8.5.2017 9:49

Στο νησί του … δεν βαριέσαι

Σε ποιο άλλο νησί θα σφραγίζονταν τμήμα της κεντρικής αγοράς του για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στους πρόποδες της καλοκαιρινής περιόδου και συνάμα θα μπλοκάρονταν βασική οδική του αρτηρία αδιαμαρτύρητα;

Άρχισε, λέει να γκρινιάζει ο εμπορικός κόσμος στη συμβολή της Απλωταριάς με Στεφ. Τσουρή και Καλαμπόκα για τον απαράδεκτα αργό χρόνο υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του οδοστρώματος. Σιγά τα ωά… Κάμποσες μεταξύ μας διαμαρτυρίες για την τιμή των όπλων, το πολύ να άκουσε τη γκρίνια τους και κανένας διερχόμενος δημοτικός σύμβουλος.

Σε έναν κόσμο με περγαμηνές σύγχρονου πολιτισμού έργα τέτοιας υφής γίνονται στο άψε – σβήσε χωρίς κανένας να το παίρνει μυρωδιά. Μεσάνυχτα και κάτι. Εδώ οι αρμόδιες για να καθορίσουν το διαγωνιστικό πλαίσιο υπηρεσίες, βλέπουν τη λειτουργία της αγοράς στη βάση του ωραρίου τους.

Πέφτεις έξω χρονικά στις προβλέψεις σχεδιασμού ενός τέτοιου έργου και σου προκύπτει κατακαλόκαιρο; Τοποθετείς όρους στην προκήρυξη τόσο ασφυκτικούς για τον ανάδοχο, που δεν διαταράσσουν τη λειτουργία της πόλης και της αγοράς της. Οι εργασίες θα διεξάγονται σε ώρες μη λειτουργίας της αγοράς. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου ορίζεται σε 10 ημέρες. Κάθε παράβαση των ανωτέρων όρων επισύρει τα ακόλουθα πρόστιμα.

Ποιος εργολάβος θα πήγαινε κοντά; Όποιος έχει τη δυνατότητα να προσλάβει όσο προσωπικό απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, με την τήρηση της ανάλογης εργατικής νομοθεσίας. Ζορίσου κύριε να δουλέψεις νύχτα και Κυριακή, αν χρειαστεί. Πλήρωσε υπερωρίες και διπλά μεροκάματα. Συνυπολόγισε τα στην προσφορά σου.

Προφανώς το έργο θα είχε μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις. Ένα διπλάσιο προϋπολογισμό. Θα ήταν όμως η απόδειξη ότι μάθαμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στο δημότη και κυρίως με τον καλώς εννοούμενο προστατευτισμό στην αγορά μας. Της τροφού του δημοτικού προϋπολογισμού.

Αυτές τις λεπτές αλλά δομικές αλλαγές στη δημοτική μηχανή δεν βλέπουμε και περνούν οι δημοτικές θητείες δίχως τίποτα να αλλάζει. Σαν τη δικτατορία της δημοτικής εξουσίας να μην μπορεί κανένας να την καταστείλει. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ