεναν οι μετανάστες μέχρι να πάρουν χαρτιά και να βεβαιωθούν ότι δεν είχαν κάποια αρρώστια.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ