Άποψη

23/9/17 9:44

τελ. ενημ.: 23/9/17 9:45

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας για τον Ιερό Λόχο

Ρίγη συγκίνησης ιερής και εθνικής υπερηφάνειας πλημμύρισαν τις καρδιές μας, το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης (19/09 ε.ε.) το απόγευμα όταν, στο –κατάμεστο από κόσμο– Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του Ιερού Λόχου, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυσή του.

            Η εύστοχη αυτή και εμπνευσμένη πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Στρατό και ειδικότερα τις Δυνάμεις Καταδρομών της Χίου και της 96 ΑΔΤΕ γενικότερα, μιας και η ευγενική πρόσκληση για την εκδήλωση μας κοινοποιήθηκε από τον Δ/κτη των Ειδικών Δυνάμεων της Χίου.

            Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πολιτειακές και στρατιωτικές Αρχές της νήσου, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Στρατηγός εν αποστρατεία κ. Κων/νος Κόρκας (97 ετών σήμερα, ακμαιότατος, με ευρεία μόρφωση, ευφράδεια λόγου και διαύγεια πνεύματος απαράμιλλη- μίλησε όρθιος επί μια σχεδόν ώρα και μας μετέδωσε ρήματα με εθνικό παλμό και ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα, δίνοντας πραγματικά μαθήματα πατριδογνωσίας αλλά και ιστορίας) ο οποίος θήτευσε στον Ιερό Λόχο και διετέλεσε διοικητής της εν λόγω στρατιωτικής –ειδικής– δύναμης (Μοίρας) στη Χίο την περίοδο προ και κατά την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Γερμανικό ζυγό, το 1944. Αρκετά δε μεταγενέστερα αναδείχθηκε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Α΄ Υπαρχηγός του ΓΕΣ.

            Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρουμε ότι, ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε το 1942 στη Μέση Ανατολή από τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε και επί τρία χρόνια (μέχρι το 1945 οπότε περάτωσε την αποστολή του, με την απελευθέρωση πλείστων Ελληνικών περιοχών και ιδιαίτερα των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά και τη λήξη του πολέμου) πραγματοποίησε δεκάδες επιχειρήσεις με τις οποίες κατατρόπωσε τον εχθρό και συνέβαλε στην απελευθέρωση των νησιών μας. Ιδιαίτερα η Χίος σεμνύνεται, αφενός μεν διότι στον Ιερό Λόχο υπηρέτησαν πολλοί Χιώτες και αφετέρου διότι το νησί μας απετέλεσε επί ικανό χρονικό διάστημα την έδρα του Ιερού Λόχου για την ευρύτερη περιοχή και πραγματοποίησε εδώ τρεις επεμβάσεις-επιχειρήσεις (Ψαρών, Λαγκάδας και εν τέλει στη Χίο -η τελευταία έγινε στις 8/9/1944 και σηματοδότησε την απελευθέρωση μας τις ημέρες εκείνες).

            Ο Ιερός Λόχος είναι το ηρωικότερο και αντιπροσωπευτικότερο Σώμα της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής. Πολλές οργανώσεις, ομάδες και επιχειρήσεις σημειώθηκαν κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Όλες συνέβαλαν στον κοινό αγώνα για την Αντίσταση και τη λευτεριά, όμως τις ηρωικότερες και ενδοξότερες μάχες και επιχειρήσεις έδωσε ο Ιερός Λόχος.

            Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και ο συμπολίτης μας, Ιερολοχίτης, Καρασούλης Γεώργιος (από το Νεοχώρι, 93 ετών σήμερα, πατέρας του -συναδέλφου- Αντιδημάρχου Κεντρικής Χίου κ. Νίκου Καρασούλη) ο οποίος αγωνίστηκε σθεναρά ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, τραυματίστηκε βαριά σε ειδική επιχείρηση του Ιερού Λόχου- και παρά ταύτα στη συνέχεια δραπέτευσε από τα χέρια του εχθρού-, συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα αλλά και το Βόρειο Αιγαίο και πραγματοποίησε πτώσεις με αλεξίπτωτο. Πραγματικά γονατίζουμε μπροστά στον ηρωισμό των προγόνων μας αυτών, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, φιλοπατρίας και γενναιότητας.

            Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, διότι δεν μας παρέθεσαν απλά μια ιστορική αναδρομή, αλλά είδαμε ενώπιόν μας ζωντανές τις μορφές εκείνων που απετέλεσαν <<την σάρκα από τη σάρκα>> του Ιερού Λόχου.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή να αναφέρω ότι, στη σκέψη μου ήλθε εκείνη την ημέρα και ο αείμνηστος Ιερολοχίτης Κων/νος Μαρής (πατέρας του Φαρμακοποιού Γιώργου Μαρή), επίσης τιμημένος και λαμπρός αγωνιστής για την πατρίδα μέσα από τον Ιερό Λόχο. Ο Δήμος Χίου, το έτος 2005, έδωσε το όνομά του σε ανώνυμη οδό της πόλης μας, κοντά στο σπίτι του. Μορφή που τίμησε τον τόπο που τον γαλούχησε.

            Τέλος, και πάλι με αφορμή την ίδια εκδήλωση, είναι αδύνατον να μην θυμηθεί κάποιος τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου, Παντελεήμονα Φωστίνη ο οποίος, τόσο ως Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου όσο και ως Μητροπολίτης Ενόπλων Δυνάμεων, στάθηκε στο πλευρό του Ιερού Λόχου από την αρχή μέχρι το τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, στέλνοντας πατριώτες στη Μέση Ανατολή και αντίστροφα, συνδράμοντας σε πολλές επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου σε Εύβοια, Αθήνα, τα νησιά και τη Μέση Ανατολή. Ιεράρχης που συμμετείχε σε όλα τα πεδία των μαχών κοντά στον Ελληνικό Στρατό, στη Βόρειο Ήπειρο, στην Οδησσό, στη Μικρά Ασία, στο Ελ Αλαμέιν, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Μέλος της μυστικής αντιστασιακής Οργάνωσης <<Μίδας 614>> και στενός συνεργάτης του Ι. Τσιγάντε. Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

            Η εκδήλωση μάς χάρισε την ενθύμηση της υπερηφάνειας που πρέπει να μας διακατέχει ως Έλληνες και την ευθύνη που φέρουμε να τιμούμε τον τόπο και να αμυνόμαστε υπέρ αυτού.

            Θεωρώ επιβεβλημένη ανάγκη, σε τούτους τους βέβηλους και συνάμα χαλεπούς καιρούς, η εκδήλωση με αφιέρωμα στον Ιερό Λόχο να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, κατά μήνα Σεπτέμβριο, τον μήνα που τιμάται η απελευθέρωση της Χίου εκ του Γερμανικού ζυγού, με τη συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτειακών φορέων του νησιού μας.

Ταπεινό άναμα κεριού στη μνήμη των ηρώων, για την τιμή στην ιστορία της πατρίδας μας, για τον ένδοξο αγώνα των προγόνων μας, πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος, ώστε να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να μιλάμε ελεύθερα ! -     

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση