13.6.2019 14:50

Συμφωνία αρχής, πάνω από το τραπέζι

Η εκλογική διαδικασία έφθασε στο τέλος της. Οι πολίτες της Χίου αποφάσισαν για το ποιος επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει από τη θέση του Δημάρχου καθώς και για το ποια θα πρέπει να είναι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής τις είχαν κατά νου οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πριν τη συγκρότηση των συνδυασμών τους. Για να ανταποκριθούν σ’ αυτές ζήσαμε την πιο ήπια προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών. Όλοι προσέβλεπαν στις βοήθειες του β’ γύρου αλλά και στις υποχρεωτικές μετεκλογικές συμμαχίες.

 Ποιοι όμως θα είναι αυτοί που θα συγκροτήσουν τη νέα δημοτική πλειοψηφία;

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά, έχοντας πια … χωνέψει την ετυμηγορία των συνδημοτών μας τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

12 και 10 ίσον 22. 12 και 9 ίσον 21. 12 και 6 ίσον 18 απομένουν άλλοι 3-4 «αδέσποτοι». Πότε θα κάνει τις κινήσεις του ο νέος δήμαρχος; Θα περιμένει ή όχι την πιθανή κυβερνητική αλλαγή να … γλυκάνει τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής στη συγκρότηση των νέων δημοτικών αρχών; Ποια αξιώματα θα παραχωρήσει ως δέλεαρ για τη συνεργασία;

Θα ικανοποιούν τους «δημοτικούς εταίρους»; Θα τολμήσουν Τριαντάφυλλος ή Βουρνούς τη συνεργασία;

Τα ερωτηματικά ένας σωρός. Λείπει όμως το ουσιώδες. Στη βάση ποιών προγραμματικών συγκλίσεων θα διαμορφωθεί το νέο δημοτικό περιβάλλον; Η νέα δημοτική εξουσία δεν πρέπει να αποτελέσει απλό άθροισμα εκλεγμένων συμβούλων. Μια νέα σελίδα στα δημοτικά μας ζητήματα θα ωθούσε τον νέο δήμαρχο Χίου να καλέσει το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και να εξετάσουν έγκαιρα που συγκλίνουν οι προγραμματικές τους θέσεις. Μέσα από την προεκλογική διαδικασία διατυπώθηκαν θέσεις από όλους τους συνδυασμούς. Η απλή αναλογική επιτάσσει συνεργασία και διάλογο πάνω στα προγραμματικά σχέδια των επιμέρους συνδυασμών που εκπροσωπούν τον λαό της Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια τέτοια καθαρή πρωτοβουλία, ενώπιον των πολιτών, θα διαλύσει τη διάχυτη στην κοινωνία μας εντύπωση ότι η συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση έχει ως αποκλειστική της κατάληξη τη διανομή ρόλων εξουσίας, αμειβόμενων θέσεων ή τίτλων κοινωνικής τιμής για όσους την κατέχουν.

Η Χίος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι δυο δεκαετιών. Η συζήτηση μεταξύ των νέων στάζει καθημερινά απαισιοδοξία και αμφιβολία για τη σύνδεση του δικού τους μέλλοντος με τον τόπο. Είναι η ενδεδειγμένη στιγμή να πείσουμε την κοινωνία μας ότι συζητάμε πια στη βάση διαφορετικών αξιών. Της σύνθεσης κι όχι της ισχυρογνωμοσύνης. Του σχεδιασμού κι όχι της καρέκλας. Της στρατηγικής κι όχι του άρπα – κόλα. Χτίζοντας πάνω σε όλα αυτά που μας ενώνουν, συνθέτοντας πάνω στα σημεία που τα προγραμματικά πλάνα των συνδυασμών συγκλίνουν και πάντα αφουγκραζόμενοι τη φωνή των πολιτών προτάσσοντας τον διάλογο σε μια εποχή που τον έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει θέση η στείρα κριτική και ο αφορισμός των προτάσεων του νικητήριου συνδυασμού απλώς και μόνο επειδή έτυχε να βρεθούμε κάποιοι στη θέση του ηττημένου. Οφείλουμε να τιμήσουμε όσους μας στήριξαν και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της απλής αναλογικής, δίνοντας χώρο στη δημοκρατία και στην ελεύθερη έκφραση. Πάντα με γόνιμη κριτική, αξιολογική κρίση, θετική προδιάθεση και με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του νησιού μας.

Η προεκλογική περίοδος ανέδειξε ότι απέναντι στα προβλήματα του τόπου μικρές είναι οι παραταξιακές διαφορές. Ο νέος δήμαρχος κι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μπορούν να τις κάνουν να φαίνονται ασήμαντες μπρος στον κοινό σκοπό του οφέλους της Χίου. Μια πρωτοβουλία καθαρή, πάνω στο τραπέζι, με όρους που πρώτη θα χειροκροτήσει η νέα γενιά του νησιού. Μια πρωτοβουλία καθαρή, ενώπιον της οποίας κανένας από τους εκλεγμένους δεν θα έχει το δικαίωμα να θέσει προσωπική ατζέντα, θα τη σεβαστεί και θα την ακολουθήσει για το καλό του τόπου. Στο νέο δήμαρχο ανήκει η ευθύνη της πρωτοβουλίας.

Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ