18.10.2012 8:56

Στον απόηχο του συνεδρίου "Μαρία Τσάκος"

 
             Το συνέδριο διεξήγαν άνθρωποι  σοβαροί και ικανοί, προερχόμενοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας μας.  Ήταν άνθρωποι βαθείς γνώστες  των καταστροφών από πυρκαγιές και των μεθόδων από κατάστα-σης των ζημιών. Έγιναν προτάσεις αντηλλάγησαν γνώμες  και φθάσαμε στα συμπεράσματα και στους τρόπους  επούλωσης των πληγών.  Διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί όχι μόνο πολύ χρόνο αλλά και κόπο και χρήματα πολλά.  Ήρθε και ένας Ευρωπαίος ‘’Κουτόφραγγος’’ αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτα γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα επαναληφθούν  οι πυρκαγιές.
            Με λύπη σκέφτηκα ότι όλη αυτή η διάθεση τεράστιου χρόνου έργου και χρήματος θα είχε αποφευχθεί αν παίρναμαι μέτρα για την πρόληψη.  Με τύψεις σκέπτομαι τις ευθύνες τις δικές μου, των συμπολιτών μου και τις αυτοδιοίκησης γιατί ενώ θα έπρεπε να πάρουμε έγκαιρα τα προληπτικά μέτρα είχαμε απλώσει ξένοιαστοι το δέρμα μας στο δροσιστικό αεράκι μετά τους καύσωνες χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει άνεμος των 8 μποφόρ και να μας κάνει παρανάλωμα του πυρός.
             Εμείς αισιοδοξούμε ότι το ίδρυμα ‘’Μαρία Τσάκος’’ θα υλοποιήσει σε βάθος χρόνου τις αποφάσεις της διημερίδας για την  αντιμετώπιση της συμφοράς που έφεραν τα τρία κακά της μοίρας μας ο οχαδερφισμός, ο ζαμανφουτισμός και η ανευθυνότητα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι επειδή δεν χαρακτηρίζουν το ίδρυμα τα ανωτέρω κακά, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είμαστε όμως απαισιόδοξοι γιατί το κακό θα επαναληφθεί. Πυρκαγιές ανάλογης έκτασης είχα γίνει πριν δέκα περίπου χρόνια στο βόρειο τμήμα του νησιού είχαμε και παλαιότερα αλλά ξεχάστηκαν, το πάθημα δε μας έγινε μάθημα και ούτε αυτή τη φορά θα μας γίνει γιατί θα επικρατήσουν πάλι τα τρία κακά της μοίρας μας.
              Έχοντας υπ’ όψιν μας τα ανωτέρω προτείνουμε να στήσουμε στο κέντρο της πόλης ένα μνημείο, ένα ξόανο, ένα φρικτό τερατούργημα και πάνω του να γράψουμε τις λέξεις ‘’ζαμανφουτισμός, ωχαδερφισμός ανευθυνότητα. Να ορίσουμε μια ετήσια επέτειο κάθε άνοιξη, να πηγαίνουμε στο ξόανο, να κάνουμε μία τελετή, να το μπουγελώνουμε με σαπουνόνερα για να θυμόμαστε και να αποκηρύσσουμε τα κουσούρια μας. 
               Αν τα είχαμε αποβάλει τότε που έγιναν οι πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα τώρα τα χρήματα θα πήγαιναν στα θύματα της κρίσης που λιμοκτονούν, λιποθυμούν και αυτοκτονούν. Αν δεν τα αποβάλουμε τώρα, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα θρηνήσουμε πάλι νέες συμφορές

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ