4.8.2015 19:29

Σιγά μη συμφωνούσαμε!

Οι συνήθειες δεν χάνονται. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη... λόξα τραβούν. Δεν πέρασαν ώρες από την δημοσιοποίηση της είδησης ότι η επένδυση στα Κεραμεία από τον Όμιλο Κολάκη θα ενταχθεί στις διαδικασίες fast – track για την ανέγερση ξενοδοχείου και οι φωνές που ζητούν ήπια τουριστική ανάπτυξη στη Χίο, βγήκαν και ξεσπάθωσαν κατά του υπουργείου Οικονομικών, κατά του βουλευτή Ανδρ. Μιχαηλίδη, από τους οποίους ζητούν να μπλοκάρει κάθε διαδικασία που θα επιτρέψει στην επένδυση να προχωρήσει.

Φυσικά τίποτα δεν είναι καινούργιο. Σε τούτο τον τόπο μάθαμε διαχρονικά να καλλιεργούμε αντί- ιδιωτικές συνειδήσεις, να «πυροβολούμε» συνεχώς κατά όσων επιθυμούν να ρίξουν δυο φράγκα στον τόπο, να επιβάλλουμε το «εγώ» μας με κάθε τρόπο και μέσο ακόμη και μέσω των διαδικασιών του κοινοβουλευτισμού. Ίσως βέβαια τις συνθήκες να ευνοεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τέτοιες απόψεις κατά το παρελθόν, αν φυσικά σήμερα το θυμάται καθώς φλερτάρει με τον φιλελευθερισμό σε κάθε του διάσταση.

Ας πούμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που διαφωνούν με την επένδυση ενός ξενοδοχείου στα Κεραμεία καταφέρνουν και την μπλοκάρουν. Τι εναλλακτικό έχουν να προτείνουν; Τι σημαίνει «επενδύσεις βάση της αρχής βιωσιμότητας»; Είναι λύση για αυτούς όλους η μη επένδυση; Είναι λύση να μην κουνηθεί φύλλο σε τούτο τον τόπο που συνεχίζει να συντηρείται με τα κρυμμένα χρήματα στα παπλώματα και τις χύτρες; Κι αν επένδυση δεν είναι ένα ξενοδοχείο, τότε τι είναι; Ποιος θα το κάνει; Ποιος διαθέτει κεφάλαια σήμερα για να προχωρήσει όχι σε ανέγερση ξενοδοχείου, αλλά καντίνας στην παραλιακή του αεροδρομίου να πουλάει σάντουιτς; Δυστυχώς απάντηση δεν υπάρχει.

Η λογική τέτοιων επιχειρημάτων που λένε «όχι σε όλα», επιβάλλει να υπάρχουν εναλλακτικές. Αν λοιπόν κάποιοι, φορείς, πολίτες, κόμματα, παρατάξεις δεν θέλουν να γίνει ένα ξενοδοχείο στη Χίο, οφείλουν να βγουν και να παρουσιάσουν τι άλλο εναλλακτικά ισοδύναμο υπάρχει (έτοιμο όχι στα χαρτιά) για να αντικαταστήσει μια τέτοια επένδυση.

Ο καιρός που απλά πετάγαμε στον αέρα ένα ιδεολογικό τσιτάτο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η ακρίβεια λόγων και έργων οφείλει να μπει δυναμικά στον καθημερινό πολιτικό διάλογο και να γίνεται κατανοητή από όλους.

Υπάρχει λοιπόν έτοιμη εναλλακτική από όσους διαφωνούν; Δεν υπάρχει; Ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν.

Μέχρι τότε όμως ο τόπος έχει αποδείξει εμπράκτως και σε πολλά επίπεδα την αδυναμία του σε διάφορες επενδύσεις που θα τον σπρώξουν προς τα έξω. Υπολειπόμαστε σε όλα. Διαθέτουμε φυσικές και λειτουργικές αδυναμίες που μας εξωθούν σε έναν μικρόκοσμο όπου κάποιοι το θεωρούν «φυσικότητα». Τουριστική σεζόν ενός μήνα, πτήσεις ανύπαρκτες, τουριστικές υποδομές μηδέν, πόσο μακριά είμαστε από την εξαφάνιση;

Η επένδυση των Κεραμείων οφείλει να προχωρήσει. Προσωπικά, ούτε με απασχολεί ποιος την κάνει, ούτε πόσο θα του κοστίσει, ούτε τις προοπτικές έχει. Με ενδιαφέρει όμως να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να βγούμε από το καβούκι μας, να προχωρήσουμε όπως όλος ο κόσμος δυο βήματα παρακάτω. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ