29.5.2017 10:59

Το ριζικό του πιο αδύναμου

Ο λαός εύστοχα έχει περιγράψει τον κύκλο της ζωής. Το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Κάποιοι αμφισβητούν την αλληλουχία των γεγονότων. Η προσφυγική μετακίνηση χτύπησε μαζικά 5 νησιά, εδραιώνεται μόνο σε ένα. Όλως τυχαίως, ο πιο αδύναμος κρίκος στην παραγωγή τουριστικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι ίδιοι άνθρωποι που αμφισβητούν την παραπάνω συλλογιστική την επιβεβαιώνουν με τις προτάσεις τους. Το  Κέντρο να καταλήξει στο 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού. Είναι το πιο απαιτητικό σημείο σε υποδομές, περιβάλλεται όμως από πληθυσμιακά αδύναμους οικισμούς. Ζήτημα αν έχουν απομείνει 50 μόνιμες ψυχές στο πλησιέστερο Πιτυός, αποδεκατισμένη στο σύνολο της η Αμανή, πύλη εισόδου της οποίας θεωρείται ο συγκεκριμένος τόπος. Εντοπίστηκε η αχίλλειος πτέρνα!

Είναι αυτή η μοίρα του πιο αδύναμου. Θα φορτωθεί με ευκολία πάνω του κάθε δομή που δεν αποδέχονται οι άλλοι. Θα φωνάξει, θα σκούξει αλλά η ένταση της φωνής του δεν είναι αρκετή για να φτάσει στα τύμπανα των αυτιών όσων θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Η άδικη αντιμετώπιση του αδύναμου δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Διαμαρτύρεται η χώρα μας στην Ε.Ε. ότι δεν ενστερνίζεται την ανάγκη μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά, μα κι εκείνη, από θέση ισχύος, ως κυβέρνηση, δεν πράττει τίποτα απολύτως για να εφαρμόσει τη Συνταγματική επιταγή προάσπισης της νησιωτικότητας. Μόλις ο αδύναμος πάρει προαγωγή σε ισχυρό, λησμονεί τον υπέρ αδυνάτου λόγο. Βασικός νόμος της φύσης σε όποιο πολιτικό ή οικονομικό σύστημα δοκιμάστηκε παγκοσμίως.

Αυτό ακριβώς ισχυριζόμαστε κι εμείς. Η Χίος είναι μακράν ο πιο ασθενής κρίκος παραγωγής μεταξύ των νησιών σε πολύ κοντινή απόσταση με την Τουρκία. Τα δικά της εισοδήματα ή είναι κατατεθειμένα και αυγατίζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή παράγονται στις θάλασσες του κόσμου, σε απόσταση ασφαλείας. Δεν θίγονται, δεν δημιουργούν συμφέροντα.

Κατ’ αναλογία η Χίος προβάλλει τις πιο ασθενείς αντιστάσεις για να κατοχυρωθεί ως το νησί, των περιορισμένων έστω, μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Τι ακριβώς δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ