20.7.2012 15:20

Σπάταλη αυτοδιοίκηση και υπηρεσίες δυνάστες

 
 Αν η φιλοσοφία πως όποιος κάνει πολλά έργα κάνει και λάθη έχει θεωρητική και πρακτική βάση γενικότερα, στην τοπική μας καθημερινότητα δεν έχει καμιά ισχύ. Αντίθετα αποδεικνύεται περίτρανα με αυτά που συμβαίνουν και αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πως όποιος δεν έχει όραμα και ιδέες, ότι κάνει γίνεται λάθος που το πληρώνει ο φορολογούμενος Πολίτης.
 Θα αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα που λιγότερο η περισσότερο όλοι βιώνουμε σ αυτό τον τόπο και έχει σχέση με τους αυτοδιοικητικούς μας και την λειτουργία και συμπεριφορά των Δημόσιων υπηρεσιών. Στο πρώτο ισχύει το Ισσοκρατειο «το της Πόλεως ήθος ομοιουται τοις Άρχουσι», αφού εμείς επιλέγουμε τους Άρχοντες μας. Στο δεύτερο υπάρχει άμεση συνάφεια με το πρώτο και αφορά υψηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας και τον «αξιοκρατικό» τρόπο επιλογής και τοποθέτησης.
 - Προγραμματισμός. Όλα τα έργα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας από τον Δήμο, υλοποιούνται η προεκλογικά για την συνειδησιακή ηρεμία των « πελατών» η το καλοκαίρι για την δημιουργία αίσθησης των τουριστών, ξένων και ντόπιων, ότι βρίσκονται σε αναπτυγμένη Χώρα και Τόπο. (  οι κουτόφραγκοι τα μπαλώματα δεν τα γνωρίζουν επειδή είναι υποανάπτυκτοι).
 - Σπατάλη. Αν θυμάμαι καλά στον εσωτερικό δρόμο του Κάμπου, ( χριστός μέχρι γηροκομείο) έγινε αντικατάσταση του οδοστρώματος πριν από περίπου τρία χρόνια με κόστος για τον φορολογούμενο Πολίτη. Ένα χρόνο μετά κάποια υπηρεσία τον έσκαψε για να περάσει καινούργιο δίκτυο. Τώρα άλλη υπηρεσία τον ξηλώνει για να περάσει άλλο δίκτυο. Αλήθεια αυτό είναι προγραμματισμός, συντονισμός υπηρεσιών και σεβασμός στον φορολογούμενο?
 - Παρανομία. Πολύ συχνά παραλαμβάνουμε ατομικές ειδοποιήσεις από τον Δήμο για πληρωμή παραβάσεων Κ.Ο.Κ, (συνήθως παρκάρισμα) μετά από τρία, τέσσερα χρόνια, χωρίς καν να επισυνάπτεται το πρωτότυπο της κλήσης μήπως και θυμηθούμε αν πράγματι συνέβη τέτοια παράβαση και αφού πλέον έχει βεβαιωθεί, μετά το πελατειακό ξεκαθάρισμα. Ποιος Νόμος αλήθεια ( εκτός του Δημαρχιακού – πελατειακού) αναφέρει πως μια παράβαση τακτοποιείται και ολοκληρώνεται μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, χωρίς να υπάρχει νομική προσφυγή, ενώ πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερα εντός εξαμήνου.
 - Ταχύτητα ενεργειών. Αν απευθυνθούμε σε οποιαδήποτε υπηρεσία για κάποια δράση που χρειάζεται την προηγούμενη έγκριση της, απάντηση δεν έρχεται αν δεν ενοχλήσουμε και δεν περάσουν μερικοί μήνες η και χρόνια ( υπάρχουν εξαιρέσεις πάντα). Αν πρόκειται για επιβολή προστίμου, μέσα σε τέσσερις – πέντε ημέρες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 - Αναπτυξιακή δράση. Δυο χρόνια τώρα ακούμε για το αρδευτικό δύκτιο στο φράγμα του Κατράρη ( το φράγμα έχει ολοκληρωθεί και είναι γεμάτο με άριστης ποιότητας νερό) ένα έργο που στοίχισε πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Το νερό παραμένει στο φράγμα και στερεύει ο υδροφόρος ορίζοντας από τις γεωτρήσεις. Το λιμάνι των Μεστών ολοκληρώθηκε ως προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθεί ως δυτική πύλη εισόδου ( μάλλον για τα ψαροκάικα). Γνωρίζει ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , ότι η επέκταση του σχεδίου πόλεως αποτελεί αφετηρία αναπτυξιακών δράσεων και αν το γνωρίζουν γιατί δεν προχωρά. Δεν μιλώ για δημιουργικό οραματισμό, ( είναι σαν να ψάχνουμε ραπανάκια στον βόρειο πόλο) αναφέρομαι σε δράσεις που φωνάζουν και είναι έτοιμες με αποφάσεις να δώσουν άμεσα αποτελέσματα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
 Διερωτώμαι αλήθεια, ο συντονισμός, η εξυπηρέτηση, ο σεβασμός στον φορολογούμενο Πολίτη, η ταχύτητα και η ευελιξία είναι άγνωστες και κενού περιεχομένου λέξεις για τους Αυτοδιοικητικούς και τις Δημόσιες υπηρεσίες;
 Η κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος, είναι ενέργεια χωρίς συνέπειες για τους δράστες;
 Η λειτουργία και η ευαισθησία των υπηρεσιών, στόχο έχει το σπάσιμο των νεύρων και την τιμωρία των Πολιτών;
 Την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους επενδυτές, τους μικρομεσαίους και τους εμπόρους, τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές πρέπει να τους βουλιάξουμε στα βαθειά νερά του Αιγαίου για να εξαφανισθούν;
 Με όλα αυτά που αντιλαμβάνομαι και προβληματίζομαι για την Χίο μας, θέτω ευθέως και εκφράζω εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μου για μια απάντηση, την εξής ερώτηση.
 Στον Τόπο μας, σε Αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν βρέθηκε ένας δεύτερος με όραμα, με ιδέες, με αγάπη και σεβασμό για την γενέτειρα? Αυτό γιατί παρατηρώ , πως 10 χρόνια μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του Γιώργου Καλουτά, ακόμα το όραμα και τις ιδέες του υλοποιούμε. Μήπως γι αυτό έφυγε, αφού η Χίος μας ήταν πολύ μικρή για τα μεγάλα δικά του όνειρα;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ