16.3.2017 12:16

Σαν να λέμε δήμαρχος Βουρνούς, με πλειοψηφία Λαμπρινούδη!

Πόσο άδικο έχουν οι δήμαρχοι να ανεβαίνουν … στα κάγκελα για την κυβερνητική πρόθεση να επιβάλλει την απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης; Το αναλογικό δίκαιο ενός εκλογικού συστήματος θα αφήνει ουσιαστικά ακυβέρνητους τους ΟΤΑ, ιδιαίτερα εκείνους στους οποίους ο εκλεγμένος δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα προκύπτει με απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Για να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος ας επιχειρήσουμε να φέρουμε το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στα μέτρα του εκλογικού συστήματος που επιθυμεί να καθιερώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η εκλογή δημοτικών συμβούλων με ανόθευτη αναλογική από τον πρώτο γύρο πρακτικά σημαίνει ότι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χίου πλειοψηφία θα διέθετε ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο».

Συγκεκριμένα με ποσοστό 43,2% θα είχε εκλέξει 17 συμβούλους, η «Πρωτοβουλία» με ποσοστό 40,7% 16 συμβούλους, η «Χιακή Συμπολιτεία» με 9,5% 4 συμβούλους και η ΛΑΣ με 6,5% 3 συμβούλους.

Στον επαναληπτικό γύρο, όπου θα κρίνονταν η εκλογή μόνο του δημάρχου, αν οι Χιώτες είχαν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, θα εξέλεγαν τον Μαν. Βουρνού. Σαν να λέμε θα είχαμε δήμαρχο το Μαν. Βουρνού και θα έπρεπε να περνά τις αποφάσεις του με πλειοψηφία από την αντιπολίτευση!

Ανώτερη πολιτική κουλτούρα αναζήτησης συνεργασιών. Την οποία πιθανά διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ όμως μιλάμε για Ελλαδιστάν. Κι αν το Υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι είναι καιρός να την αφομοιώσουμε, γιατί η κυβέρνηση του δεν δίνει πρώτη το παράδειγμα της εθνικής συνεννόησης στη Βουλή; Να μεταφερθεί και… στα πόδια της εξουσίας η αντίληψη…

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ