7.6.2017 16:48

«Σώζοντας την Ελπίδα…»

Όταν ο, φίλος εκδότης, Γιάννης Παληός με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε προς διάθεσή μου ένα νέο βιβλίο των εκδόσεών του, αμέσως χάρηκα. Χάρηκα γιατί κάθε έκδοση του καλλιτεχνικού τυπογραφείου-εκδοτικού Οίκου <<Άλφα Πι>> είναι –όπως και άλλες φορές έχω πει και γράψει– ένα κομψοτέχνημα από μυαλό, πνεύμα, χαρτί και μελάνι, αρμονικά συνυφασμένα μεταξύ τους.

                Η χαρά μου έγινε ακόμη πιο μεγάλη όταν, επισκεπτόμενος τον Γιάννη στο τυπογραφείο του, στο Κοντάρι, είδα ότι, η νέα αυτή έκδοση, αφορά ένα λαμπρό πόνημα της χαριτωμένης κόρης του, Αρετής.

                Η Αρετή συνέγραψε ένα παραμύθι-μιθιστορηματικό δοκίμιο, μεστό νοημάτων, με τον τίτλο <<Σώζοντας την ελπίδα…>>.

                Με την εφηβική της αύρα, τον καθάριο λόγο και τη δροσιά της πάναγνης σκέψης της, κατόρθωσε να μεταδώσει <<ρήματα ζωής>> που διδάσκουν ανθρωπιά και αγάπη, που μεταδίδουν ελπίδα και χαρά, που στηλιτεύουν και δαμάζουν τον πόνο και τη δυστυχία, που προβάλλουν την συνύπαρξη της πίστης, της χαράς και της ελπίδας, ως Ευτυχία.

                Ειλικρινά, το κείμενο της Αρετής με συγκίνησε. Απέδειξε ότι έχει μια ευαίσθητη καρδιά, ζυμωμένη με ιδεώδη πανανθρώπινα, ιερά και αιώνια. Απέδειξε ότι η ίδια η σκέψη και η ζωή της έχει χαριτωθεί από την –ομώνυμή της– αρετή και την έχει οδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια, μέσα σε έναν σύγχρονο –επικίνδυνο και παραπαίοντα– κόσμο που αναζητά τη σωτηρία.

                Το πόνημα περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο και γραπτό λόγο που ξεκουράζει, μια ιστορία, με ένα περιστέρι (ελπίδα) και μια γάτα (αρετή), όπου –μέσα από γεγονότα και στοιχεία– έχει ως καταληκτικό συμπέρασμα ότι, η συνεργασία της ελπίδας με την αρετή φέρνουν την πίστη και την αγάπη, οδηγώντας στην χαρά και εν τέλει την ευτυχία.

                Ο λόγος της Αρετής Παληού διδάσκει ήθος, ευγένεια, τρόπο ζωής. Ο λόγος της Αρετής μεταλαμπαδεύει μηνύματα και στοχασμούς που, μόνο σε έναν ώριμο, καλλιεργημένο, βαθιά πνευματικό άνθρωπο, θα μπορούσαμε να βρούμε.

                Απόδειξη δε τούτου είναι ότι, η βαθιά καλλιέργεια του πνεύματος είναι συνώνυμη της αγνότητας και του  φρέσκου, ενίοτε νεανικού, λόγου.

                Το έργο, που αφιερώνεται <<σε όσους δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και να προσμένουν ένα καλύτερο αύριο>>, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου εις μνήμην του Χιώτη ποιητή Κώστα Χαλλιορή.

                Την έκδοση προλογίζει η Δ/ντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Χίου κα Ροδόκλεια Μούνδουλα, Καθηγήτρια της νεανίδος συγγραφέως.

                Ο τόμος φέρει πλούσια εικονογράφηση από τον Sayed Nabiullah Rahmatzada , ενώ μεταφράστηκε ολόκληρος στα Αγγλικά από την Μέλη Βυζανιάρη- Τσακού.

                Η ηλεκτρονική σελιδοποίηση και η επιμέλεια του Εξώφυλλου έγινε από την Μόνικα Κοβαρία, η εκτύπωση από τον Γιάννη Παληό και η βιβλιοδεσία από την <<Αρβανιτίδης Α.Β.Ε.Ε.>>.

                Τον φίλο, εκδότη Γιάννη Παληό ευχαριστώ θερμά για την επίδοση του νέου αυτού τόμου των εκδόσεών του, ευχόμενος να καμαρώνει πάντοτε την φερέλπιδα θυγατέρα του, Αρετή. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, θα του χαρίσει μελλοντικά πολλές χαρές και πνευματικές δημιουργίες-επιτυχίες, υπό το πρίσμα της ελπίδας που θα σώσει τον άνθρωπο από τον πόνο.

                Όπως και η ίδια η Αρετή διατρανώνει στο κείμενό της <<Η ελπίδα δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Θα φωτίσει την ψυχή του με όνειρα και δύναμη. Η ελπίδα θα σώσει τον άνθρωπο. Και ο άνθρωπος θα σώσει την ελπίδα>>.

                Να είσαι καλά, Αρετή, και να ελπίζεις πάντοτε στη ζωή σου ! –

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ