30.3.2020 15:38

Στηρίζοντας το ΕΣΥ στηρίζουμε τη ζωή και την υγεία μας

Τα πλέον πολύτιμα αγαθά του ανθρώπου είναι η ζωή και η υγεία του. Αυτά ακριβώς επιδιώκει να προστατεύσει κάθε Σύστημα Υγείας-άρα και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), συνεπικουρούμενο από τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά Νοσηλευτήρια.

   Όμως, ένα, κατ' ουσίαν χρεοκοπημένο, επί δέκα χρόνια, Κράτος όπως η Πατρίδα μας, είναι φυσικό να έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα σε όλα τα, καίριας σημασίας, Συστήματά του (ασφάλειας, υγείας, παιδείας, πρόνοιας, ασφάλισης, δημόσιας διοίκησης, δικαιοσύνης).

  Αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη λειτουργία και τα προβλήματα των Νοσοκομείων που ευρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η κατάσταση σ' αυτά είναι πολύ επιβαρυμένη λόγω της παρουσίας στα νησιά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προστρέχουν καθημερινά (κατά μόνας ή ομαδικά) προς εξέταση και νοσηλεία.

   Το σκηνικό, ήλθε πρόσφατα να χειροτερεύσει η πανδημία του κορωνοϊού με τις πρόσθετες και επείγουσες ανάγκες που δημιουργεί. Ανάγκες σε κτιριακές υποδομές, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κλίνες, σε ΜΕΘ, σε εξοπλισμό αλλά και αναλώσιμα υλικά.

   Τις, ανά την επικράτεια, πρόσθετες και σημαντικές αυτές ανάγκες, είναι αδύνατον να καλύψει μόνο του το Κράτος, όταν, την ίδια ώρα, πρέπει να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και να κρατήσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο τέτοιο που να εγγυάται την Εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Όμως, κατά τη ρήση του Δημοσθένη, “Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων”, ήτοι, στην καθομιλουμένη, “χρειάζονται χρήματα και, χωρίς αυτά, τίποτα από όσα είναι αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει”.

   Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι ευχάριστο και παρήγορο ότι, Πανελλαδικά, αλλά και εδώ στη Χίο, ιδιώτες, Φορείς και Επιχειρήσεις άρχισαν να στηρίζουν, με δωρεές τους, το ΕΣΥ.

  Τοπικά,  την έμπρακτη στήριξη, ξεκίνησε πρόσφατα ο Μητροπολίτης μας, με χρηματική εισφορά του οποίου, καθώς και άλλη ανώνυμου συμπατριώτη που ακολούθησε, το Νοσοκομείο μας θα αποκτήσει, πολύ σύντομα, δεύτερο θάλαμο αρνητικής πίεσης τεσσάρων (4) κλινών, οι οποίες, με τις δύο (2) υπάρχουσες, θα μπορέσουν να καλύψουν επαρκώς ανάγκες που ίσως προκύψουν από την επιδημία του κορωνοϊού (Ευχόμαστε βέβαια να μη χρειασθούν).

   Όπως διαβάσαμε στα Χιακά Μ.Μ.Ε., στον ωραίο αυτόν “χορό δωρεών” ήδη προστέθηκαν το Επιμελητήριό μας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου κ. Ευστάθιος Μερκούρης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου.

   Ευχαριστώντας και επαινώντας τους, έως σήμερα, δωρητές και όσους ακολουθήσουν, ας μου επιτραπεί να σταθώ λίγο περισσότερο στις περιπτώσεις των δωρεών των συνταξιούχων ναυτικών του Βροντάδου και του Συλλόγου καρκινοπαθών Χίου.

  Οι πρώτοι, έχοντας βιώσει, ως εν ενεργεία ναυτικοί, άπειρες φορές, τα φοβερά συναισθήματα που προκαλεί η απειλή κατά της υγείας και ζωής του ανθρώπου και μάλιστα μόνοι και (ιατρικά) αβοήθητοι καταμεσίς πελάγου, έχοντας κάνει, πολλοί απ' αυτούς, κατ' ανάγκη και καθ' υποχρέωση, καθήκοντα γιατρού και νοσηλευτή συναδέλφων τους, μπορούν σήμερα, καλύτερα από όλους μας, να εκτιμήσουν  τις ηρωικές προσπάθειες που, νυχθημερόν, καταβάλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό υπέρ της υγείας μας αλλά και για να σώσουν ζωές.

   Οι καρκινοπαθείς, γυναίκες και άνδρες, έχοντας βρεθεί στα “μαύρα αλώνια” όπου αναμετράται συνεχώς ο θάνατος με τη ζωή και την υγεία μας, έχοντας ιδίαν αντίληψη και πείρα του καθημερινού ψυχοφθόρου αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κατά του καρκίνου (και γενικά κατά όλων των ασθενειών), επίσης μπορούν να αντιληφθούν πόσο μεγάλη είναι, ειδικά σήμερα, η ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο, ΗΘΙΚΑ και υλικά, το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του.

   Τονίζω το “ΗΘΙΚΑ” μιας και μόνο ως ηθική και συμβολική στήριξη προς τα Νοσοκομεία μας μπορεί να εκληφθεί (και είναι) η δωρεά λίγων χιλιάδων ευρώ από ιδιώτες ή Φορείς.

   Αντίθετα, τόσο σήμερα όσο και διαχρονικά, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ περιεχόμενο, πέρα της ηθικής τους διάστασης, έχουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ευκατάστατων Ελλήνων ή ιδρυμάτων (π.χ. Ιδρύματα ΩΝΑΣΗ,ΝΙΑΡΧΟΥ και άλλων), με τις οποίες κτίσθηκαν Νοσηλευτικά ιδρύματα (κτίζονται και σήμερα), αγοράζεται πολύτιμος και πανάκριβος εξοπλισμός καθώς και αναλώσιμα υλικά όπως π.χ. Ειδικές στολές, μάσκες, αναπνευστήρες κ.λ.π.

  Το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, πέρα της Κρατικής στήριξης, ευτύχησε να έχει τύχει στο παρελθόν παρόμοιων σημαντικών δωρεών ευκατάστατων Χίων, κυρίως πλοιοκτητών, χάρη στις οποίες καθώς και στο άξιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, όλοι εμείς οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού μας (αλλά και γειτονικών νησιών), τυγχάνουμε περίθαλψης που, από αρκετούς (εντός και εκτός Χίου), αξιολογείται ως πολύ ικανοποιητική έως άριστη.

  Ελπίζουμε ότι και στο εξής, η μεν Πολιτεία θα φροντίσει να καλύψει τα κενά που καταγράφονται σε αριθμό και ειδικότητες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι δε ευκατάστατοι Χίοι, θα συνδράμουν ξανά ώστε να καλυφθούν άλλες ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται. Όσο για μας, τους απλούς πολίτες, ένα μόνο μένει να πράξουμε ως ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ειδικά τούτη την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε:

-Να εκπληρώνουμε ΟΛΟΙ,ΠΡΟΘΥΜΑ, στο ΑΚΕΡΑΙΟ και ΕΓΚΑΙΡΑ τις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μας προς το Κράτος έχοντας πάντα κατά νου τη σοφή ρήση του Δημοσθένη “Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων”.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ