16.6.2020 9:47

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα Νο. 16

Δημοτικά και άλλα τινά...!!!

* Επανακάμπτουμε, φίλοι μου, σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα. Θα φροντίσουμε τούτο να γίνεται, αν όχι κάθε 20ημερο, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα –αλλά και εμβόλιμα, εάν κάτι ουσιαστικό και σημαντικό προκύπτει – αφυπνίζοντας συνειδήσεις και προτρέποντας σε δημιουργία θετικής ή αλλαγή εσφαλμένης πλεύσης. 

* Με χαρά είδαμε ότι, περατώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ΄΄Συνεργείο΄΄ στα Καρδάμυλα. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο της προηγούμενης δημοτικής  Αρχής, που είχε ξεκινήσει πριν από 15 μήνες  περίπου (όπως και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον Κοφινά) και παραδόθηκε σήμερα στους μικρούς ωφελούμενούς του !

* Κάποιοι ΄΄διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο΄΄ στη μικρή μας κοινωνία. Βέβαια, η βλακεία και η ηλιθιότητα είναι ανίκητη. Γι΄ αυτό, είτε πρέπει να στηλιτεύεις, είτε πρέπει να σιωπάς, όταν ο ακούων είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως…  Επιχαίρουν οι ανωτέρω, επειδή –λέει– η δημοτική Αρχή εκτελεί έργα ασφαλτόστρωσης στο κέντρο της πόλης εν ημέρα Κυριακής και δεν δυσχεραίνεται η κυκλοφορία, επισημαίνοντας ότι η νέα δημοτική Αρχή <<θα αλλάξει την πόλη>> με τέτοιες κινήσεις…!!! Μα, αγαπητοί μου, αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Εδώ και 4-5 χρόνια θυμάμαι ότι, πάντοτε, στο κέντρο της πόλης, οι ασφαλτοστρώσεις γίνονταν Κυριακή, εκτός εάν υπήρχε κάτι εξαιρετικά επείγον. Πού είδατε την αλλαγή ή την πρωτοτυπία; Ας επιδείξει έργο ο Δήμος και ας μην προσπαθούν κάποιοι να βαφτίσουν έργο την παροχή των καθημερινών (και εν πολλοίς τετριμμένων) δραστηριοτήτων. Φθάσαμε σε σημείο να αλλάζουν ένα πλακάκι πεζοδρομίου, να βάφουν μια διάβαση πεζών ή να κόβουν ένα κλαδί δέντρου και να το βαφτίζουν έργο…  <<Η (πολιτική) πενία, τέχνας κατεργάζεται>>…

* Επιχαίρουν και για κάτι ακόμη: Για το ότι, γνωστό ίδρυμα, θα χρηματοδοτήσει την τοποθέτηση λινάτσας στις εξωτερικές όψεις του δημοτικού κτιρίου του πάλαι ποτέ κινηματοθεάτρου <<Ρεξ>> στο λιμάνι και του κτιρίου της παλιάς ιχθυόσκαλας. Δηλαδή, φθάσαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια, όταν προηγούμενες δημοτικές αρχές (προ δεκαετίας και πλέον), είχαν τοποθετήσει λινάτσες (τέντες) με παραστάσεις από τη Χίο, για να κρύψουν την ασχήμια-εικόνα εγκατάλειψης των ίδιων κτιρίων. Να σημειώσουμε ότι, μελέτη αποκατάστασης του <<Ρεξ>> εκπονήθηκε επί δημοτικής Αρχής Μάρκου Μεννή, η οποία επικαιροποιήθηκε επί δημοτικής Αρχής Μανώλη Βουρνού. Επί της ίδιας δημοτικής Αρχής (Βουρνού) εντάχθηκε και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση αποκατάστασης του κτιρίου με ποσό προϋπολογισμού 2,5 εκατομμύρια Ευρώ.  Η τοποθέτηση τέντας (που, ασφαλώς, θα κοστίσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες Ευρώ) μαρτυρεί ότι, δεν πρόκειται άμεσα να εκτελεστεί κανένα έργο. Διαφορετικά, υπάρχει σεβασμός στη διάθεση χρημάτων (και αυτών που εξασφαλίζονται από ιδρύματα και ιδιώτες, όχι μόνο το δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση) και δεν διαθέτεις τόσα χρήματα για τέντες, εάν και εφόσον σκοπεύεις να εκτελέσεις ένα σοβαρό έργο αποκατάστασης μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια ! Στη σύντομη εκτέλεση του έργου πρέπει να επικεντρωθεί η δημοτική Αρχή, όχι στις τέντες που καλύπτουν την αδράνεια εν γένει !!!

* Συμπληρώθηκαν 10 μήνες της νέας δημοτικής Αρχής και οι φωτεινοί σηματοδότες (φανάρια) στον δρόμο παράκαμψης της πόλης (σε Μπέλα Βίστα, Λατόμι και Τάγμα Δεσπότη Λιβαδίων) δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Εάν περάσει και το καλοκαίρι, που έχουμε αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, καλή ψυχή… Πιστεύουμε, μέχρι τέλους της  … δημοτικής θητείας να λειτουργήσουν !!! Μιας δε ο λόγος για τον δρόμο αυτό, έχουμε κατ΄επανάληψη πει και γράψει ότι, τα μισά φωτιστικά σώματα (από την Παναγία Βοήθεια μέχρι τον Χριστό Λιβαδίων) δεν ανάβουν.  Αλλά, ΄΄στη Χίο βρέχει, στο Αιβαλί βροντά΄΄ … !

* Το έγραψα και άλλη φορά, το ξαναγράφω και τώρα. Η δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα την πορεία των έργων που παρέλαβε σε εξέλιξη από την προηγούμενη. Ποιες μελέτες έγιναν, ποια έργα δημοπρατήθηκαν, ποια ξεκίνησαν, σε ποιο στάδιο είναι, τι νέο έχουν κάνει. Δεν μπορεί κάθε 15 ημέρες να διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, για τη δημιουργία εντυπώσεων, ανακοινώσεις και δελτία Τύπου –εκατέρωθεν– που είναι για εσωτερική κατανάλωση και ουδέν προσφέρουν στην αναβάθμιση ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Διαβάσαμε διάφορα, πρώτα για το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη, πήγαν μετά να τα μαζέψουν. Έπειτα για την ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Τουρλωτή), τέλος για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και άλλων κτιρίων. Η δημοτική Αρχή επιχειρεί αποσπασματικά και δίχως προγραμματισμό και οργάνωση να παρουσιάσει κάποια πράγματα, θεωρώντας ότι <<για ότι πάει καλά το κάνει εκείνη, για ότι δεν πάει καλά φταίνε οι προηγούμενοι>>… Και μετά ζητά συνεργασίες από τους προηγούμενους !!! (αυτό θα το σχολιάσουμε στο επόμενο σημείωμά μας, ελλείψει χώρου!). Πάντως, είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία η αντίληψη ότι, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και οτιδήποτε πάρει μπρος ξεκινά είτε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου είτε δημόσιες αναφορές πολιτών (βλέπε π.χ. μπαβέδες οδού Ράλλη, κόμβος Νοσοκομείου, κ.α.). Δηλαδή, ΄΄επιμηθείς και όχι προμηθείς΄΄… !!!

* Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν και για τον θερινό σινεμά της ΔΗΚΕΧ. Επειδή επιδιώκω να είμαι πάντοτε δίκαιος προς όλους, αλλά και επειδή διετέλεσα Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της επί σειρά ετών και προ δεκαπενταετίας, θέλω να πω ότι, τουλάχιστον οι τελευταίες τέσσερις (4) δημοτικές Αρχές διαπραγματεύονταν, σε θεωρητικό επίπεδο, με ιδιώτες, προκειμένου να ενοικιαστεί ο θερινός κινηματογράφος. Όμως, πάντοτε με σεβασμό στον δημόσιο χαρακτήρα του και πάντοτε με σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή που θα πρέπει να υπάρχει με όσους τον αγαπούν και ιδιαίτερα τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου, που είναι ο βασικότερος πυλώνας ζωής του. Είναι λάθος να μας πιάνει ΄΄κολούμπρα΄΄ οσάκις ακούσουμε για σύμπραξη ιδιώτη με το δημόσιο. Οι συνεργασίες αυτές είναι θεμιτές και απαραίτητες για να μπορέσουν κάποιες δομές να εξακολουθούν να υπάρχουν. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχει η κρατική μέριμνα και να ΄΄ρέει η κάνουλα΄΄… αλλά, δυστυχώς, στις χαλεπές ημέρες μας, δεν είναι εφικτή η λύση της ΄΄τσόντας από τον δημόσιο κορβανά΄΄… Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ: Με απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα (που επιτυγχάνεται επί τη βάσει έγγραφων, καθορισμένων, όρων συνεργασίας) να δοθεί σε ιδιώτη, με σύμβαση με τη ΔΗΚΕΧ και το Δήμο. Αλλά, μην παριστάνουν κάποιοι σήμερα τις ΄΄μωρές παρθένες΄΄ διότι –είπαμε– διαπραγματεύσεις με ιδιώτες γίνονταν από το 2005 μέχρι σήμερα από όλες τις τελευταίες δημοτικές Αρχές. Γιατί δεν προχώρησαν; Διότι ήσαν, τελικώς, επιζήμιες οικονομικά για τους ιδιώτες. Άρα, σήμερα, θα έπρεπε  να ευχαριστούμε τον ιδιώτη που προσήλθε για συζήτηση και ενδιαφέρεται πραγματικά.  

*Θεωρώ μέγιστο λάθος να συγχέουν κάποιοι την ύπαρξη της ΒΙΑΛ με το έργο  κατασκευής του δρόμου παράκαμψης του Χαλκειούς, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια.  Πρόκειται για μελέτη πολλών χρόνων πίσω, ουδεμία σχέση έχουσα με δομές μεταναστών, κλπ. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι οι Χαλκούσοι έχουν απόλυτο δίκιο. Τους πνίγει η αγανάκτηση, για την ανεντιμότητα και κοροϊδία που ζούν στο πετσί τους εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά, προς Θεού, ας μην εμπλέκεται ένα έργο που είναι ευκαιρία να πάρει μπρος την δεδομένη στιγμή (μετά από χρόνια θα το αποζητούν κάποιοι αλλά θα είναι αργά…- Όταν υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις και είναι ο κατάλληλος χρόνος αρπάζονται οι ευκαιρίες, μετά δυστυχώς χάνονται…). Ασφαλώς, οι όποιες απόψεις των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αλλά να μην λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ. Μιλώ γενικότερα.

*Μιας δε ο λόγος για το μεταναστευτικό και το Χαλκειός, να πούμε δυο λόγια και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι οποίοι είναι απαράδεκτοι. Θα περιμέναμε μια πιο ξεκάθαρη και συνεπή στάση από τον χιώτη Βουλευτή και Υπουργό μετανάστευσης.  Όταν ήταν αντιπολίτευση φώναζε έξω από το γραφείο του τότε Υπουργού μετανάστευσης Μουζάλα ότι η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει δίχως να γίνει καμία νέα δομή. Σήμερα έχει διχάσει τη Χίο, σε <<βόρειους και νότιους>>, διαλαλώντας ότι, για να κλείσει η ΒΙΑΛ πρέπει να γίνει άλλη δομή στο Αίπος μικρότερη. Μωρέ τι μας λέτε, κύριε Υπουργέ !!! Τι άλλαξε από τα τότε ως τα σήμερα;  Και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ΒΙΑΛ των 1000 ατόμων και έφτασε τις 8000. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε για νέα δομή σε άλλο σημείο εκτός αστικού ιστού και η τοπική κοινωνία δεν την ήθελε. Ποια είναι η διαφορά η δική σας και του ΣΥΡΙΖΑ; Ίδια έλεγαν κι εκείνοι κι εσείς, ίδια κάνανε κι εκείνοι και εσείς !!! Σταματήστε να διχάζετε τον λαό της Χίου, διότι θα τον βρείτε μπροστά σας πολύ σύντομα. Το 2019 δεν θα επαναληφθεί ! Είστε κυβέρνηση κι έχετε φανεί πολύ κατώτεροι των περιστάσεων στο ζήτημα της πολιτικής συνέπειας λόγου και πράξεων !!! Πάρτε τους μετανάστες και κλείστε τη ΒΙΑΛ ΤΩΡΑ, δίχως πολιτικά τερτίπια !

* Σε λίγες εβδομάδες πολλά και διάφορα, πολιτικάντικα και πιπεράτα !!! Μέχρι τότε, υγιαίνετε !-


 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ