26.4.2022 17:00

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 63

*Αγαπητοί μου συμπολίτες και αναγνώστες, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! Η Ανάσταση του Κυρίου να σκορπίσει το Φως της θεϊκής Tου σοφίας και αγάπης γύρω μας και μέσα μας !

*Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω και μέσα από την παρούσα στήλη για τις εγκάρδιες ευχές, που μου απευθύνατε, με αφορμή την χθεσινή ονομαστική μου εορτή (Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου). Η αλήθεια είναι ότι, ήσαν τόσες οι κλήσεις στο τηλέφωνο που, απανωτά η μια μετά την άλλη, ερχόμενες διαρκώς και δίχως να σταματούν, δημιουργήθηκε εμπλοκή στο κινητό μου λίγο πριν το μεσημέρι και δεν λειτουργούσε το υπόλοιπο της ημέρας. Σας ευχαριστώ πολύ ! Υπολογίζω ότι, οι ευχές συνολικά (διαδικτυακές, τηλεφωνικές, ταχυδρομικές) ξεπέρασαν τις 1.000 ! Και του χρόνου με υγεία σε όλους μας ! 

*Πολύς λόγος έγινε, τις τελευταίες ημέρες, για την κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων στάντς, σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, που απεικονίζουν πασχαλινά αυγά και φέρουν ευχές του Δήμου, λόγω του Πάσχα. Οι γνωστοί "αντιρρησίες παντός επιστητού" μίλησαν για το κόστος τους, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να κάνουν την "τρίχα τριχιά"… Δεν θα σταθώ στα κόμπλεξ ορισμένων, που τίποτε και ποτέ δεν τους αρέσει. Θα ρωτήσω, όμως, το εξής: Τα ξύλινα «μανιτάρια», αλλά και οι «ευχούληδες», που είχαν κατασκευαστεί αντίστοιχα στο παρελθόν, πριν 4-5 χρόνια πόσο κόστισαν; Οι καμπίνες-αλλαξιέρες των λουομένων, που τοποθετούνται κάθε καλοκαίρι στις παραλίες της Χίου, πόσο κόστισαν τα προηγούμενα 6-7 χρόνια; Ας μην έχουν κάποιοι επιλεκτική μνήμη, διότι στο τέλος θα τους υπενθυμίσουμε εμείς …

*Μας αναφέρθηκε ως επισήμανση περιοίκων και το μεταφέρουμε, διότι το διαπιστώσαμε κι εμείς, ότι έτσι έχει, σε πρόσφατη περιοδεία μας: Στη συμβολή των οδών Χατζή Φραγκούλη Ανδρεάδη και Εθνικής Αντιστάσεως (περιοχή Τρεις Μύλοι Βροντάδου) υπήρχε επί δεκαετίες λάμπα στον εκεί ευρισκόμενο στύλο της ΔΕΗ, που διευκόλυνε τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντικατάστασης των στύλων, όμως οι νέοι στύλοι δεν φέρουν φωτιστικό σώμα, όπως στο παρελθόν. Επειδή ακριβώς στο σημείο αυτό έχουν γίνει πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, παρακαλούμε τη ΔΕΗ να επιληφθεί και να επανατοποθετήσει το σώμα που –κατ΄εμέ παρανόμως (το γιατί μπορώ να το εξηγήσω)– αφαιρέθηκε. Ειδάλλως, μετά την παρούσα -δημόσια- επισήμανση, ας είναι έτοιμοι οι αρμόδιοι, σε περίπτωση ατυχήματος, να κληθούν να καταβάλλουν τις αιτούμενες αποζημιώσεις…! Το αυτό ισχύει και λίγο πιο πάνω, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Αγίου Ισιδώρου και Μούτσαινας, όπου και πάλι αφαιρέθηκε –αδικαιολογήτως– το φωτιστικό σώμα επί του στύλου της ΔΕΗ. 

*Με την παρούσα ευκαιρία να επισημάνω ότι, έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου Βροντάδου, καλόν είναι να τοποθετήσει ο Δήμος πλαστικά κολωνάκια αποτροπής στάθμευσης οχημάτων. Η κατάσταση είναι τραγική: Αφενός στενεύει ο δρόμος πολύ (λόγω των σταθμευμένων οχημάτων) και αφετέρου είναι αδύνατον να διαβεί κάποιος στην κεντρική είσοδο, στον αύλειο χώρο του Ναού. Ας το δει κάποιος αρμόδιος εκ του Δήμου και ας τοποθετήσει τα κολωνάκια σύντομα, μιας και πλησιάζει η πανήγυρις του Ναού (14 Μαΐου), οπότε θα ενταθεί το όλο θέμα.  

*Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος εκατοντάδες συμπολίτες μας διέσχισαν πεζή την οδό Κωνσταντίνου Αμάντου, η οποία βρίσκεται πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού και έμπροσθεν των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Ως γνωστόν, από την εν λόγω οδό διέρχονται όλοι οι υψηλοί επισκέπτες (επίσημοι προσκεκλημένοι) των Αρχών του νησιού μας. Όμως, το οδόστρωμα της δεν περιποιεί καμία τιμή για τον τόπο. Γνωρίζω ότι, η δημοτική Αρχή αφουγκράζεται, διαβάζει, ακούει και ενεργεί, οσάκις απαιτείται. Γι΄ αυτό και θα παρακαλέσω, να ασφαλτοστρώσει σύντομα και την οδό αυτή, η οποία έχει μετατραπεί σε "κρανίου τόπο", μιας κι έχει να πέσει άσφαλτος επάνω της τουλάχιστον 15 χρόνια… Ξέρω ότι, η δημοτική Αρχή θα το πράξει κι ευχαριστώ εκ των προτέρων ! 

*Έγραψα και τις προάλλες για την διάνοιξη της οδού Ριζαρείου και την δημιουργία πεζοδρομίου για τους μαθητές και τους διερχόμενους στην περιοχή. Πιστεύω ο κ. Ταξίαρχος να ευαρεστηθεί και να διαθέσει γη (δύο μέτρα πλάτος επί εκατόν πενήντα μέτρα μήκος), δυτικά του στρατοπέδου Σαλαλέ και να τον ευγνωμονεί όλη η Χίος. Εξάλλου, ο προκάτοχός του (περιόδου 2004-2006), είχε συνηγορήσει για την παραχώρηση προς τον Δήμο Χίου. Διαφορετικά, είναι λάθος να επιχειρηθεί κατασκευή πεζοδρομίου με τα σημερινά γεωμετρικά δεδομένα της οδού, ως άκουσα ότι κάποιοι πρότειναν. Δύο μέτρα γης δυτικά του στρατοπέδου είναι απαραίτητα για το κοινωνικό σύνολο και άχρηστα για τη λειτουργία του στρατοπέδου, αφού τα συνορεύοντα κτίρια -άλλοτε απολύτως απαραίτητα υπηρεσιακώς- έχουν μετατραπεί σε λέσχη (ή κέντρο αναψυχής) και η διαπλάτυνση του παρακείμενου δρόμου (Ριζαρείου) θα ευνοήσει αμφοτέρους (Στρατό και τοπική κοινωνία). Αποτολμήστε το, κ.κ. Ταξίαρχε και Δήμαρχε ! Σας στηρίζουμε σ΄ αυτό !

*Πέρασαν 2,5 και πλέον χρόνια, αφότου εξαγγέλθηκε ότι, η τοπική Αυτοδιοίκηση της Χίου θα πράξει κάτι, ώστε να δημιουργηθεί ένας ξενώνας βραχείας διαμονής (ολίγων ημερών) στη Χίο, για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών αστέγων στο νησί μας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ουδεμία πρόοδος επήλθε. Το είχα προβλέψει και το είχα πει και τότε. Όπου ακούς εξαγγελίες δίχως μελέτες, συγκεκριμένα κτίρια, προϋπολογισμούς, κλπ., βάστα μικρό καλάθι… Γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, για τις κάμερες και για τα "like" στο "facebook"… Το θέμα είναι, τι θα πεις στο τέλος στον κόσμο που τα ανακοίνωσες, διότι κάποιοι σίγουρα θα σου τα θέσουν στις εκλογές ! Εγώ, θα επαναφέρω και πάλι την πρόταση που κατέθεσα το 2019 (αλλά δεν πρόλαβα να την υλοποιήσω, ελέω αφενός της "Τσίπρειας" απλής αναλογικής και αφετέρου ένεκα του ότι με διαβουκολούσαν προεκλογικά συγκεκριμένα άτομα της τοπικής πολιτικής σκηνής…): Το κτίριο του πρώην "Κοκκάλειου" Μαιευτηρίου Χίου (ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Χίου) ρημάζει έρμαιο στο χρόνο. Χρησιμοποίησαν την αυλή του για πάρκινγκ, προκειμένου να έχει το Νοσοκομείο κάποια έσοδα, όμως όσον αφορά το κτίριο "αγρόν ηγόρασαν". Επί σειρά ετών ακούμε για αξιοποίησή του. Μετά την λήξη του παραχωρητηρίου προς την Ιερά Μητρόπολη Χίου, εδώ και χρόνια (κι αφού ίδρυσε μια πολύ όμορφη βιβλιοθήκη ο Μητροπολίτης στο Βροντάδο – διότι γι΄αυτό ήθελε το κτίριο του πρώην Μαιευτηρίου, συνεπώς ο λόγος της αρχικής παραχώρησης εξέλιπε), πρέπει να διατεθεί στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να κατασκευαστεί ο προαναφερόμενος ξενώνας, μέσα από μια προγραμματική Σύμβαση Νοσοκομείου- Δήμου- Περιφέρειας. Προσωπικά, δύναμαι να βοηθήσω και να εργαστώ επάνω στο κομμάτι αυτό, εάν και εφόσον μου επιτραπεί. Θα υπενθυμίσω και πάλι ότι, ήδη υπάρχει προμελέτη, για την επισκευή του κτιρίου, επί δημοτικής Αρχής Μεννή (έτους 2005), η οποία μπορεί να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα (πολύ χειρότερα με αυτά προ δεκαπενταετίας). Αν μη τι άλλο, θεωρώ προσβολή προς την μνήμη των δωρητών το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα ουδόλως έχει προχωρήσει η αξιοποίηση ενός τέτοιου κτιρίου στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο λιμάνι. Κτιρίου το οποίο δημιουργήθηκε ως προνοιακή δομή στη διάθεση του λαού της Χίου, όχι έχοντας σκοπό το καθαρό οικονομικό κέρδος ή οτιδήποτε άλλο ! Ας το δει πιο "ζεστά" και η διοίκηση του Νοσοκομείου !

*Αρκετά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό και για την αύξηση των τουριστών στη Χίο και τα νησιά μας ευρύτερα. Οι "συνήθεις ύποπτοι" κρίνουν και επικρίνουν τους ασχολούμενους με τον τουρισμό από το πληκτρολόγιο του καναπέ τους, αδιαφορώντας εάν κάποιοι δουλεύουν ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή. Εγώ συγχαίρω τους ασχολούμενους με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον Φορέα Τουρισμού Χίου, που απαρτίζεται από νέα παιδιά, γεμάτα όρεξη για δουλειά και επαγγελματισμό. Δίπλα τους στέκεται και η τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Εκείνο, που δεν μπορούν να καταλάβουν οι μονίμως επικρίνοντες, ιδιαίτερα όσοι μιλούν για εσωτερικό τουρισμό, είναι ότι, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να έλθει εδώ υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Βέβαια, μοχθείς και προσπαθείς. Αλλά ξεχνούν ότι, ο κόσμος έχει πληγεί οικονομικά με την γενικότερη κρίση, με τον covid αλλά και με όσα του έρχονται στο κεφάλι απανωτά (τρελά έξοδα εισιτηρίων, μαγαζιών, λογαριασμών ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης, βενζίνης κίνησης, κ.α.). Δηλαδή αντί να λέμε πάλι καλά, ζητάμε αφορμή να βγάλουμε τα μάτια μας…! Ά, ρε σύγχρονε νεοέλληνα, αθάνατε… ! Ποτέ δεν θα γίνουμε άνθρωποι… !!!

*Ειλικρινά, τις τελευταίες ημέρες μάτωσε η καρδιά μου με όσα διαδραματίζονται ένεκα του πολεμοχαρούς Πούτιν. Αυτός ο άνθρωπος θέλει να λέγεται Χριστιανός Ορθόδοξος. Είδα την Μεγάλη Εβδομάδα τους Ουκρανούς να είναι αποκλεισμένοι από τις Εκκλησίες τους, να θέλουν να τιμήσουν τα Πάθη του Χριστού και την Ανάστασή Του και να μην μπορούν λόγω του πολέμου, αλλά να προσπαθούν να καλύψουν αυτή την πνευματική τους ανάγκη αποκλεισμένοι στα υπόγεια… Κανένας δεν μπορεί να στερήσει την ανθρώπινη ψυχή από την Εκκλησία, διότι απλούστατα είναι η μάνα και τροφός της. Δίχως την Εκκλησία ο άνθρωπος πεθαίνει. Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί είναι ήδη νεκρός πνευματικά και ψυχικά κι ας βρίσκεται όσο πιο ψηλά στην κοινωνία κατά την κοσμική θεωρία. Εδώ ισχύει ο λόγος του Κυρίου «άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς» (Λουκ. Θ΄, 60). Ο Πούτιν εάν έχει μέσα του ίχνος Ορθοδοξίας, οφείλει να σταματήσει τον πόλεμο ΤΩΡΑ. Η δε Εκκλησία της Ρωσίας, θα έπρεπε να μην "ρίχνει λάδι στη φωτιά" αλλά να συμβάλλει στο να λήξει ο όποιος πόλεμος από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά, δυστυχώς, το ιστορικό αποτύπωμα της εποχής μαρτυρεί περί του αντιθέτου ! Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε ότι, πάνω από τα κράτη και τα έθνη είναι ο Χριστός και η Ορθόδοξη Εκκλησία (αυτό ισχύει και για ορισμένους, εγχώριους, "υπερπατριώτες Ελληναράδες", που στο μυαλό τους τα έχουν κάνει κουβάρι…) ! Και ή δεχόμαστε όσα λέει η Αγία Γραφή και είμαστε Χριστιανοί ή δεν τα δεχόμαστε και είμαστε κάτι άλλο, πάντως όχι Χριστιανοί !

*Κάποιοι νομίζουν ότι, ο κόσμος "τρώει κουτόχορτο": Υπήρξε αιρετός (ο γνωστός ακατανόμαστος), ο οποίος σε δύο ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πήγε σε 8 Εκκλησίες για να τον δουν !!! Δηλαδή και θεομπαίχτης και λαομπαίχτης !!! Μικροπολιτικάντηδες της δεκαετίας του ΄50 ! Ούστ, από εδώ … Το καλό είναι ότι, ο κόσμος του γύρισε την πλάτη όπου κι αν πήγε, αλλά –βέβαια–εκείνος πλέει σε πελάγη ευτυχίας …!!! Ευχόμαστε να μην του την γυρίσει και ο Θεός, λόγω της υποκρισίας που επιδεικνύει έναντί Του !!! 

*Πριν από μια εβδομάδα έγραψα για την ανάγκη αδελφοποίησης των Δήμων Χίου και ηρωικής πόλεως του Μεσολογγίου. Μόλις έμαθα ότι, ήδη το όλο εγχείρημα προχωρά, μάλιστα με παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου ο οποίος έφερε σε επαφή τους δύο Δημάρχους. Εύγε και πάλιν εύγε ! Αναμένομεν !

*Ο χώρος και ο χρόνος μάς κατέλιπαν, συνεπώς περατώνουμε εδώ τον λόγο μας, ευελπιστώντας να τα πούμε και πάλι σε λίγες ημέρες ! Χαίρετε εν Κυρίω Αναστάντι ! Όποιος πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού δεν φοβάται τον θάνατο ! «Μηδείς φοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσε γάρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος» (Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος). Ο Αναστάς Κύριος να φωτίζει και ελεήσει όλους μας !- 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ