14.3.2018 19:20

Στη μπάντα, στη μπάντα, έρχεται ο … Λοσάντα

Στα αυτιά των ένδοξων Ολυμπιακών παλαιότερων εποχών ηχεί ακόμα το «στη μπάντα, στη μπάντα, έρχεται ο Λοσάντα…».

Λοσάντα ως επιχειρηματική οντότητα στη Χίο έχουμε χρόνους να δούμε και μάλλον εμείς δεν θα τον προφτάσουμε. Ο οδοστρωτήρας που μπορεί να αλλάξει το βιορυθμό της οικονομίας μας, επομένως συνολικά της ζωής μας, είναι η οριστική αντίληψη ότι το νησί έχει μερίδιο στην απέραντη τουριστική πίτα. Την ώρα που η υπόλοιπη νησιωτική χώρα είναι … πίτα από επισκέπτες, δηλωμένο ή άδηλο χρήμα, θέσεις εργασίας και αυτοεκτίμηση για τον τόπο της, οι μίζεροι συγγενείς κάναμε χρόνους να συνειδητοποιήσουμε ότι το συνάλλαγμα του ναυτικού φυλλαδίου και το κούκουδο της μαστίχας δεν αρκούν να συντηρήσουν την πολυέξοδη ζωή μας. Χρειάζονται κι άλλες πηγές εισοδήματος.

Αύριο, με την πιο θεσμική μορφή του, το Επιμελητήριο, ο οικονομικός ιστός του νομού φέρνει προς δημόσια διαβούλευση το αγκάθι του τουρισμού. Προσωπικές συζητήσεις με στελέχη της νέας διοίκησης αλλά πρωτίστως η απόφαση να κληθεί στα μέρη μας ο πρόεδρος του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Μολύβου, πείθουν ότι η αγορά προσανατολίζεται πιο σοβαρά από πριν να αναμετρηθεί με τον κακό μας τουριστικό εαυτό. Να αναγνωρίσει ότι τον τουρισμό τον κάνουν ιδιώτες, στις μέρες μας πια τον σχεδιάζουν κιόλας, και σε κάθε περίπτωση είναι ο κινητήριος μοχλός κάθε ενέργειας προώθησης του.

Το παράδειγμα της δουλειάς που συντελείται από την Ένωση Ξενοδόχων, μια δομή χωρίς υπάλληλο, είναι ενδεικτικό. Έφεραν δυο μέρες τουριστικούς πράκτορες από τη Βόρεια Ελλάδα και διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαθέσιμη αγορά, φτάνει να της απλώσουμε το χέρι.

Τώρα που φτάσαμε στο σημείο, μετά κόπων και βασάνων, να αντιληφθούμε το αυτονόητο, ότι ο τουρισμός είναι αποκλειστική έγνοια του ιδιώτη, μήπως να σπρώξουμε και στο επόμενο βήμα; Να κάνουν στην μπάντα οι αιρετοί και οι παρατρεχάμενοι τους κι η μόνη τους ευθύνη να είναι η στήριξη των πρωτοβουλιών των ιδιωτών; Αφού ο … Λοσάντα εμφανίστηκε στο γήπεδο…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ