13.7.2017 11:42

Σαν να μην πέρασε μια μέρα στην Ελλάδα της κρίσεως

Ξεπλένονται ομαδικές αμαρτίες όσων αποδίδουν τη βαθιά κρίση της χώρας αποκλειστικά στους Τσοχατζομαντέληδες. Το πολιτικό σύστημα νόσησε, αφού πρώτα χαλάρωσαν οι ιμάντες όλων των κοινωνικών αντιστάσεων.

Μια από τις βασικές στρεβλώσεις υπήρξε η θεοποίηση των επαγγελμάτων κι όχι των σωστών επαγγελματιών. Υποβοηθήθηκε κατά κόρον από το εκπαιδευτικό σύστημα. Πέρασε δικηγόρος, μπήκε στην ιατρική, εισαγωγή στις πολιτικές επιστήμες! Αυτόματη οικογενειακή καταξίωση πριν την επαγγελματική αναγνώριση κι εδραίωση. Φτάσαμε στο σημείο η επαγγελματική υπόσταση να κρίνεται στην ανώριμη ηλικία των 18, αδιάφορα από την επαγγελματική πορεία των επόμενων δεκαετιών.

Στην Ελλάδα της επτάχρονης κρίσης δεν πέρασε μια μέρα. Συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε και να πράττουμε με τον ίδιο ανώριμο τρόπο. Πρόσκαιρος ενθουσιασμός, αίσθηση κοινωνικής καταξίωσης μόλις ο οικογενειακός απόγονος πετύχει την εισαγωγή του σε μια από τις υψηλών βάσεων πανεπιστημιακές σχολές.

Είδε κανείς σήμερα στη μικροσκοπική Χίο της γειτονιάς μας ποια είναι η τύχη των νέων δικηγόρων; Αναρωτήθηκε με πόση δυσκολία βιοπορίζονται σχεδόν μέχρι τα 40 τους οι νέοι γιατροί; Διαπιστώνει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των δεκάδων νέων πολιτικών μηχανικών; Καρφί δεν καίγεται σε κανέναν. Την ταμπέλα να κολλήσουμε και κουπί να τραβάμε εφ’ όρου ζωής.

Η κορυφαία αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος ήταν ανέκαθεν η αδυναμία σύνδεσης του με την αγορά. Παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει τιτλούχους ανεξαρτήτως ζήτησης. Ενσωμάτωσε στην αποτυχία του όλη την οικογενειακή κρίση. Ένας απένταρος γιατρός συνεχίζει να διαθέτει πολλαπλάσιο κύρος από τον τεχνίτη μαραγκό. Κι ένας περιζήτητος σερβιτόρος κοινωνικά υστερεί ενός χασοδίκη. Στην Ελλάδα της βαθύτατης κρίσης ούτε το οικονομικό αποτέλεσμα, ούτε η επαγγελματική εδραίωση μπορούν να κάμψουν τον τίτλο. Συνεχίζεις να είσαι ό,τι δηλώσεις.

Παρατηρώ κι αυτές τις μέρες τον κομπασμό. Καταλαβαίνω, ως ένα βαθμό, τα συγχαρητήρια. Μια επίπονη προσπάθεια είχε επιτυχή έκβαση. Η προσπάθεια του μαθητή αντανακλά, εν μέρει, και στην οικογενειακή καθοδήγηση ή την οικογενειακή ασφάλεια και ηρεμία. Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι την αίσθηση που μας διακατέχει ότι κερδήθηκε η μεγαλύτερη μάχη της ζωής. Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στα παιδιά και τους γονείς τους και για εκείνο το πεζοδρόμιο... 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ