16.5.2022 10:52

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος Γέροντας των Αγίων Πατέρων Χίου π. Αμβρόσιος

Σαν σήμερα, πριν από εφτά χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος Γέροντας των Αγίων Πατέρων Χίου π. Αμβρόσιος.
 
Ήταν ένα ίδιο ανοιξιάτικο πρωινό του 2015, ίδιο θαρρείς με το σημερινό, όταν ένα τηλεφώνημα από την Χίο με έφερε αντιμέτωπο με μια δυσάρεστη είδηση! Ο Γέροντας των Αγίων Πατέρων, ο καλός και αγαθός π. Αμβρόσιος, ο πατέρας και αδελφός μας, έφυγε από τη ζωή εντελώς απρόσμενα και σε πολύ μικρή ηλικία. Ανεξερεύνητα τα κρίματα του Θεού...
 
Ο πατήρ Αμβρόσιος ήταν η ψυχή και η καρδιά όχι μόνο της Ι. Μονής των Αγίων Πατέρων αλλά και όλων των παλαιοημερολογιτών στη Χίο. Χωρίς πολλά λόγια και τυμπανοκρουσίες όργωνε τη Χίο ιερουργούσε και δίδασκε ιεραποστολικά για Χριστό και Ελλάδα. 

Σεμνός και ταπεινός, ευγενικός και καλοσυνάτος, μειλίχιος και γλυκός. Και πόσα ακόμα κοσμητικά επίθετα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.

Κατάφερε, κατά την 27ετή παραμονή του στους Αγίους Πατέρες, να γίνει το μοναστήρι αγνώριστο και μάλιστα σημείο πνευματικής αναφοράς . Το αναμόρφωσε εκ βάθρων και το μετέτρεψε «με τη βοήθεια του θεού», όπως έλεγε πάντα, μικρό θαύμα! Τι να το κάνουμε όμως, μου έλεγε πάντα, «μοναχούς χρειαζόμαστε». Αυτός ήταν και ο μόνιμος καημός του…

Ο μακαριστός Αμβρόσιος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας συνεπέστατος μοναχός. Από εκείνους που ξεχωρίζουν. Που επιτελούν αθόρυβα το θεάρεστο έργο τους. Ίσως ήταν από τους λίγους. Ευτυχώς τον αντικατέστησε ο πατήρ Αθανάσιος που χρόνο με τον χρόνο κάνει λιγότερη αισθητή την απώλειά του, καθώς βαδίζει στα χνάρια του… Και μπράβο του.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Αμβρόσιο και να θητεύσω παρά τους πόδας του στη Νέα Υόρκη, κατά τα έτη των σπουδών μου εκεί! Ήταν για μένα μεγάλο σχολείο. Πήγαινα κάθε Σάββατο και ζυμώναμε τα ψωμιά της εβδομάδος για τα ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως Αστορίας, η οποία υπό την επίβλεψη του παραδοσιακού Γέροντος Ιεράρχου Πέτρου έγραψε τη δική της ιστορία. Ο Μακαριστός Αστορίας Πέτρος έχαιρε της εκτιμήσεως κάθε σοβαρού ανθρώπου. Ακόμη και ο μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, που ήταν δύσκολος στις επιλογές του, τον εκτιμούσε ιδιαιτέρως. Οσάκις τον ρωτούσα αν μου επέτρεπε να πάω εκεί, μου έλεγε: Ο Γέροντας Πέτρος είναι άλλος άνθρωπος! Να πας και να του μεταφέρεις τις ευχές μου. Αλλά και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος οσάκις ερχόταν στην Νέα Υόρκη επισκεπτόταν το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλης και τον Πέτρο. Μάλιστα φωτογραφίζονταν κιόλας. Μια φωτό από τις πολλές που είχαν βγάλει κοσμούσε τον χώρο προ του γραφείου του Πέτρου. Και το έλεγε με περηφάνεια ο Διονύσιος! Τώρα ο διάδοχος του Μάρκος έχει μεταβληθεί σε διώκτη των παλαιοημερολογιτών στη Χίο. Λες και δεν διδάχθηκε τίποτα από τον αείμνηστο Διονύσιο, τον Επίσκοπο της αγάπης και της συγχωρητικότητας! Άγνωστες λέξεις για τους νεόκοπους Επισκόπους της εποχής μας- υπηρέτες του συστήματος και με περίσσευμα υποκρισίας να ξεχύνεται από τα φαρδυμάνικα ράσα τους! 

Είχα διδαχθεί πολλά από το ταπεινό πέρασμά μου από το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλης στην Αστόρια. Αλλά και η επικοινωνία μου με τον καλό και ευγενή Αμβρόσιο ενίσχυσε τον χαρακτήρα μου και με έκανε άλλο άνθρωπο. Ο π. Αμβρόσιος ήταν πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα. Ειρηνικός και ενωτικός. Περάσαμε πολλά μαζί, και ευχάριστα αλλά και δύσκολα. Και μετά στη Χίο όταν ανέλαβε την φροντίδα των Αγίων Πατέρων συζητούσαμε πολύ συχνά κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία. Έφυγε αναπάντεχα ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 2015, το ίδιο με το σημερινό! Από τότε έχουν γίνει πολλά... Η Μονή Αγίων Πατέρων εξακολουθεί να είναι σφραγισμένη σε δύο σημεία, γιατί με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι την θωρακίζουν έναντι αυτών που θέλουν να την λεηλατήσουν.

Όμως η Μονή κινδυνεύει από τους όψιμους υποστηρικτές της! Από αυτούς που βάλθηκαν να τη σώσουν σκορπώντας παντού διχόνοια και μίσος.

Ωστόσο, τόσο η Μονή των Αγίων Πατέρων όσο και τα άλλα κτίσματα που εποπτεύονται από τους παλαιοημερολογίτες, όπως είναι η σπουδαία Μονή Αγίου Κωνσταντίνου, η Αγία Ματρώνα, οι Ταξιάρχες στα Νένητα κ.ά., βρίσκονται σε πλήρη αναδιοργάνωση και επισκευάζονται με σεβασμό στην Παράδοση και στις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις της Χίου κατά τα έτη που ανηγέρθησαν! Και σε όλο αυτό τον αρχιτεκτονικό οργασμό προΐσταται και βοηθάει αποτελεσματικά ο νυν Γέροντας πατήρ Αθανάσιος, ο οποίος ευρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τον Σεβ. Αττικής και Βοιωτίας (Γ.Ο.Χ.) κ. Χρυσόστομο, μεγάλο Χιολάτρη και γόνο Μικρασιατικής οικογένειας του Πειραιά. Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών φάνηκαν ήδη στους Ταξιάρχες στα Νένητα, στην Αγία Ματρώνα που αναδείχθηκε εκ βάθρων αλλά θα φανούν σε λίγο και στους Αγίους Πατέρες. 

Ο Σεβ. Χρυσόστομος, άνθρωπος πιστός, με φόβο Θεού και επίγνωση της αποστολής του, χωρίς φανατισμούς, είναι ο μεγάλος οραματιστής όλων αυτών των έργων που επιτελούνται στη Χίο, αλλά και τόσων άλλων στην Αττική- Κτήτωρ του περικαλλούς ναού της Παναγίας Σουμελά στον Ασπρόπυργο.

Όλα αυτά κρατούν αναμμένη τη φλόγα που άφησε πίσω του ο Αμβρόσιος όταν έφυγε τόσο βιαστικά αφήνοντας μας χωρίς την συμβουλή του και τον καλό λόγο του. Ο Θεός να τον έχει κοντά Του και να μεσιτεύει υπέρ της Χίου μας και υπέρ ημών! 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ