21.3.2016 10:08

Σαρακοστή και Ορθοδοξία

Αδελφοί μου, εδώ και μερικές ημέρες διανύουμε την κατά τεκμήριο πνευματικότερη περίοδο της λειτουργικής μας ζωής. Πρόκειται για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνει έξι συνολικά εβδομάδες αυστηρής νηστείας. Ο βασικότερος στόχος της περιόδου αυτής για τον κάθε πιστό από εμάς ξεχωριστά είναι η πνευματική προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, την Εορτή των Εορτών.

            Η σημερινή, επομένως, Κυριακή βρίσκεται στην αρχή ακόμη της Σαρακοστής, του πνευματικού αυτού μας ταξιδιού, που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Όσοι από εμάς βιώσουμε ουσιαστικά και χωρίς μεσοβέζικες λύσεις το ασκητικό πνεύμα αυτής της περιόδου, έχουμε τη δυνατότητα, όχι απλώς να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στην πνευματική μας ζωή, αλλά και να οδηγηθούμε στην τελειότητα και στη σωτηρία. Μια σωτηρία και μια Ανάσταση, που μπορεί να ξεκινήσει από τούτον εδώ τον κόσμο και να ολοκληρωθεί με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησου Χριστού και την πλήρη επικράτηση της Βασιλείας του.

Την σημερινή Κυριακή, την Πρώτη των Νηστειών την αποκαλούμε και Κυριακή της Ορθοδοξίας. Σήμερα, η Εκκλησία μας, γιορτάζει με τη δέουσα τιμή την αναστήλωση των εικόνων, τη νίκη της Ορθοδοξίας ενάντια στην αίρεση, ενάντια στην κακοδοξία, ενάντια στην προσπάθεια παραχάραξης την χριστιανικής Αλήθειας για το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού. Σε λίγη ώρα θα γίνει από το εκκλησίασμα εντός του ναού μας λιτάνευση των εικόνων του και ο ιερέας θα διαβάσει το απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, που είναι μια ωραία διακήρυξη της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Και όλοι μαζί στο τέλος θα ψάλλουμε το απολυτίκιο της σημερινής μας εορτής Τήν χραντον εκόνα σου προσκυνομεν, γαθέ… , που συνδυάζει την εικόνα του Χριστού με τη σωτήρια για όλη την ανθρωπότητα σάρκωση και σταύρωσή του.

            Πιο συγκεκριμένα, σαν σήμερα, το 843, μετά από εκατό και πλέον χρόνια ταραχών και συγκρούσεων, που προκλήθηκαν από τις αιρετικές αντιλήψεις των εικονομάχων, η βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα και ο ανήλικος υιός της και μετέπειτα αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ΄ μπήκαν στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη κρατώντας εικόνες. Αφού, στη συνέχεια, λειτουργήθηκαν, βγήκαν στους δρόμους της Βασιλεύουσας, όπου μαζί με το λαό λιτάνευσαν ιερά λείψανα και εικόνες, αναθεμάτισαν τους αιρετικούς εικονομάχους και τίμησαν τους ευσεβείς μάρτυρες.

            Σαν σήμερα, ημέρα της Ορθοδοξίας, γιορτάστηκε από τους άρχοντες και το λαό η νίκη της Ορθοδόξου πίστεώς μας και η Εκκλησία μας ομολόγησε και διαλάλησε την πίστη, όπως την είδαν οι προφήτες, όπως την δίδαξαν οι απόστολοι, όπως την παρέλαβε η Εκκλησία, όπως την διατύπωσαν οι Πατέρες της, όπως την κήρυξαν οι ομολογητές, όπως τη φανέρωσε και την πρόσφερε η μόνη Αλήθεια, ο Χριστός.

            Θυμόμαστε, βέβαια, σήμερα το ιστορικό γεγονός της αναστήλωσης των εικόνων, κυρίως, ωστόσο, κατά βάση γιορτάζουμε το θρίαμβο και τη νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον των πολεμίων της. Την επικράτηση της σωστής σκέψης, πίστης και διδασκαλίας σε βάρος της ετεροδοξίας, της αίρεσης και τους σχίσματος.

            Όποιοι, επομένως, πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, είναι μέλη του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας. Αποτελούν λιθάρια του οικοδομήματός της.

            Αυτή, λοιπόν, τη θεία οικοδομή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που προστατεύει τα μέλη της, τα στέργει, τα φροντίζει, τα βοηθά να περάσουν μέσα από τα κύματα των δυσκολιών της ζωής και τα σώζει σε απάνεμα λιμάνια, πάλεψαν πολλοί και κατά το παρελθόν, και κυρίως σήμερα,  να εξαφανίσουν. Οι προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας, της εκκοσμίκευσης, της αντιθεΐας και της αθεΐας σημαδεύουν την καθημερινότητά μας. Η κυριαρχία του κτηνώδους ατομικισμού, η ειδωλοποίηση της δύναμης και του πλούτου απειλούν να μας διαλύσουν. Νέα Ευαγγέλια, από το χώρο της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, των κοινωνικών επιστημών, της πολιτικής θεωρίας, και της τέχνης προσπαθούν να εκτοπίσουν την Ορθόδοξη πίστη από τις ψυχές των ανθρώπων και να τοποθετήσουν την Εκκλησία στο περιθώριο. Εκείνη, όμως, αδερφοί μου, παρέμεινε, παραμένει, θα παραμείνει και πρέπει να παραμείνει ζωντανή, στέρεη και ασάλευτη στις καρδιές και στις ζωές όλων μας καθημερινά (ορθοπραξία), γιατί θεμελιώθηκε πάνω στην πέτρα εκείνη, που λέγεται Θεάνθρωπος Χριστός. Οι πολέμιοί της δεν θα μπορέσουν τίποτα απολύτως να επιτύχουν.

Γι’ αυτό, ας προσκυνήσουμε, λοιπόν, σήμερα, την Πρώτη Κυριακή των Νηστειών με ευλάβεια τις εικόνες του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, της Παναγίας μας και των Αγίων της Ορθοδόξου πίστεως μας. Ας αντλήσουμε από εκείνες τη χάρη, την ευλογία, τη δύναμη, το κουράγιο και τη βοήθεια που μας είναι τόσο αναγκαία, ώστε να μπορέσουμε με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε στον σκληρό πνευματικό αγώνα της Σαρακοστής και να ανεβούμε τον πνευματικό μας Γολγοθά. Τον Γολγοθά, όμως, που πάντα ακολουθεί η Ανάσταση. Γένοιτο!   

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ