21.5.2014 20:55

Στη μνήμη του Ισίδωρου Κιολέογλου

Υποκύπτοντας στην κοινή ανθρώπινη μοίρα ο Ισίδωρος Κιολέογλου κατέλιπε τα επίγεια, σε μία ηλικία που του άφηνε ακόμα περιθώρια να συνεχίσει την προσφορά του στην κοινωνία.

     Ιδεολόγος και οραματιστής, έζησε απλά και ταπεινά, χωρίς να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες και τα προσόντα του για κατάληψη θέσεων, επίζηλη επαγγελματική ανέλιξη, ή πολιτική σταδιοδρομία, με δεδομένη μάλιστα την εξαφάνιση  του αδελφού του από τη δικτατορία και τη με υψηλά πολιτικά στελέχη στενή προσωπική του γνωριμία. ανώτερος δε χρημάτων έζησε λιτότατο και σχεδόν ασκητικό  βίο, μονίμως σε ένδεια και έως και το θάνατό του κυριολεκτικά σε πενία.

    Αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην ίδρυση και λειτουργία του «Ιωνικού Κέντρου», το οποίο για σειρά  ετών κατέστησε τη Χίο πνευματικό φάρο παγκόσμιας εμβέλειας και υψηλότατων προδιαγραφών. Επί πλέον δε με την αθρόα παρουσία καθηγητών, ερευνητών, σπουδαστών  και φιλομούσων εκ διαφόρων χωρών, προαγόταν όχι μόνον ο πνευματικός βίος της νήσου αλλά και η οικονομία της, κάτι που σήμερα επιδιώκεται εναγωνίως και πολυμερώς αλλά όχι πάντοτε στον επιθυμητό βαθμό επιτυχώς.

    Ατυχώς, η ως άνω κορυφαία προσπάθεια πολεμήθηκε από κάποιες ομάδες συστηματικά  και φανατικά με : την επιδίωξη  διακοπής κάθε κρατικής επιχορήγησης σε αυτό. επικριτικά σχόλια και διαδόσεις. συγκρότηση «λαϊκού δικαστηρίου» για το ΄Ιδρυμα και τον ιδρυτή του. συγκεντρώσεις έξω από αυτό -εν ώρα λειτουργίας του- στρατευμένων οπαδών με ντουντούκες, τραμπούκες και συνθήματα νεφελώδους ιδεολογικού προσανατολισμού, αλόγιστου λαϊκισμού και νεόκοπου  «μεσσιανισμού», στο κλίμα ακριβώς του οποίου είχε συντελεστεί ενωρίτερα και η «κατάληψη-άλωση» του Ομηρείου, ενέργεια που οι μεν «πορθητές» εξέλαβαν ως πράξη ιδεολογικού-κομματικού ηρωϊσμού, ενώ η πλειονότητα των πολιτών ως δείγμα αχαριστίας και πολιτικού αμοραλισμού.

    Ο Ισίδωρος Κιολέογλου αναπαύεται εν ειρήνη στην προσφιλή γενέθλια γη του, με τη βεβαιότητα ότι η  αδέκαστη Τοπική μας Ιστορία θα αποτιμήσει επάξια το έργο που κατέστησε ο ίδιος ως την κατ’ εξοχήν αποστολή του.                                                                                                                     

Υ.Γ. Με αφορμή πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του κ. Ζυμαράκη, διευκρινίζουμε ότι «μάρτυς υπερασπίσεως» του Κιολέογλου στο «λαοδικείο» του Ομηρείου  υπήρξε -υπό τους  μυκτηρισμούς,

εννοείται, του ακροατηρίου- και ο γράφων.           .
.

 

  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ